• Per què recordem Manuel de Pedrolo?

  Escrit per el 15 de maig del 2018 a les 11:39 a: Activitats del CNL, General, Lectures, Sant Pere de Ribes, Suficiència 1, Vilanova

   

  La cultura necessita excuses per fer-se protagonista entremig del tràfec diari i de les notícies trepidants de cada moment. Per aquest motiu, han pres força les celebracions dels anys literaris en commemoració del naixement o d’alguna altra data vital d’alguna de les persones que han contribuït a construir el nostre patrimoni col·lectiu.

  Al 2018 s’han impulsat diverses commemoracions oficials al voltant de figures tan reconegudes com Pompeu Fabra, Maria Aurèlia Campany, Montserrat Abelló, Raimon Panikkar… I també, Manuel de Pedrolo. Sobre aquest autor, hem centrat algunes activitats que hem fet a les aules del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf.

  Per exemple, els alumnes del grup de Suficiència 1 de Vilanova han llegit una obra de Pedrolo i han anat fent un diari de lectura a mesura que l’anaven llegint. També hi ha alumnes del Servei de Català de Ribes que estan preparant una selecció de textos per homenatjar aquest autor el dia 7 de juny a la sala d’actes de l’entitat GER. I com que l’any no s’ha acabat, de cara a la tardor hi haurà encara temps per continuar aprofitant aquesta ocasió per recuperar una obra bastíssima que va tenir molta transcendència durant les dues darreres dècades de la dictadura franquista.

  Us hem donat algunes pistes perquè us feu una idea de les raons per les quals aquest autor és un dels protagonistes del 2018, però en podreu trobar més en els recursos aglutinats en el web Any Manuel Pedrolo. Entreu-hi per descobrir alguna de les obres imprescindibles que ens va regalar i expliqueu-nos tot el que heu descobert sobre la seva producció literària els que ja us hi heu endinsat a través d’alguna de les activitats de classe.

  Endavant, descobridors de lectures!

10 comentaris

 1. S1 VNG Chema

  16 maig 18
  11.00 h #

  Aquest any he començat amb el descobriment de Manuel de Pedrolo i la seva obra i m’he adonat que és una persona que ha sigut molt prolífica. Això m’ha produït una profunda admiració per la seva vida. Després he començat a llegir els seus llibres i he gaudit la capacitat d’observació de la personalitat dels personatges (he llegit un parell de novel.las) i també les situacions on es desenvolupan les trames. Finalment, la riqueza i, al mateix temps, la senzillesa del seu vocabulari precís és un fons de gaudiment per aprendre el català

 2. S1 VNG Encarna

  19 maig 18
  20.09 h #

  Bona tarda,
  Bé, després de finalitzar l’activitat que se’ns va plantejar referent al diari de lectura,la valoració de la mateixa és positiva.
  Tocats Pel Foc, és el llibre que he llegit.
  Llegir a Manuel de Pedrolo ha estat un plaer. La fluidesa i frescor de la seva escriptura t’enganxa i t’atrapa al fil de la història des de bon començament..
  La novel•la indueix a la reflexió sobre els valors de la societat i a més reflecteix el poder de les paraules.
  Què fa que una paraula ens convenci fins al punt de canviar la nostra vida radicalment?
  Hi ha paraules que mouen riuades de gent.

 3. S1 VNG Encarna

  20 maig 18
  19.05 h #

  La llibertat no és fer el que vulguis,és no haver de fer allò que volen els altres.

  Cròniques d’una ocupació,1989

  Manuel de Pedrolo i Molina

 4. VNG Teresa T.

  21 maig 18
  9.48 h #

  Associar lectura i plaer és una combinació molt fructífera!

  M’alegro que us agradi Pedrolo.

 5. S1VNG Nuria H.

  21 maig 18
  13.39 h #

  Bon dia! No he pogut acabar de llegir el llibre Mecanoscrit del Segon Origen, és un tema pendent que tinc. Però em sembla increïble que els dos personatges tan joves, hagin de sobreviure ells dos sols a tota la humanitat.

 6. S1 VNG Mercè

  21 maig 18
  18.12 h #

  Bona tarda, jo vaig escollir llegir el Mecanoscrit del segon origen. Tampoc he acabat de llegir-lo però crec que és un llibre molt enriquidor i fàcil de llegir. Hi ha moments que et fa pensar la capacitat que tenim els éssers humans de fer qualsevol cosa per sobreviure.
  Crec que és una lectura entretinguda i ara entenc perquè a l’ESO és un llibre pràcticament obligatori a la classe de català.

 7. S1VNG Cristina

  22 maig 18
  8.54 h #

  Bon dia,
  Jo em vaig llegir el “Mecanoscrit del segon origen”. Aquest és un llibre amb pocs diàlegs però molt profunds i amb molt de contingut i de força.
  En mi opinió hi ha vegades en què es fa lent perquè conté moltes descripcions, però he de reconèixer que Pedrolo és un geni què amb la seva escriptura et fa viure al món que ha creat.
  Per últim, vull comentar que el llibre m’ha agradat molt i el recomanaria sense cap dubte, ja que quan vaig terminar-lo volia llegir més, em va fer pena que no continués.

 8. S1VNG Susana

  23 maig 18
  11.43 h #

  Vaig decidir llegir-me el llibre “Joc brut”, de Manuel de Pedrolo, perquè és una novel·la ràpida de llegir, això fa que el llibre es faci curt i amè. És una novel·la molt recomanada per a joves, narrada de manera subjectiva utilitzant el diàleg.

  M’ha agradat moltíssim ja que ens vol demostrar com les persones podem arribar a l’egoisme a causa dels diners.

  Sens dubte, un gran escriptor!

 9. S1VNGBeatriz

  23 maig 18
  17.39 h #

  He descobert aquest any uns dels escriptors més prolífics de les lletres catalanes. Manuel de Pedrolo va escriure 128 obres. Va ser un home molt escarràs però també va ser dels escriptors més perseguits per la censura franquista. Conreà tots els gèneres literaris: poesia, teatre ( classificat dins la categoria del teatre de l’absurd) narrativa i contes.
  Un home polifacètic i amb molta imaginació. L’he descobert gràcies al Mecanoscrit del segon origen, novel.la d’aventures i de ciència ficció que m’ha deixat amb un pam de nas. No serà l’última lectura que llegeixi del Pedrolo!

 10. S1VNGMireia

  29 maig 18
  13.58 h #

  He tornat a llegir “Mecanoscrit del Segon Origen”. La primera vegada el vaig llegir a l’institut. Han passat molts anys!
  Però he de dir que l’he disfrutat molt més. Potser si no ens haguessis animat, Teresa, de fer aquest petit diari, no l’hauria tornat a llegir.
  Gràcies!

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula avaluació Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 diversitat lingüística emocions Espriu Estellés Fora de l'aula gramàtica Intermedi 1 Intermedi 3 jocs lectura lectures linguofília lleidetà llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia pràctiques lingüístiques riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sigues viu valencià vilanova