Dijous passat vam aprendre la tècnica de la RCP d’una manera molt pràctica i molt eficient de la mà de la Julissa, una professional del tema. Ara no tenim excusa: si ens trobem davant d’una aturada cardiorespiratòria ja sabem què fer: col·loquem el pacient, observem si respira, fem trucar a algú i comencem la nostra dansa Stayin’ Slive tot creuant les mans. Espero haver escoltat amb atenció!
A banda d’aquests coneixements tan útils, vam fer una prova d’ús de la llengua just al principi de la classe i tot seguit vam agafar el nostre dossier de morfologia i sintaxi i vam fer uns quants exercicis que ens van servir per repassar aspectes que ja hem vist: fins a / cap a/ CD / com / com a / els perquès / i connectors. Recordeu!:
Connectors admesos per la Nova Gramàtica: degut a / donat que / no obstant, / pertot arreu / per tot arreu, a principis, a finals, a mitjans, a mitjan / al més aviat possible, el més aviat possible.
Connectors NO admesos per la Nova Gramàtica i l’equivalent correcte:
Arrel de : ARRAN DE
Doncs incorrecte: No vaig venir PERQUÈ no em vaig trobar bé
En motiu de: AMB MOTIU DE
En quant a: QUANT A / PEL QUE FA A / RESPECTE DE …
Olor a : OLOR DE
Sempre i quan: SEMPRE QUE
Tal i com: TAL COM
Per cert! Va sorgir un dubte sobre la calçotada. Recordeu? Era sobre si havia de ser: “ Al setembre farem la calçotada / El setembre ….” Us passo una fitxa de l’Optimot que ens diu que tant pot ser una cosa com l’altra. Per tant, la nostra revisió era bona, Rosa Maria! 🙂 Continua el pols. A final de curs, has de guanyar per golejada 🙂
Vam introduir també les formes dels pronoms febles i vam quedar que faríeu per DEURES:
Els exercicis de conjuncions del dossier (ex. 3 i 4, pàgina 10)
Els exercicis de relatius del dossier (ex. 3-8, pàgines 14-16)
També vam escoltar l’àudio de la prova 5 del llibre, en vam analitzar el contingut, el vam resumir i vam verbalitzar unes quantes idees sobre l’exercici físic en l’àmbit laboral. Vam quedar que faríeu el text argumentatiu que proposa el llibre.
Ens veiem dijous a classe!
Preguntes lingüístiques sobre l’entrada:
1. Per què he escrit cardiorespiratòria amb una sola erra i un sol accent?
2. Per què he escrit “trucar a algú” amb una A?
Respostes al blog o a classe! 🙂
Article complet