• Jocs de paraules

  Escrit per el 23 de maig del 2019 a les 10:21 a: General, jocencatalà, Promoció cultural, Vilafranca, Vilanova

   

  Dediquem dies internacionals a aspectes importants de la humanitat que han anat perdent relleu en les nostres societats accelerades o bé que no han arribat a tenir la importància que caldria perquè tots plegats visquem millor. Ens agraden molts dies internacionals, però li volem dedicar una atenció especial al 28 de maig: Dia Internacional del Joc.

  Potser cada dia ens entretenim amb algun element lúdic en solitari; amb el mòbil a la parada del bus o al sofà de casa. ¿Però continuem jugant per jugar i compartint un espai físic i temporal amb els altres només per gust? És possible que ara mateix els adults necessitem motius explícits per jugar. Si d’això es tracta, us oferim una frase de La pell freda (Barcelona: La Campana, 2002) de l’escriptor Albert Sánchez Piñol que conté motius de molt de pes:

  El joc, per innocent que sigui, posa al descobert igualtats i afinitats, perquè quan juguem amb algú no existeixen les fronteres, ni les jerarquies, ni les biografies; el joc és un espai de tots i per a tothom.

  Vist així, el joc té molts de beneficis emocionals. Però també ens ofereix guanys relacionats amb el llenguatge; per exemple, jugar en català potencia la competència lingüística oral i amplia el ventall d’expressions pròpies del registre col·loquial. Jugant, ens posem nerviosos, esclatem d’alegria, ens enfadem… i busquem paraules per evidenciar-ho! Per tant, exploreu aquesta experiència sempre que sigui possible.

  Us fem encara una recomanació final: busqueu jocs en català en qualsevol de les botigues de joguines del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf que col·laboren en la campanya “I tu, jugues en català?” i us presentaran propostes lúdiques noves o intemporals, que us ajudaran a incorporar el català en el vostre temps de lleure.

  Divertiu-vos, que no fa cap mal! I, si us ve de gust, expliqueu-nos aquí quines són les vostres preferències a l’hora de jugar.

19 comentaris

 1. C2VNGYose

  28 maig 19
  10.00 h #

  El Dixit!! Gran joc de cartes amb imatges molt espectaculars on treballes l’expressió oral. Caldrà ser enigmàtic i clar alhora.
  Ës un magnífic joc perquè combina la creativitat amb la intuïció.
  Molt recomanable per jugar en grup.

 2. C2VNGISABEL

  28 maig 19
  11.30 h #

  Tots els jocs amb paraules; mots encreuats, jocs de gramàtica, jeroglífics, scrabble, apalabrados”, “cifras y letras” ….
  Són jocs amb els quals amplies vocabulari, et mantenen la ment desperta i àgil i són ideals per a dies plujosos o per estar en sales d’espera.

 3. C2VNGVERONICA

  28 maig 19
  15.45 h #

  Se’m ve al cap el joc de pistes ( a casa meva es deia així). S’ha d’escriure una primera pista en format paper que et portarà a una segona i així successivament fins arribar a l’objecte amagat. Facilita l’expressió escrita, l’aprenentatge de vocabulari i la compressió lectora; està permès l’ús de metàfores, jocs de paraules… Es tracta d’utilitzar la imaginació!.

 4. C2VNGJUDIT

  28 maig 19
  17.26 h #

  A l’hora de jugar em decanto pels jocs de taula de qualsevol tipus, especialment col·laboratius.
  Pel que fa a aprendre alhora que ens divertim, recomano un joc anomenat “Black stories” que consisteix en intentar resoldre diversos misteris a través de preguntes.

 5. C2VNGPEDRO

  28 maig 19
  18.33 h #

  Fa molt que no hi jugo, però el joc que més m’ha agradat sempre és el dels escacs. Un joc d’estratègia on es posa a prova la capacitat de concentració, la creativitat I la paciència pròpies i de l’oponent i amb el qual vaig passar moltes hores de la meva infantesa.

 6. C2VNGSílvia Rovira

  28 maig 19
  19.24 h #

  Dos dels jocs de taula amb els quals he jugat darrerament i que us recomano són: “aventureros al tren”; d’estratègia i planificació i “concept”;on es poden treballar un munt d’habilitats amb els més menuts.
  A mi, personalment, m’agrada molt jugar al dòmino i encara m’enfado quan perdo.

 7. CN2Melania

  28 maig 19
  21.20 h #

  M’encanten els jocs de taula com el cluedo, el monopoli, el dòmino,… De petita hi jugava molt amb el meu pare. M’ho passava molt bé, i la veritat és que hi guardo molt bons records. Ara de gran, intento jugar amb els meus fills, però com més grans es fan, menys ho aconsegueixo.

 8. C2VNGANTONIA

  28 maig 19
  21.46 h #

  Entre els jocs més divertits que em vénen al cap es troben el clàssic ” Pictionary” o l’ ” Uno”. Són d’ aquells jocs que no passen de moda i als quals tots hi hem jugat alguna vegada. Per a mi em transporten a les vacances, a moments feliços i a riures amb la família.
  De ben segur aquest any hi tornarem a jugar!

 9. C2VNGFerran

  29 maig 19
  9.28 h #

  El Gran Dalmuti és un joc de rol que requereix un mínim de jugadors per fer-lo més dinàmic i que recrea les interaccions entre classes socials a l’època medieval amb l’objectiu de forçar o evitar una revolució social en funció de l’estatus de cada jugador. És molt entretingut, ràpid i dinàmic perquè implica un canvi de cadires constant a partir de l’estratègia en les cartes que cadascú disposa en aquell moment per jugar. Pots estar jugant durant hores i és diversió assegurada.

 10. C2VNGFRED

  29 maig 19
  9.51 h #

  M’agrada el dòmino però prefereixo jugar-hi en llengua creole.
  No passa res. Passaré a les botigues a buscar un joc per jugar i parlar català al mateix temps.
  Gran idea!

 11. C2VNGGEMMA

  29 maig 19
  13.09 h #

  A casa juguem al DIXIT i en català, perquè a casa parlem en català, al ser un joc de narració és la llengua que utilitzem. Però és un joc internacional, es pot jugar en qualsevol llengua. És un joc de narració que potencia la imaginació i la creativitat, ens ho passem pipa!!!.

 12. C2VNGMARTA

  29 maig 19
  16.04 h #

  Personalment em distreu jugar al Blokus. Es tracta d’un joc d’estratègia on cada jugador ha de marcar territori posant peces de colors.

 13. Roser

  29 maig 19
  16.18 h #

  Els jocs sempre han format part de bons moments en què hem estat junts en família i/o amics.

  Hem jugat al “monolopy”, al parxís, al bingo, al “tres en ratlla”, als escacs, al “lince”, al “veig-veig”, al dòmino, al joc de l’oca, a “l’uno”, al “scrabble”, al “party”, al joc d’escriure tantes paraules com puguis en un minut sobre un tema o sobre una lletra escollida a l’atzar.

  També jocs on hi ha a vegades dibuixos o mímica per endevinar pel.lícules, paraules, expressions, endevinalles.

  Els jocs clàssics de llegir pistes fins que s’arriba a trobar el que està amagat són els que donen també molta diversió ja que s’integra també el moviment ( apart de llegir la pista t’has de moure fins al proper punt on hi ha la propera pista i així fins arribar al final).

  Qualsevol joc és bo per passar-s’ho bé i aprendre a gestionar tant les emocions d’eufòria quan es guanya com les emocions de ràbia quan es perd.

 14. C2VNGMIREIA

  29 maig 19
  16.35 h #

  M’agraden els jocs de taula sobre cultura general com el TRIVIAL, en el qual pots posar a prova els teus coneixements. També gaudeixo molt d’aquells que requereixen d’habilitats lingüístiques com el TABOO o SCRABBLE. Tots tres ajuden a ampliar el teu vocabulari.

 15. marga

  29 maig 19
  17.19 h #

  Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo- per una cosa tan senzilla com això.
  Dedico temps a altres coses que també m’ajuden a expressar-me i alliberar-me de tensions, alhora que en gaudeixo.
  Amb tot, seguiré les vostres recomanacions i li donaré una ullada.
  Gràcies i salutacions,

 16. CDVNGMARTAVALLS

  29 maig 19
  21.32 h #

  A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon beure em podria passar hores i hores jugant a ”La Brisca”. Com tot a la vida, es tracta de la companyia adequada en el lloc adequat

  PD: si vols un consell, quan facis la motxilla pel teu proper viatge no oblidis agafar un baralla de cartes: serà el teu salvavides per les hores mortes a l’aeroport 😉

 17. C2VNGELENA

  02 juny 19
  23.54 h #

  Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la família. M’agrada bastant el “Tabú”, el “Party” i el “Monopoly”. Amb el “Tabú”, per exemple, es poden desenvolupar les eines lingüístiques i comunicatives.
  En definitiva, passar una bona estona amb aquells que aprecies.

 18. C2VNGPILAR

  03 juny 19
  19.00 h #

  Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes d’hivern i pluja.
  Fa poc, però, he descobert un joc que es diu “Codi Secret”, apte per petits i grans, que m’ha semblat molt divertit. Si no el coneixeu, us el recomano!

 19. Teresa

  04 juny 19
  9.04 h #

  Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests comentaris. A mi m’agradava molt jugar a jocs improvisats com ara ‘Pedra, paper, tisora’ o ‘Veig, veig…’ amb els meus fills, quan eren petits. Però ara ja no els interessen aquestes activitats. 🙁

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català descripció dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 emocions Espriu Estellés expressió escrita feina Fora de l'aula gramàtica haiku Intermedi 1 Intermedi 3 lectura lectures linguofília llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sau Sigues viu viatges vilanova