Setmana 7 edició 2012


1. Per què a moltes poblacions trobem un carrer que es diu “carrer de la Sagrera”?

Perquè la sagrera era, originàriament, el terreny sagrat, posat sota la protecció i immunitat eclesiàstica, que envoltava les esglésies consagrades

Com que tenia immunitat eclesiàstica i els qui l’envaïen o profanaven eren excomunicats, era habitual construir-hi sagrers o cellers, petits graners propietat dels masos, on guardaven les collites per guardar-les del pillatge. Sovint aquests sagrers es convertiren en hospicis, on passaren a residir els fills cabalers dels masos i homes d’ofici. D’aquesta manera s’originaren la majoria dels pobles de la Catalunya vella.

És una institució molt característica de la Catalunya Vella i per això el seu nom és viu encara en moltes localitats.

 

2. Rosa Sensat va ser una dona que va excel·lir en la seva feina fins que l’arribada del franquisme la va obligar a jubilar-se. Sabríeu dir a quin àmbit professional es dedicava aquesta barcelonina?

Rosa Sensat era mestra. Es va dedicar a difondre els nous corrents educatius en l’ensenyament públic català i va contribuir a organitzar l’escola catalana.

L’Associació de Mestres Rosa Sensat té per objectius:

– La difusió de teories i pràctiques pedagògiques orientades al desenvolupament global de la persona, basades en el respecte per la personalitat de l’infant i la seva llibertat, i promotores de la participació activa dels infants en el seu propi aprenentatge.

– La formació permanent dels mestres, basada en l’experimentació i alhora en la teoria, sempre passant per la reflexió individual i col·lectiva.

– La consecució d’una escola pública, democràtica, laica i arrelada en la realitat del país, per mitjà de la participació activa de tots els seus membres, mestres, pares i alumnes, en la gestió de l’escola i en la definició de la línia pedagògica del centre.

 

3. Sabríeu dir quin és el nom, que ell mateix esmenta, del pintor i poeta que va dir aquestes paraules?

“Ai, Perejaume, si veies la munió d’obres que t’envolten, no en faries cap de nova!”

Justament aquests dies s’ha sabut que Perejaume ha obtingut el Premi LLetra d’Or 2012 pel poemari Pagèsiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *