• Classe 5, 8 de novembre de 2018

  Escrit per el 10 de Novembre del 2018 a les 11:55 a: General

  Vam començar la classe de dijous recordant els diferents tipus de QUE i fent un exercici de repàs. L’anàlisi d’aquesta qüestió ens van endinsar en les oracions de relatiu, un tema que treballarem més endavant. De moment, cal que us quedi clar que hi ha dos tipus d’oracions de relatiu:

  • les adjectives (tenen antecedent, es poden substituir pel relatiu compost (EL QUAL, LA QUAL, ELS QUALS, LES QUALS) i no admeten mai article + QUE. Per exemple: el llibre que porto és interessant.
  • les substantives (no tenen antecedent, admeten la ubstitució per AIXÒ QUE, AQUELL QUE, AQUELLA QUE…) i admeten article + QUE. Per exemple: El que portes no et queda bé / el vestit que portes avui i el que duies ahir són horribles.

  Feu aquest exercici interactiu per consolidar la diferenciació d’aquests dos tipus d’oracions de relatiu: Activitat 38. (A l’enllaç us surt una pàgina de pronoms. Cliqueu el menú de l’esquerra on posa “pronoms relatius-oracions de relatiu substantives” i hi trobareu l’activitat 38).

  Vam continuar reflexionant sobre els diferents tipus de perquè tot recordant el rei emèrit. Podeu repassar l’explicació.

  I van acabar l’apartar teòric mostrant els usos de PER / PER A amb aquest quadre (Gràmàtica Catalana).

  A la regona part de la classe van gaudir d’una exposición molt ordenada i participativa (no ens va deixar ser passius, el missatge estava centrat en el receptor). Recordeu tots que són ELS avantatges i que els FULLETS són els fulls volanders de propaganda / FOLLETS són els elfs.

  També em vau recordar les característiques de la notícia i me’n vai emportar una que havíeu redactar nosaltres.

  Finalment, van veure un vídeo que ens explicava com fer tapes mentals. Per DEURES, feu un mapa mental sobre les vacances i penseu a incloure i ressaltar la vostra preferència. El dia que ve els comentarem a classe. Aquest mapa mental serà l’embrió d’un text argumentatie sobre les vacances.

  Que tingueu una bona setmana i comenceu la lectura!

  PS: Aquí tenia un exemple de mapa mental

  I també una altra curiositat que va sortir a classe parlant de la feminització que està patint la llengua, a falta d’igualtat a la vida real: Quim Monzó i Carme Junyent en parlen d’una manera divertida a “No toqueu el femení dels pilots”.

No hi ha comentaris

 1. Encara no hi ha cap comentari. Sigui el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

RSS dels comentaris

Escriu un comentari

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>