• El gran salt després del final

  Escrit per el 18 de gener del 2018 a les 11:46 a: General, Vilanova

   

  Gener de 2018. Final del Suficiència 3. L’Andreu i el Pedro acaben el seu cicle formatiu en llengua catalana, que va començar al febrer de 2015. El Javier va començar una mica abans i la Valerie i el José una mica després. La Roxana va fer un parell de cursos fa temps i s’hi va reincorporar al cap d’un parèntesi. El Jon ha estat dels últims d’arribar; com la Carme i la Mónica. Cadascun dels 24 membres del grup té un historial particular que reflecteix un camí d’aprenentatge pausat o bé més meteòric d’aquesta llengua que hem après a usar -a partir de simulacres diversos- en diferents escenaris.

  I ara què? Aquesta pregunta podria portar implícita una certa melangia, almenys per a alguns. Perquè ens ho hem passat bé, veritat? De tota manera, ha arribat l’hora de celebrar el progrés que heu fet en la vostra autonomia lingüística. Així doncs, només cal que us pareu un moment a respondre alguna d’aquestes preguntes: Què soc capaç de fer ara que no em sentia amb prou seguretat de fer fa un parell d’anys? Quins textos em surten millor després del meu itinerari formatiu al CPNL? He constatat que parlo millor?

  A part de ser conscients dels vostres avenços, també és important no perdre de vista que aprendre una llengua no és com nadar o anar en bicicleta. Al cap del temps, si no la practiquem, perdem una part dels recursos que hem adquirit. Per tant, ara toca mantenir el que heu aconseguit: cuidar-ho i alimentar-ho sovint. Només així el camí que heu fet no s’esborrarà mai.

  Recordeu la cançó dels Manel que vam treballar un dia a classe? ‘El gran salt’ ens va encantar, perquè parla de la superació dels reptes. Per tant, us proposo que esdevingui el vostre himne o que la guardeu com l’emblema de tot el que hem viscut junts. Torneu-la a escoltar aquí i deixeu un petit comentari per acomiadar-vos del grup.

  Els records no moren mai!

   

19 comentaris

 1. S3 VNG Blanca

  11 gen. 18
  13.27 h #

  Què puc dir, Teresa, m’has emocionat. I lligar aquest sentiment de comiat a aquesta cançó, fa que el comiat soni a aquest gran repte superat.
  En el meu cas, em va costar molt començar a perfeccionar el meu català, però m’hi vaig llençar, volia aprendre i sobretot escriure’l, sempre escrivia en castellà abans de començar aquesta aventura.
  Vaig començar cap a l’any 2004, crec recordar, aprofitant un temps d’impàs a la meva vida, amb la Lourdes, fent B1 i B2. Després el retorn al món laboral em va impedir poder continuar, tot i que ho vaig intentar a distància, no ho vaig aconseguir… Fa 2 anys, vaig decidir que volia escriure millor, tot i que sentia que havia millorat molt, em faltava molt per fer i vaig tornar a reenganxar-me al B3 i fins ara, amb tu, Teresa.
  La veritat és que compaginar les classes de català amb tota la resta que hi ha en el dia a dia, ha sigut complicat, i moltes vegades no li he pogut dedicar el temps que voldria. Possiblement, encara em queda molt per aprendre, però sento que he millorat molt i espero que es vegi reflectit a l’examen, i poder-me acomiadar o seguir amb un nivell superior, qui sap.
  M’han agradat els actes d’inici de curs, alguns els recordo molt, com el dels xiuxiuejadors que generaven unes sensacions increïbles en escoltar-los o la ponència de l’Albert Sole sobre Ramon Llull, entre altres…
  Sento no haver parlat gaire amb molts dels companys, ja que sempre he arribat a l’hora justa i marxat molt de pressa, i sempre acabem sent els mateixos fent els treballs, però el caliu de la classe l’he sentit i tot i que tinc ganes d’acabar, també ho trobaré a faltar. Especialment a tu, Teresa, que has fet que aquestes quasi dues hores del final del dia, de dilluns i dimecres, en què hi havia dies que ja no hi havia forces per res, sortissin d’allà on no sabies on i poguessis encarar la classe assolint un bon aprenentatge i gaudint-ne a la vegada.
  Amb els que més m’he relacionat i als que no tant, gràcies per compartir i que l’examen ens vagi molt bé a tots. Tan de bo ho puguem celebrar amb un bon comiat l’últim dia.

 2. Rosa Mari

  12 gen. 18
  19.21 h #

  La meva trajectòria ha estat amb el Francesc, la Lourdes i tu Teresa, jo no m’enrotllaré tant com la Blanca perquè en part ha parlat ja per tots, i dono les gràcies a tu Teresa per tot el que amb tu em après durant el curs, i als companys i companyes que han fet aquesta estoneta una relaxació i aprenentatge, quasi no em parlat massa perquè anàvem per feina i el temps s’hagut d’aprofitar al màxim però encantada de conèixeus a tots vosaltres i us desitjo que ús vaigi bé l’examen.

 3. S3 VNG Simon

  13 gen. 18
  0.25 h #

  El camí d’aprenentatge del català, com a qualsevol altra llengua, és interminable. No em sento gens confiat per enfrontar l’examen, però això té molt que veure amb mi mateix i poquíssim a veure amb les classes compartides. Al llarg dels cursos S2 i S3 he vist com t’adaptes, Teresa, als materials dels llibres. Buscaves camins interessants sabent per on havíem d’arribar, prestant la voluntat d’ensenyar tot el bonic que cada sender ens pot oferir. El meu cap és un veritable colador per totes aquestes regles gramàtiques. Només vull agrair la teva insistència en explicar-nos-les, remarcant-les com si fossin senyals. Camins, somnis i promeses…

 4. S3VNGIgnacio

  13 gen. 18
  11.36 h #

  Araplà!, vol ser-hi agafada al vol.
  Han estat molts els mots agafats al vol. N’hi ha hagut comprensibles, illegibles, impronunciables, abstractes, inimaginables, divertits, un mar de paraules prominents de tota arreu on han destacat les més pròximes a les teves arrels i els dolços records per a la teva iaia, els/les quals a part d’apropar-nos a la llengua ens ha fet viatjar històricament i geogràficament per Catalunya.
  Araplà, jo desconec si mai l’has feta servir, és un mot típic de Torelló i vol dir “on vas a parar” que bé hauries d’utilitzar per començar el següent cicle (benvinguts companys) i que nosaltres hauríem d’analitzar si l’hem complert.
  Moltes Gràcies, m’heu de permetre la segona majúscula, a tots/es.

 5. S3VNG Pedro

  13 gen. 18
  23.32 h #

  Ja s’ha acabat? No, no s’ha acabat, ho sembla, però això no és pas el final.
  Quan som nens volem alliberar-nos de l’adult. Ara hem volgut tornar, com si fóssim petits ens hem capficat en aprendre i amb tota la força del món ho hem aconseguit.
  Moltes felicitats a tots, companys d’ara i companys d’abans, amics del VxL i com no a les meves mestres: la Isabel, la Teresa, l’Anna Vidal i la Queti responsable del VxL.
  Llegiu, parleu, escriviu, no deixeu mai de somniar, però si pot ser en català.
  PEDRO
  Perdó, m’oblidava d’una cosa: Tenim una cançó a recordar per tots nosaltres. Sort a tots i fins dilluns.

  1. Queti

   06 febr. 18
   14.30 h #

   Amb agraïment per les teves paraules, Pedro: és un plaer tenir la sort de compartir amb vosaltres els moments màgics dels descobriments que fem quan aprenem i avancem, amb il·lusió i tossudament, perseguint els somnis que mai no s’aturen. Enhorabona de tot cor!

   1. S3VNG Pedro

    06 febr. 18
    21.28 h #

    Queti, m’oblidava d’una persona que encara que no hagi estat mai mestre meva és com sí ho hagués estat. és la Natalia, més coneguda per tots vosaltres com la Nati. Felicita-la de part meva, s’ho mereix.

 6. S3VNG Mónica

  14 gen. 18
  21.34 h #

  Vaig començar aquest curs de català sense pensar gaire en el grau de dificultat que tindria, la veritat, però ara puc dir que, durant aquest temps, he adquirit coneixements sobre la matèria que, fins al moment, desconeixia i espero poder posar-los en pràctica el dia de la prova de la millor manera possible. Gràcies Teresa per això perquè, independenment del resultat que obtingui a la prova, t’estic molt agraïda per la meva adquisició d’aquests nous aprenentatges.

  Només dir que ha estat un plaer compartir aquestes estonetes amb vosaltres i desitjar-vos molta sort a tots/es per a la prova final.

  Mónica

 7. S3VNG Andreu

  14 gen. 18
  22.12 h #

  Això s’acaba ! Bé, espero que així sigui, perquè voldrà dir que hem aprovat l’examen final i ja tindrem el títol! D’una banda estaré molt content, clar, però però de l’altra us trobaré a faltar, tot s’ha de dir.

  Durant aquests 2 anys he viscut tot tipus de situacions, però sempre bones. Què dir de la nostra senyoreta? Només paraules d’agraïment per la seva paciència – sobretot amb mi -, el seu bon cor per a tothom i el seu somriure en aquelles situacions difícils, especialment quan algun company s’obstinava a dir que ell tenia raó i ella no.

  També he aprés molt dels companys i companyes de classe. El mèrit de molts d’ells, que després de treballar tot el dia i, en alguns casos, viure fora de Vilanova, abans de tornar a les seves cases fan l’últim esforç per venir a classe de català. I per damunt de tot, el bon rotllo que sempre he trobat en aquests 2 anys. Sempre havia algun dia que costava d’anar a classe, però una vegada a dins, tot canviava i al sortir em deia: sort que he vingut!

  Així mateix, Teresa, et volia donar les gràcies per tot el que has fet i faràs i per donar-nos aquestes eines que han servit per anar millorant cada dia el nostre nivell de català i una vegada hàgim acabat el curs, poder continuar-ho fent.

  Moltes gràcies a tothom!

 8. VNG Teresa T.

  15 gen. 18
  10.09 h #

  Bon dia, veig que alguns heu estat pensant en el curs de català durant el cap de setmana!

  Els vostres comentaris són molt bonics i mostren que individualment teniu una actitud molt positiva per a l’aprenentatge i això es palpa quan esteu tots junts a l’aula.

  Teresa

 9. S3VNG Núria

  15 gen. 18
  11.09 h #

  Al començament del curs no sabia molt bé com aniria però he de dir que m’ho he passat molt bé, la classe es desenvolupa molt dinàmica i em passa el temps volant.

  Teresa, moltes gràcies per fer les classes molt amenes i per tenir sempre un detallet amb nosaltres.

  També he de dir que estic encantada d’haver conegut tots els companys de classe que m’han fet més fàcil seguir el curs.

  Crec que he après molt durant aquest curs, ara només queda repassar i aprovar l’examen final.
  Intentaré seguir practicant per no perdre els coneixements.

  Molta sort a l’examen!!!

 10. S3VNG Sole

  15 gen. 18
  12.47 h #

  L’únic que puc dir és que la valoració que faig d’aquest curs, de Suficiència 3, és positiva.
  La veritat és que les classes han estat divertides, distretes i també enriquidores. He descobert grups i cançons que no coneixia i en especial una d’aquestes cançons hem va arribar tocar la fibra sensible. Estic molt contenta d’haver pogut compartir aquestes quasi dues hores amb tots vosaltres, en especial amb tú Teresa, ja que has fet que ho passessin bé a l’hora que també apreniem. Sempre dic que els mestres que fan que els alumnes ho passin bé a les classes són els millors, així que no canviïs mai.
  D’altra banda, m’ha servit per desconnectar de la rutina diària i tenir un temps per dedicar-me, he de dir que no estic en el meu millor moment , ja que vaig perdre el meu pare fa 2 anys, així que no sé com m’anirà l’exàmen, però tant si aprovo com sinó puc dir que el curs m’ha servit per aprendre més de la meva llengua, resoldre dubtes que tenia i conèixer gent molt maca. Per tot això et dono les gràcies i a ells desitjar-los tota la sort del món, Endavant companys!

 11. Carme

  15 gen. 18
  14.20 h #

  Vaig començar per obligació però l’experiència ha estat molt positiva, tant per la relació amb els companys del grup com per l’aprenentatge de la meva llengua, el català!.
  També vull agrair-te, Teresa, la manera tant especial com has portat el curs.
  Dir-vos que ha estat un plaer i desitjar-vos moltíssima sort!
  Carme

 12. S3VNG Maribel

  15 gen. 18
  15.56 h #

  Hola a tots,

  Què dir que no s’hagi dit ja? No gaire cosa, la veritat. És cert que jo també vaig començar una mica per les circumstàncies laborals, però també és veritat que he viscut una experiència molt positiva.
  Els companys són gent molt sana i amb ganes d’aprendre. M’han sorprés, sobretot, els que sent de fora de Catalunya e inclús d’Espanya tenen una capacitat increïble per aprendre una llengua nova que els hi atrau molt.
  Què penso de les classes? Han estat molt amenes i això és d’agrair, perquè a les hores que es fan no tots estàvem al cent per cent, a vegades per cansanci i a vegades per circumstàncies personals.

  A tu, Teresa, dir-te que m’has semblat una bona professora i t’has implicat moltíssim en què aprenguèssim el màxim possible en tan poc temps.

  I, per acabar, desitjar-vos a tots que l’examen ens vagi bé i ens puguem trobar per celebrar-ho.

  Gràcies a tots!

 13. S3VNGRoxana

  17 gen. 18
  1.52 h #

  Sembla mentida que estiguem parlant d’acomiadar-nos, oi?
  És veritat que l’aprenentatge d’una llengua és interminable. Recordo el meu primer contacte amb el català uns quants anys enrere i no ha sigut en aquesta terra sinó en una més llunyana, la meva. Sembla estrany però per complir el meu somni de viatjar i aconseguir sentir-me més segura vaig buscar un lloc per aprendre el català abans d’arribar aquí. Només van ser 3 o 4 classes però recordo, com si fos avui, que no entenia res del que em deien (mai ho havia sentit). Sempre contestava “yes” o “please” en comptes de “sí” o “si us plau” com si fos l’anglès. Després, un cop a Vilanova, vaig començar al CPNL amb el Francesc, la Lourdes i finalment amb tu Teresa. Cadascú m’ha aportat un món de coneixements…
  Pel que fa al meu progrés, estic contenta però encara insisteixo i ho continuaré fent perquè tal com ho ha dit la Teresa el camí de l’aprenentatge no té fi. Espero, tanmateix que aquest recorregut sigui la cloenda d’un cicle (i que vagi bé l’examen) sense oblidar que tot això prossegueix. Continuaré llegint, parlant, escrivint i també ensenyant als meus fills la seva llengua (amb permís de tu Teresa!) i de segur que ells també me l’ensenyaran.
  Així doncs, gràcies a tu Teresa per la teva dedicació, el teu compromís i la teva pedagogia i espero també haver estat a l’altura de la nostra professora.
  No em puc estendre més, tot i que m’agradaria, el temps apressa.
  Per cert, per si encara podia estar millor, ens has regalat una cançó? Aquell dia ja m’havia encantat la seva lletra (de superació, de reptes personals, de desafius), i ara l’has fet de tots nosaltres. Gràcies!
  Per últim, desitjar-vos COMPANYS força i ànims per l’examen.
  Sempre recordaré les classes, als companys, a la profe, les estones compartides a més a més divertides i, per descomptat, “El nostre gran salt”.

 14. S3VNGDolors

  21 gen. 18
  23.36 h #

  Després de tot el que heu dit, poca cosa puc afegir i normalment, quan arriben els comiats, acostumo a ser una persona de poques paraules.

  Ha estat un plaer compartir amb tots vosaltres les classes i us desitjo molta sort a l’examen.

  Teresa, podria dir que les teves classes han estat molt interessants, que hi ha hagut moments divertits, que t’has carregat de paciència resolent dubtes gramaticals i moltes coses més, però em quedo especialment amb una: la capacitat que tens de contagiar il·lusió per gaudir aprenent català. Potser és aquesta il·lusió transmesa el veritable “gran salt”.

  A tots i totes, a reveure!

 15. VNG Teresa T.

  22 gen. 18
  14.44 h #

  Estic esvanida de llegir els vostres comentaris. Si un grup funciona tan bé com el vostre, és perquè hi ha una confluència de factors i un dels principals són les ganes d’aprendre dels alumnes!

  😉

  1. VNG Teresa T.

   22 gen. 18
   14.53 h #

   Per cert, si us cal veure el significat d’esvanit -ida, podeu entrar aquí:
   http://dcvb.iec.cat/results.asp?word=esvanit

 16. S3VNG Paloma

  22 gen. 18
  16.28 h #

  Bon dia, avui és l’últim dia de classe. He de reconèixer que el curs ha passat molt ràpid.
  . El millor ha estat l’horari, ja que m’ha donat l’oportunitat d’apuntar-me al curs. Desprès la Teresa amb les seves ganes de treballar i ensenyar. Es nota que gaudeix i això es molt positiu perquè un transmet el que sent. Per descomptat els companys, sense nosaltres no hi hauria classe.
  Ara el nostre últim esforç que desitjo ens sigui fructífer a tots. Sort companys!!!!

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula avaluació Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 diversitat lingüística emocions Espriu Estellés Fora de l'aula gramàtica Intermedi 1 Intermedi 3 jocs lectura lectures linguofília lleidetà llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia pràctiques lingüístiques riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sigues viu valencià vilanova