Subscriu-te via RSS

  • Pensament sobre la novel·la Solitud, de Víctor Català (Caterina Albert)

    Escrit per el 20/8/2013 a les 17.52 h, a General

    SolitudLa paraula solitud ens porta a un pensament de tristor, de pesar. Crec que l’autora va crear una atmosfera de personatges, paisatges i història amb la seva prosa real, crua, honesta, melancòlica i d’admirable intel·ligència amb el punt esgarrifador de crear aquesta massa per definir tan veritablement la solitud del personatge.

    Aquest sentiment motor de la història, en el qual tots ens podem reconèixer en algun moment de la vida, fa que aquesta obra resulti excepcional… Una prosa pragmàtica, senzilla, admirable, amb regust d’haver sobreviscut a una batalla freda, dolorosa i de por. La Caterina, amb mirada real, ens condueix pels sentiments d’un camí ple d’espines, sense consol ni esperances.

    Caterina, conec el mal de muntanya, la seva prosa m’ha emocionat profundament. Sentir la buidor de l’amor, l’ermita, les pedres, els paisatges, la gent…

    Entenc aquesta solitud pesada i dolorosa. He plorat quan el pastor descobreix la malaltia tan veritable i dura. La seva prosa m’ha sigut balsàmica, l’admiro. La profunditat i l’expressió d’aquesta història tan real i bonica m’ha identificat amb el paisatge, m’ha fusionat amb l’entorn àrid i el sentiment de solitud dins l’ermita. La lluita de la Mila, una baralla amb ella mateixa… gens fràgil la protagonista, molt digna com a dona. En el fons aquesta prosa resulta un mirall per a moltes dones: les nostres pors, la incoherència social, la nostra mirada cap a l’entorn… Dóna el resultat de l’experiència, allà on hi ha solitud pot haver-hi esperances.

    Caterina, tinc un somni, la imagino amb mi. Totes dues a passeig davant l’ermita contemplant els paratges majestuosos, revivificants i plens de llum. Totes dues veient i sentint que la solitud no és més que una il·lusió. Déu vos guard, Caterina.

    Carme Flores, curs intermedi 2

    Article complet

  • Estudiants i voluntaris de la Bisbal s’embruten les mans de fang a l’Escola de Ceràmica

    Escrit per el 6/6/2013 a les 20.44 h, a General

    Escola ceràmicaControlar un torn de ceràmica no és del tot fàcil. És la conclusió a la qual van arribar els estudiants i voluntaris i aprenents de la Bisbal que dissabte van visitar l’Escola de Ceràmica de la població. És un espai privilegiat, a tocar de Fonteta, on el fang, la restauració i els idiomes protagonitzen diferents cursos de formació ocupacional.

    L’ànima del centre, Dolors Ros, va ser l’encarregada de fer una visita guiada a les instal·lacions que va culminar amb la presa dels torns per parts dels assistents. Guiats i acompanyats pels estudiants de l’Escola de Ceràmica, molts dels quals ho són també dels cursos de català, van aprendre quatre nocions bàsiques de com fer un objecte de ceràmica.

    Els que es van atrevir amb el torn es van endur les creacions a casa i, també, van poder constatar que, donar forma a objectes tan quotidians com ara un test o una tassa, requereix habilitat i ofici.

    Article complet

  • L’Oficina de Català de la Bisbal grava dos programes d’El Gran Dictat VIP

    Escrit per el 31/5/2013 a les 13.51 h, a General

    GD0Mig centenar de persones de la Bisbal han omplert, aquest dijous, les grades d’El Gran Dictat. Ha estat per a l’enregistrament de dos programes que s’emetran a l’estiu i que, com a concursants, comptarà amb personatges populars catalans. En el primer programa, hi van intervenir l’actor Queco Novell, la sommelier Meritxell Falgueras i l’estilista Marc Giró. En el segon programa els protagonistes van ser l’actriu Sílvia Abril, el presentador d’Òpera en Texans, Ramon Gener, i la periodista Ana Boadas.

    La gravació del programa, als estudis de la productora Triacom a Barcelona, va durar de les quatre de la tarda a les deu de la nit. Van ser sis hores de paciència, rialles i bon humor que van compartir estudiants del cursos de català, participants del programa Voluntariat per la Llengua, professorat i acompanyants.

    Article complet

  • ‘Armènia, la terra d’en Noé’ tanca el cicle de xerrades Vol(t)em de l’OC de la Bisbal

    Escrit per el 23/5/2013 a les 11.32 h, a General

    ArmèniaArmènia és un país amb una història tan llarga com desconeguda per a la majoria de la població catalana. Ahir, però, l’estudiant d’elemental 3 Marine Yeghoyan, en va fer una presentació interessant i suggeridora.

    Tot i que va renéixer com a estat l’any 1991, amb la caiguda de la Unió Soviètica, Armènia és un poble amb un passat fascinant, com ho demostra un alfabet de 39 lletres creat l’any 406 i que es manté vigent. Actualment hi viuen tres milions de persones tot i que n’hi ha més de deu milions a l’estranger.

    La Marine va repassar la història més recent del país, com ara el genocidi que van patir a inicis del segle XX i en el qual van morir un milió i mig de persones. Els anys dins la URSS i les guerres amb els països veïns dels anys 90, també van formar part del repàs històric.

    El paisatge muntanyós, el menjar, l’educació i la vida econòmica van ser altres temes protagonistes de la xerrada que, com sempre, va acabar amb un col·loqui entre els assistents.

    La presentació va ser al Teatret, establiment col·laborador del programa Voluntariat per la Llengua. Armènia ha estat protagonista de l’última xerrada del cicle Vol(t)em, que s’ha encetat aquest curs 2012-2013 i que també ha acostat la realitat del Perú, França i el Marroc als bisbalencs. Sempre a través de les explicacions i punts de vista  de persones originàries del país, totes elles estudiants dels cursos de català. 

    Article complet

  • Diversitat lingüística, tenora, piano i caramelles protagonitzen la vuitena edició dels ‘Poemes del món’

    Escrit per el 30/4/2013 a les 10.46 h, a General

    Una peça del compositor Albert Guinovart per a tenora i piano va donar el tret de sortida, el dijous 25 d’abril, a la vuitena edició de la lectura de Poemes del Món de la Bisbal d’Empordà. La van interpretar els músics Francesc Miàs i Mercè Casamajor.

    Una trentena d’estudiants, voluntaris, aprenents i professors van pujar a l’escenari del teatre Mundial per llegir poemes en tretze llengües diferents, entre les quals l’àrab, l’anglès, el quítxua, el castellà, l’amazic, el tagal o el papiament, una llengua criolla del Carib. L’amor, la mort, la natura, l’amistat o l’educació són alguns dels temes que tractaven uns poemes que es van sentir amb entonacions, intensitats i accents ben diversos.

    La lectura, emmarcada en les activitats de Sant Jordi, es iniciar amb versos de Salvador Espriu, Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Joana Raspall, dels quals aquest 2013 se celebra el centenari del naixement. També es van escoltar les paraules de Miquel Martí i Pol, que va morir ara fa deu anys.

    L’acte, que va comptar amb més de dos-cents assistents, es va tancar amb una cantada del Taller de Caramelles del Cor Carreras Dagas i amb el tradicional pica-pica de menjars d’arreu del món.

    Poemes del món. La Bisbal

    Article complet

  • L’OC de la Bisbal celebra el Sant Jordi amb un concurs sobre la llengua i la campanya ‘Jo el parlo’

    Escrit per el 23/4/2013 a les 14.51 h, a General

    Jo el parloDe quins països és llengua pròpia l’amazic o el soninké? Quina posició en nombre de parlants ocupa el català entre les llengües de la Unió Europea? Aquestes són algunes de les preguntes que planteja el qüestionari que, des d’aquesta setmana, poden respondre els veïns i veïnes de la Bisbal. La iniciativa també inclou preguntes concretes sobre els cartells de la campanya Jo el parlo, que ja està plenament instal·lada als comerços i equipaments del municipi i que pretén fomentar l’ús social del català.

    Els participants poden deixar les respostes a les urnes que trobaran a diferents botigues, així com a la Biblioteca, a les Escoles Velles, als centres educatius de primària i secundària i a la parada que l’Oficina de Català de la Bisbal té al carrer avui, dia de Sant Jordi. El termini per presentar les respostes és el 10 de maig. La setmana següent es farà el sorteig dels sis premis.

    Pots descarregar-te el qüestionari aquí.

    Article complet

  • Una radiografia del Marroc, lluny dels estereotips, protagonitza la tercera edició del cicle de xerrades Vol(t)em

    Escrit per el 17/4/2013 a les 23.55 h, a General

    P1090581-001El Marroc, massa a prop, massa lluny. Amb aquest títol —ben explícit—, l’Abderrahim El Bouhamdi i la Bouchra Assou han presentat aquest dimecres una visió gens arquetípica del Marroc, que ha servit per donar forma a la tercera edició del cicle Vol(t)em. Més d’una trentena de persones s’han reunit al bar 17100 de la Bisbal d’Empordà per escoltar un repàs a la gastronomia, la geografia, la història i la política del Marroc.

    Així, han recordat que la serralada dels Atles té muntanyes més altes que el Pirineu català, que hi ha infinitat de maneres de cuinar el cuscús i, a més, han defensat que el país ja fa dècades que pateix privatitzacions de béns públics i de retallades en aspectes com ara la sanitat o l’educació.

    Els dos estudiants del curs elemental 3 han parlat de la relació política, i sobretot bèl·lica, que uneix el Marroc i l’Estat espanyol i com, aquesta circumstància, encara determina la visió que algunes persones poden tenir dels ciutadans marroquins. Per altra banda, El Bouhamdi creu que Catalunya té una relació diferent amb el país, un fet que es demostra amb el posicionament que han mostrat alguns partits polítics amb l’autodeterminació del poble sahrauí.

    La xerrada s’ha tancat amb un debat intens i enriquidor entre els conferenciants i els assistents a l’acte. La propera cita serà el mes de maig, en aquest cas, el protagonisme serà per a Armènia.

    Article complet

  • Es presenta la campanya ‘Jo el parlo’, que pretén fomentar l’ús social del català des d’una perspectiva integradora

    Escrit per el 22/3/2013 a les 12.08 h, a General

    Campanya "Jo el parlo"Fomentar l’ús social del català a la Bisbal des d’una perspectiva comunitària i integradora. És un dels objectius de fons de la campanya Jo el parlo, que es va presentar ahir al vestíbul del Teatre Mundial, ple de gom a gom.

    Més d’un centenar de persones van donar força i contingut a l’inici d’una campanya que tindrà una vessant molt visible. A partir d’avui als comerços i equipaments de la Bisbal s’hi podran veure fotografies de bisbalencs i bisbalenques, d’origen estranger i autòcton, que demanen que la llengua vehicular i comuna d’interacció sigui el català. En total, s’han extret vint imatges que reflecteixen situacions de la vida quotidiana dels veïns.

    Els protagonistes de les imatges són estudiants dels cursos de català, voluntaris i aprenents del programa Voluntariat per la Llengua, mares i pares i comerciants del municipi. Els missatges que acompanyen les imatges són en català però també en àrab, xinès, castellà o soninké, amb l’objectiu d’apropar-se i reconèixer les llengües maternes de les diferents persones que viuen a la Bisbal.

    La regidora d’Educació, Núria Anglada, va explicar els objectius de l’Àrea que encapçala. Per la seva banda, Beti Esteba de l’Àrea de Ciutadania i Desenvolupament Comunitari i Maria Dolors Figueras, de l’Oficina de Català, van desgranar els objectius de la campanya.

    L’acte es va cloure amb la intervenció de Mostafà Shaimi, integrador social, que va afirmar amb contundència que “el català ha de ser la llengua comuna a Catalunya perquè és la pròpia del país”. A més, va instar les institucions a ser més agosarades en les polítiques lingüístiques i va reclamar una Llei d’estrangeria “menys problemàtica” que revertiria, “inevitablement, en un increment de l’ús social del català”. Shaimi va fer una crida a trencar esquemes mentals preconcebuts que divideixen la societat entre estrangers i autòctons. Així, va reivindicar la necessitat de parlar d’un nosaltres integrador en el qual les suposades diferències culturals s’empetiteixin a favor d’una mirada humana integradora, lliure de prejudicis.

    La intervenció de Shaimi va anar seguida d’un debat entre els assistents, que va continuar amb el pica-pica que es va fer al voltant de les vint imatges que protagonitzen la campanya. Són obra del fotògraf Jordi Rafel i es poden veure, totes juntes i en gran format, en una exposició al vestíbul del Mundial.

    Article complet

  • Voluntariat per la Lectura i campanya ‘Jo el parlo’, principals novetats amb les quals l’Oficina de Català enceta el 2013

    Escrit per el 14/3/2013 a les 13.29 h, a General

    Voluntariat per la LecturaNous reptes i consolidació de les activitats tradicionals. L’Oficina de Català de la Bisbal enceta el 2013 amb una nova iniciativa pedagògica, el Voluntariat per la Lectura. L’objectiu és que els estudiants dels cursos amb més dificultats de pronúncia i de comprensió lectora tinguin un espai setmanal per millorar aquests aspectes, en grups reduïts, de tres o quatre persones, i amb una atenció personalitzada. Per altra banda, la setmana vinent es presentarà la campanya Jo el parlo, que pretén fomentar l’ús social del català a la població, sobretot en la interacció entre catalanoparlants i estrangers.

    Aquests nous projectes es presenten al costat de les iniciatives habituals. La setmana passada es va presentar la 16a edició del Voluntariat per la Llengua al vestíbul del Teatre Mundial. Les persones que ja havien participat al programa van compartir experiències amb els nous integrants amb l’objectiu d’orientar-los i animar-los. En total es van presentar setze noves parelles.

    L’acte també va servir per presentar altres activitats que durà a terme l’Oficina les properes setmanes. Així, aquest mes de març s’iniciaran les Tertúlies de Voluntariat, pel mes d’abril s’ha programat la tercera xerrada del cicle Vol(t)em, en aquest cas dedicada al Marroc. El mateix mes s’organitzarà una nova edició dels Poemes del món, i el mes de maig hi haurà una visita a l’Escola de Ceràmica.

     

    Article complet

  • La ruta dels càtars protagonitza la segona xerrada del cicle Vol(t)em

    Escrit per l'1/3/2013 a les 13.54 h, a Elemental 2, General, VxL

    La Catalunya del Nord és una d’aquelles regions que respon al tòpic de territori propi, proper i àmpliament desconegut. Precisament aquesta zona ha estat la protagonista de la segona xerrada del cicle Vol(t)em que, en aquesta ocasió, ha dut per títol Bugarag, un poble al cor de les Corberes, un pas del sender càtar. L’estudiant d’elemental 2 Muriel Lejeune s’ha encarregat d’acostar aquesta zona del Llenguadoc-Rosselló a una trentena llarga d’assistents.

    IMG_1788Partint de Bugarag —el petit poble que, segons algunes persones, s’havia de salvar de la fi del món profetitzada pels maies—, Muriel Lejeune ha dibuixat una ruta per diferents castells càtars, una confessió cristiana que va existir entre els segles X i XIV a diferents indrets d’Europa. Estil de vida asceta, dieta vegetariana i igualtat entre homes i dones són només alguns dels aspectes que definien els càtars.

    El torn de preguntes posterior a la xerrada, ha servit per constatar la fascinació que acostuma a generar aquest corrent cristià. L’acte ha estat aquest dijous 28 de febrer al bar l’Escut de la Bisbal.

    El cicle de xerrades Vol(t)em té com a objectiu acostar les regions d’origen d’estudiants de català als bisbalencs que els interessi. La propera cita és el dimecres dia 10 d’abril. Serà un bon moment per fer un petit viatge al Marroc.

    Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

  • Marinè: Gràcies als organitzadors per donar-me l’oportunitat de poder presentar Armènia, davant de les persones...
  • M. Dolors Figueras: M’agradaria felicitar les persones que han fet la xerrada del seu país: la Berta, la...
  • Marinè: Hola Marta, hola a tots. Si que és una actitut molt irrespectuós sobre la vostra pròpia llengua, la gent ha...
  • cursoslabisbal: Segurament, Marine, tens raó de dir que hauria estat bé que hi hagués més catalanoparlants a la...
  • Marinè: En general no estava mal del tot, però el lloc era massa tancat i la majoria de gent eren estrangers i el...

Núvol d'etiquetes

Elemental 2 General Intermedi 1 VxL