• Quaresma

  Escrit per el 14 de March del 2011 a les 13:23 a: Quaresma

  La Quaresma és un període de 7 setmanes, aproximadament 40 dies, de caràcter religiós, que va des del Dimecres de Cendra fins al Diumenge de Rams.

  Contrasta totalment amb el Carnestoltes i, de fet, podem dir que són conceptes antagonistes. Un, el Carnestoltes, és temps de disbauxa i d’excessos, i l’altre, la Quaresma, temps de recolliment, de penitència i de dejuni. El fet que duri 40 dies es relaciona amb els 40 anys que va durar l’èxode del poble d’Israel mentre cercava la Terra Promesa i amb els 40 dies que va passar Jesús al desert.

  Curiosament, el Dimecres de Cendra, començament de la Quaresma, té un origen pagà. El dimecres posterior al Dijous Llarder, es feia un judici fictici al Rei Carnestoltes en què era condemnat a cremar a la foguera. Sembla, doncs, que d’aquesta foguera en surt la tradició catòlica del Dimecres de Cendra que consisteix a fer una creu de cendra al front dels creients per recordar-los que són mortals: “recorda’t que ets pols i que a la pols has de tornar”.

  La Quaresma és una de les celebracions populars que ha canviat més amb el temps. Al segle IV la Quaresma ja va començar a mostrar el caràcter de penitència però no va ser fins al segle XVIII, que va prendre un matís tan repressiu. S’havien de reprimir completament la carn i els instints i, fins i tot, hi va haver algun moment en què també es van prohibir els ous i la llet. Però no només eren restriccions gastronòmiques, també es prohibien les expressions festives com balls, espectacles públics, casaments i, fins i tot, parlar fort o fer soroll. Per això hi ha dites com: “Llarg com una Quaresma” o “Quaresma i justícia són fetes per als pobres”.

  La representació més lúdica de la Quaresma és una velleta que té set cames, una per a cada setmana, i que duu un cistell amb verdures al braç i un bacallà sec a la mà, que simbolitzen l’abstinència de la carn. Cada setmana que passa els nens li serren o arrenquen una cama fins que arriba Pasqua i s’acaba la Quaresma. Finalment, la vella es crema o s’enterra, igual que es feia amb el Rei Carnestoltes.

  La cançó popular il·lustra perfectament el concepte de la Quaresma i el punt de vista popular:

  “Serra la vella un plat d’escudella,

  serra la velló un plat d’escudelló.

  Set setmanes de Quaresma,

  només hem pogut menjar

  arengades rovellades,

  mongetes i bacallà.

  Carnestoltes quinze voltes

  i Nadal de mes en mes,

  tots els dies fossin festa

  la Quaresma mai vingués.

  Serradors que esteu serrant,

  el poble us està aclamant!

  Buscarem per tot arreu,

  tot allò que ens demaneu.

  Mestressa, porteu cansalada

  que la serra està esmussada”.

  Activitat

  Busca el significat de les paraules següents:

  Antagonista, penitència, dejuni, èxode, pagà, lúdic, esmussada.

  Pots fer servir el cercador Optimot

  *Imatge cedida per l’Ajuntament de Reus

13 comentaris

 1. Montse Baqué

  23 Mar 11
  7:39 #

  He proposat aquesta activitat als alumnes d’Intermedi 2. Es tracta de buscar a l’Optimot el significat d’aquestes paraules i després fer un comentari de què us ha semblat l’activitat i si heu trobat les paraules a l’Optimot.
  Espero els vostres comentaris.

 2. Mònica Valero

  23 Mar 11
  12:53 #

  Interessant, tornar a recordar la història de la vella quaresma. Respecte a la recerca de paraules a l’Optimot, les he trobat totes menys esmussada, la qual he trobat a través de la web de UOC.

 3. Carme Victori

  23 Mar 11
  17:58 #

  M’ha agradat, fer aquesta activitat. De la velleta de les set cames, no n´havia sentit parlar mai. Pel que fa a la recerca de les paraules, les
  he trobat totes, tot i que “esmussada” ha costat prou.
  Bon cap de setmana.

 4. Fina Pladevall

  23 Mar 11
  18:49 #

  M’ha agradat l’escrit i l’activitat també. Em recorda quan vivia amb els pares, que tot el temps que durava la quaresma cada divendres durant tot el dia no es podia menjar carn, només peix i ous. I pel que fa a les paraules, les he buscades a l’Optimot. D’alguna ja en sabia el significat, d’altres no.

 5. […] El proper dia 30 de març, celebrarem les tradicionals caramelles de Castellolí. És una festa tradicional del municipi que té lloc el dimecres a la meitat de la Quaresma. […]

 6. Rosa Estébanez

  26 Mar 11
  10:44 #

  L’article em sembla interessant, pequè crec que és important, curiós i divertit saber d’on vénen les tradicions.

  De les paraules que calia buscar, les sabia totes menys esmussada. Aquesta, com que no era a Optimot, l’he trobat buscant-la pel verb en infinitiu. Les altres es troben fàcilment.

  En el text, hi havia una paraula que no havia sentit mai, disbauxa, i ara ja sé que vol dir.

 7. Nuri Benito

  26 Mar 11
  17:49 #

  No sabia que la quaresma es representava amb una velleta amb 7 cames.
  De la majoria de les paraules, ja en sabia el significat.

 8. Inès Vargas

  26 Mar 11
  22:50 #

  M’agrada recordar quan anava a escola. Ho vivíem molt, tot això de la quaresma. Me’n recordo que ho feia el peu de la lletra. Anava a un col·legi de monges i això era sagrat! Pel que fa a buscar les paraules, m’ha costat d’entrar-hi i esmussada no l’explica. L’hauré de buscar en un altre lloc.

 9. toni pou

  27 Mar 11
  17:23 #

  La Quaresma, amb els temps que corren, sembla una cosa del passat i crec que s’ha perdut una mica. A casa, els pares, i els avis principalment, respectaven el dejuni. Recordo que no es podia jugar ni cridar. I recordo sobretot els divendres, en què els reis de la taula eren el bacallà, les sardines i els ous. Res més. Ara faré la recerca de les paraules .

 10. Estrella Rodriguez

  27 Mar 11
  18:43 #

  Em sembla bastant interessant, aquest article. Sobretot perquè dóna explicació sobre l’origen i motius d’aquesta celebració i com ha anat evolucionant en el temps, cosa que segur que molta gent desconeixia.
  Pel que fa a l’activitat de l’optimot, em sembla interessant. Alguna paraula em costa de trobar, però va força bé.

 11. vivian

  02 Apr 11
  14:30 #

  M’agradat molt, aquest article. Em fa recordar moltes coses, sobretot quan anava a l’escola (era de monges), on fèiem tot això. El que més recorde és que a casa meua els divendres es menjava peix, ous, etc. Tot menys carn.

 12. Marta Fernández Callís

  03 Apr 11
  20:34 #

  El text és curiós. Després de llegir-lo m’he assabentat de cosetes de la Quaresma que no coneixia.
  L’activitat em sembla molt interessant, sobretot per adquirir més vocabulari nou i familiaritzar-se amb el preograma d’Optimot.

 13. Roser Comas

  06 Apr 11
  20:11 #

  Set setmanes de Quaresma,
  només hem pogut menjar
  arengades rovellades,
  mongetes i bacallà.

  Això no ho havia sentit mai. És molt curiós.

RSS dels comentaris

Escriu un comentari

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Margarita: Felicitats per compartir aquesta iniciativa tan enriquidora com és la lectura. La meva filla de 7 anys ha...
 • Teresa Miquel: Feia temps que no la llegia. Moltes gràcies!!!!
 • Jordi Arnau: La cultura Osonenca passa, sense cap mena de dubte, pels Gegants. Catalunya està molt arrelada a aquesta...
 • Magdalena -Alumna de Suf.2 -SLC de Vic: He llegit fa un parell d’anys el llibre El noi del pijama de ratlles.És...
 • Roser Comas: Set setmanes de Quaresma, només hem pogut menjar arengades rovellades, mongetes i bacallà. Això no ho...

Núvol d'etiquetes