Setmana 8 edició 2012


1. Qui va escriure aquesta estrofa i a quin poema pertany?

“Escolta, Espanya, la veu d’un fill / que et parla en llengua no castellana; / parlo en la llengua que m’ha donat / la terra aspra: / en’ aquesta llengua pocs t’han parlat; / en l’altra massa.”

Pertany al poema “Oda a Espanya”, que s’inclou en el llibre Visions i Cants de Joan Maragall, publicat l’any 1900.

2. Quin és l’objectiu de la campanya “Si us plau, parla’m en català”?

La campanya  té com a objectiu conscienciar els catalanoparlants perquè no canviïn de llengua.

Podeu llegir les postals i sentir els protagonistes al web “Si us plau, parla’m en català“.

Aquesta campanya, per tant, intenta incidir en l’actitud de les persones catalanoparlants, perquè usin la seva llengua amb normalitat i amb tothom, perquè només l’ús pot fer que una llengua sigui necessària i normal.

3. Sabries dir, segons la descripció següent, de quin escriptor parlem?

“Escriptor i cronista ebrenc nascut a Benissanet, va conrear la narrativa i l’assaig i va fer incursions en la poesia i el periodisme. Republicà i catalanista, es va exiliar a França i a Mèxic, on va elaborar literàriament els records de la guerra i les converses mantingudes amb Pompeu Fabra, Antoni Rovira i Virgili i Francesc Pujols, així com la vida al seu poble i la comarca natals, la Ribera d’Ebre. Entre les seves obres hi ha grans perles memorialístiques i biogràfiques, com Benissanet o Francesc Pujols per ell mateix. Quan va tornar a Catalunya, el 1961, va col·laborar activament en el redreçament cultural i lingüístic del país. La seva obra, formada per una trentena de llibres, és una referència per al memorialisme català del segle XX.”

Artur Bladé i Desumvila, escriptor i cronista

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *