• Tornem a marxar de viatge!

  Escrit per el 10 de novembre del 2016 a les 13:18 a: General, Grup de conversa, Intermedi 3, Suficiència 1

  Què? Esteu preparats? Comencem un nou viatge pels diferents parlars del català?

  Recordeu l’última ruta? Gràcies a tota aquella colla d’homes tan eixerits vam poder sentir els parlars de Solsona, Alzira, Camarles, Menorca, Mallorca, la Bisbal d’Empordà, Barcelona, la Garriga, Vic i Manresa. Bé, doncs ara, de la maneta d’unes grans dones, viatjarem amb un top-ten femení de cançons perquè pugueu “sentir” més varietats dialectals de la llengua catalana.

  Aquesta vegada, però, començarem des d’Itàlia. Sí, sí. Ho heu llegit bé! Comencem a l’Alguer, un poblet de l’illa de Sardenya, a Itàlia. Allà hi viu la Franca Masu, que normalment canta sempre en català, però també en sard, italià, espanyol o portuguès. A veure què us sembla el seu alguerès a la cançó Almablava.

  Continuem movent-nos pel Mediterrani però canviarem d’illa, si us sembla. Anirem amb Donallop, una duet amb un nom ben bonic format per aquesta parella artística i de vida. Són de Mallorca i us conviden a ballar aquest Vals amb ells.

  Fem la tercera parada a terra ferma, sense deixar el Mare Nostrum, però A  la Costa Brava hi trobarem la Sílvia Pérez Cruz, una palafrugellenca que canta amb l’ànima i el cor. En aquest concert l’acompanya el seu pare. Escolteu ben atentament aquesta meravella: Vestida de nit.

  Aprofitant que som a la província de Girona, fem una escapadeta a la capital per escoltar una altra havanera de la mà de Les Anxovetes. Us proposo la peça Tornaré. A veure què us semblen aquestes tres noietes!

  Deixem la província de Girona per apropar-nos a Barcelona. Aturem-nos a Vilassar de Mar, d’on és originària Judit Neddermann. Aquesta jove cantant ha format part de diferents grups, però en aquesta cinquena parada la tenim al costat de Clara Peya, la pianista i compositora d’aquesta cançó d’amor. A veure si us agrada M’és igual si avui plou.

  Aprofito per explicar-vos una curiositat, mentre reposem una mica. Sabeu que aquest 14 de novembre tindrem la superlluna més gran en 70 anys? Es veu que fins l’any 2034 la lluna no tornarà a estar tan a prop de la Terra!

  Resultat d'imatges de superlluna 2016

  Crec, doncs, que és un moment ideal per fer una sisena parada a la capital catalana i escoltar aquesta preciosa cançó de l’Elena Gadel: Lluna plena.

  Deixem la gran ciutat i anem a l’Alt Penedès! Ja tocava sentir algú d’aquí a la vora!  L’Anna Roig, que és de Sant Sadurní d’Anoia, ens canta Corro sota la pluja.

  Continuem baixant per la geografia catalana? Doncs anem a visitar aquestes xicotetes tan simpàtiques del Camp de Tarragona! Es diuen Roba estesa i són molt animades. De ben segur que us faran ballar, i brindar fins i tot!! Escolteu Una altra ronda.

  Anem acabant aquest viatge de veus femenines… Fem la penúltima parada a les terres de Lleida. Aquesta joveneta que viu a Juneda es diu Meritxell Gené i aquí ens canta L’amor jugava a perdre’s.

   

  Acabarem el nostre segon viatge amb aquesta Cançó de fer camí. La canta Mireia Vives, que és una xicota de Llíria, a València, acompanyada per Gemma Humet, que és de Terrassa. La lletra és de Maria Mercè Marçal, poetessa catalana que, per cert, aquest 13 de novembre hauria fet 64 anys. Així que, per molts anys allà on siguis, Maria Mercè! 🙂

  Bé, doncs. Aquí s’acaba el nostre viatge. Espero que us hagi agradat aquesta passejada femenina per alguns dels diferents parlars de la llengua catalana.

  Per cert! Quina us ha agradat més? Quina heu entès millor? Va, feu-me algun comentari!

  Bon cap de setmana!!!

  Carla

12 comentaris

 1. maria

  12 nov. 16
  3.49 h #

  Totes les cançons són boniques, m’agraden totes.

  1. Carla

   14 nov. 16
   13.29 h #

   Maria, m’alegra que t’hagin agradat totes!!! 🙂

 2. ahmed lon

  13 nov. 16
  2.14 h #

  Hola carla
  Fantàstiques aquestes cançons , m’ha agradat més ( Les Anxovetes – Tornaré), em va emocionar !!!.
  Bon cap de setmana

  1. Carla

   14 nov. 16
   13.29 h #

   ei Ahmed!! Tu coincideixes amb la Flávia! molt maca, la cançó. sí!!!

 3. Flavia

  14 nov. 16
  0.34 h #

  Carla, quina cançó més maca aquesta de Les Anxovetes! La letra és molt bonica i fàcil d’entendre! Fins demà!

  1. Carla

   14 nov. 16
   13.28 h #

   que bé, Flávia, que t’hagi agradat!!! 🙂

 4. S1 José

  16 nov. 16
  16.20 h #

  Elena Gadel té una gran veu i Silvia Pérez és prou coneguda amb la seva particular forma de cantar i de parlar; però m’han agradat, molt molt, Les Anxovetes.

  1. Carla

   17 nov. 16
   13.42 h #

   Gràcies pel comentari, José! M’alegra que t’hagin agradat tant les Anxovetes. Veig que han tingut molt d’èxit! 🙂

 5. Pedro Sánchez Vicente

  17 nov. 16
  18.44 h #

  Hola, Carla,
  Per fi, el top-ten femení. Res que envejar als nois, potser una mica millor, sense ànims d’ofendre a ningú. Molt interessant des del principi fins a la fi. Només em cal dir una cosa: hi faltaves tu.
  Pd: Estic fent el curs de suficiencia 1 amb la teva companya Teresa Tort.
  Salutacions,
  Pedro

  1. Carla

   22 nov. 16
   13.07 h #

   Hola Pedro!!!
   Que bé que t’hagin agradat les veus femenines!! 🙂
   Ja avisaré a la Teresa quan faci un concert i em vens a veure!!!
   Una forta abraçada.

 6. TONI

  22 nov. 16
  13.03 h #

  Hola Carla, gràcies a tu, a Lurdes i a tot el vostre equip per la tasca que heu realitzat ajudant-a recórrer el territori de forma tan amena. La cançó que més m’ha agradat la d’Ona nua i el que mes em costa entendre és el balear.

  1. Carla

   22 nov. 16
   13.09 h #

   Ei Toni! Me n’alegro molt que t’hagi agradat aquesta idea de “sentir” el nostre territori a través de la música.
   La que més m’agrada a mi també és la d’Ona Nua! Coincidim!!! 🙂
   Una abraçada!

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula avaluació Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 diversitat lingüística emocions Espriu Estellés Fora de l'aula gramàtica Intermedi 1 Intermedi 3 jocs lectura lectures linguofília lleidetà llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia pràctiques lingüístiques riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sigues viu valencià vilanova