• Pastorets

  Escrit per el 16 de January del 2012 a les 12:53 a: Festes populars

  Els Pastorets són les representacions teatrals catalanes més arrelades, amb una tradició de més de 800 anys. Són extraordinàriament populars i cada Nadal els solen representar companyies o grups d’aficionats. L’argument combina diferents escenes de l’imaginari religiós, com ara el naixement de Jesús, l’adoració dels Reis o la lluita entre el bé i el mal (el món dels pastors i l’Infern) amb temes de l’actualitat (política, social…) i, tot plegat, amb un to divertit i moltes vegades irònic.

   

  L’origen dels Pastorets es remunta al teatre religiós medieval i els primers textos en català d’aquest tipus de dramatització són del segle XV, però no és fins a finals del segle XIX, que les representacions prenen la importància i la popularitat que conserven avui dia. El fet que autors tan populars com Frederic Soler, Pitarra, en fessin versions, va contribuir a fer-ne créixer la popularitat. Tanmateix, la versió més representada és la que va escriure posteriorment Folch i Torres.

  Pel que fa al nom, Pastorets, s’explica perquè la trama avança amb el diàleg dels pastors que van adorar el nen.

  Els Pastorets del CNL d’Osona

  El grup de teatre del CNL d’Osona representa una versió dels Pastorets des del 2006. Els actors d’aquesta representació són persones vinculades al CNL d’Osona com a alumnes o exalumnes, o com a participants del programa de Voluntariat per la llengua.

  La representació del Nadal passat, titulada Dos dimonis busquen autor, ha estat la més innovadora, perquè ha sabut lligar, a través dels personatges de l’Infern, una història inspirada en els Pastorets però basada en tres contes de Pere Calders: “Nit de pau i bones festes”, “Quieta nit” i “Reunió d’alt nivell”.

  La representació es va fer el dia 23 de desembre al Teatre Atlàntida de Vic i hi van assistir unes 700 persones.

  Fotografies Pastorets CNL d’Osona 2011

1 comentari

 1. Jordi Arnau

  14 Nov 12
  23:25 #

  La cultura Osonenca passa, sense cap mena de dubte, pels Gegants. Catalunya està molt arrelada a aquesta tradició i podeu trobar webs formidables on us expliquen tot envers aquesta tradició molt catala. Us deixo aquesta dels Gegants de Lleida i lo Marraco http://www.gegantsdelleida.cat

RSS dels comentaris

Escriu un comentari

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Margarita: Felicitats per compartir aquesta iniciativa tan enriquidora com és la lectura. La meva filla de 7 anys ha...
 • Teresa Miquel: Feia temps que no la llegia. Moltes gràcies!!!!
 • Jordi Arnau: La cultura Osonenca passa, sense cap mena de dubte, pels Gegants. Catalunya està molt arrelada a aquesta...
 • Magdalena -Alumna de Suf.2 -SLC de Vic: He llegit fa un parell d’anys el llibre El noi del pijama de ratlles.És...
 • Roser Comas: Set setmanes de Quaresma, només hem pogut menjar arengades rovellades, mongetes i bacallà. Això no ho...

Núvol d'etiquetes