Setmana 9 edició 2012


1. Segons Martí de Riquer, un dels millors especialistes en literatura catalana medieval, aquesta obra “és la millor novel·la en català de tots els temps”. És, alhora, una novel·la cavalleresca, militar, eròtica i psicològica, i la seva versemblança la fa diferent de la resta de novel·les del seu temps. Miguel de Cervantes en diu, a El Quijote: “Dígoos verdad, señor compadre, que por su estilo, es éste el mejor libro del mundo […] Llevadle a casa y leedle, y veréis que es verdad cuanto dél os he dicho.” De quina novel·la parlen Riquer i Cervantes? Qui la va escriure?

Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell.

2. Miguel Poveda, Pasqal Comelade, Jaume Arnella, M. del Mar Bonet, Roger Mas o Rafel Subirachs, entre molts d’altres, han musicat un mateix autor. De quin poeta parlem?

Jacint Verdaguer, conegut popularment com Mossèn Cinto. El bisbe Torras i Bages el va qualificar de “príncep dels poetes catalans”.

3. Quina és la solució d’aquest enigma “Alça la bandera en senyal de llibertat” (7 lletres) i qui el va plantejar?

El va plentajar Avel·lí Artís-Gener, Tísner, i la solució és taxista.

Enguany, justament, se celebra el centenari del naixement d’aquest artista polifacètic, compromès fermament amb la República i exiliat a Mèxic, que va ser escriptor, enigmista, periodista, dibuixant i traductor…

Per commemorar-ho la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, aprofitant que també fa cent anys que van néixer Joan Sales i Pere Calders, han organitzat l’Any Sales, Calders i Tísner 1912-2012.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *