Recuperem 30 mots aquest 2022!


Encetem el mes d’abril parlant de paraules que comencen a caure en l’oblit. És clar que hi ha mots que deien els nostres avantpassats que nosaltres no hem mantingut, ja sigui perquè han passat de moda- canvi generacional- o perquè aquell objecte que designa ja no s’utilitza. És el cas de ‘clemàstecs’ (cadena amb ganxos que servia per penjar les olles a la llar de foc) o del mot ‘escadusser’, que se substitueix sistemàticament per ‘aïllat’ o ‘esporàdic’.

La pèrdua d’aquests mots aboca la llengua a un empobriment progressiu que només es nota quan, per casualitat, escoltem aquella paraula. És llavors que recordem que la teníem… Sí, és veritat que abans dèiem ‘guipar’ i ara diem ‘espiar’, o simplement ‘mirar’; o que distingíem entre ‘esgarrinxar’ i ‘esgarrapar’, o que ens ‘mudàvem’, i no ens ‘posàvem guapos’.

Malgrat que hi ha paraules que es perden, per contra, ens en venen de noves – els neologismes-. En aquest cas, però, majoritàriament provenen d’altres llengües, sobretot de l’anglès (catering, brífing, píling, mail…) i catalanitzar-les forma part d’un procés llarg que quan ha arribat a bon port i s’ha trobat el mot idoni en la nostra llengua (‘servei d’àpats’, ‘reunió’, ‘decapatge’, ‘correu electrònic’), ja hem begut oli perquè ja ens hem ‘avesat’ (un altre de la llista!) a dir el mot en anglès, que sembla queda més distingit i tot!

Justament, per recuperar alguns d’aquests mots perduts i genuïns de la nostra llengua, el CNL d’Osona proposa en la campanya “A l’abril, cada paraula val per mil” del 2022 recuperar el significat de 30 paraules en els cartells. Seran, doncs, trenta mots que tornaran a estar vius als aparadors dels comerços d’Osona durant el mes d’abril. Recuperem-los, diguem-los, revifem-los i tindrem un tresor!

 

Què són els sinònims?

Són paraules o expressions que tenen el mateix significat o un de molt semblant i formem part de la mateixa categoria gramatical. S’utilitzen com a recurs lingüístic per no reiterar la mateixa paraula en un text o paràgraf. Podem substituir un mot per un altre sempre que les connotacions de la paraula coincideixin amb el que s’està narrant.

Exemple: el sinònim de “paraula” és: mot, terme o vocable.

https://sinonims.com/

Què són els geosinònims?

Són paraules que es refereixen al mateix significat però que s’utilitzen en varietats geogràfiques diferents del domini lingüístic. Una mateixa forma pot ser compartida per més d’un dialecte.

Exemple: un geosinònim de “sorra” és arena.