• El text argumentatiu (I)

  Escrit per el 08 de novembre del 2019 a les 22:00 a: text argumentatiu

  E text argumentatiu és aquell tipus de text que intenta convècer-nos. Acostuma a tractar algun tema polèmic i pretén decantar el nostre parer a favor de les opinions que l’autor hi exposa.

  En un text argumetatiu hi distingim tres elements importants: el tema de què tracta, la tesi que defensa (l’opinió de l’autor sobre el tema) i els arguments que donen suport a la tesi perquè el lector acabi acceptatant-la.

  Un exemple de la diferència entre un text expositiu i un text argumentatiu el trobem en el llenguatge periodístic: una notícia és un text expositiu i un article d’opinió sobre la mateixa notícia és un text argumentatiu.

  Un del tipus de text que treballarem aquest curs és el  text argumentatiu i, per començar a escalfar motors, us proposo que llegiu el text següent. Tot seguit, poseu-hi un títol, expresseu en una frase el tema, busqueu la tesi i també els arguments que fa servir l’autor. Bona lectura!

  Els pumes són uns animals solitaris; viuen sempre aïllats excepte en l’època de zel, en què mascles i femelles s’uneixen per formar parelles que duren al voltant d’una setmana […]. Després d’aquesta setmana gloriosa, d’aquella primavera feliç i radiant que els deu semblar eterna mentre dura, cadascú se’n va per la seva banda. Ella, a l’escarrasssat destí de parir i tenir cura de les cries; ell, a continuar seduint per les muntanyes.

  És clar que no tots els animals són iguals […]. Sabem que els ànecs són uns éssers manyacs i monògams. Formen parelles estables que duren tota la vida, i fins i tot hi ha “matrimonis ànec” que es fan castament càrrec de les germanes de l’esposa fins que troben marit. O sigui, que tenen una propensió innata a formar grans famílies. Són tan fidels, tan profunds i perseverants en el seu afecte, que resulten commovedors i envejables […].

  Penso que molts dels problemes que la qüestió amorosa provoca en l’ésser humà són deguts a això: moltes persones són pumes però voldrien ser ànecs i viceversa. O, encara pitjor:  molts individus no acaben de decidir-se entre una cosa i l’altra, perquè som una espècie que ho volem tot. […] Ben mirat, potser en el fons tot queda reduït a una mateixa qüestió: a un conflicte essencial en l’ésser humà entre el nomadisme i el sedentarisme, entre el descobriment i la construcció, entre quedar-se o anar-se’n. Entre cremar en el present o viure tot esperant que el futur arribi.

  Rosa Montero, El País, 16 de juliol de 2002

  [Text traduït, modificat i resumit. Podeu llegir el text original en aquest enllaç)

No hi ha comentaris

 1.