Setmana 10 edició 2012


1. La revista Reduccions és l’única revista de poesia que s’edita als Països Catalans. Sabries dir quants números se n’han fet i a quina ciutat s’edita?

Reduccions s’edita a Vic i s’acaba d’editar el número 100. Entrevista a Lluís Solà, director de la revista i poeta.

2. Quim Monzó, en el llibre De Rusiñol a Monzó: humor i literatura, va escriure: “Vaig començar a descobrir-lo, a llegir-lo i a apassionar-m’hi fa quinze o setze anys. En un llibre de cobertes verdes que duia per títol Tots els contes (…). Amb un altre escriptor que també admiro, Francesc Trabal, va ser encara pitjor. No el vaig descobrir de debò fins fa potser tretze anys. (…) Tant en un cas com en l’altre m’hauria agradat llegir-los quan encara era una persona tendra, en període de formació, i no als vint-i-tants anys, quan un, de fet, ja està bastant format, o com a mínim no és tan mal·leable. Vaig llegir-lo després d’haver-me atipat de llegir sud-americans i nord-americans, i quan pensava que aquí no hi havia res que s’hi assemblés, perquè els escriptors seguien la norma de l’època: un realisme estricte i gairebé obligatori. M’hauria agradat descobrir-los de més petit, sí.”

A quin autor es refereix Quim Monzó?

Es refereix a Pere Calders. Enguany, justament, se celebra l’Any Sales, Calders i Tísner.

3. Bernat Metge és considerat el primer humanista català i per això dóna nom a una col·lecció de llibres d’autors clàssics. Cada volum conté el text original —grec o llatí— i una acurada traducció catalana acompanyada de notes, a més d’una introducció. Sabries dir, però, quina va ser l’obra més important de Bernat Metge?

Lo somni (1399).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *