• Dia Internacional de la Llengua Materna

  Jesús Tuson

  Avui se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna, si busqueu l’apunt de fa un any sabreu el perquè d’aquest dia i hi trobareu més informació.

  La imatge és del professor Jesús Tuson (València, 1939-Barcelona, 2017) perquè fou un gran defensor de la diversitat lingüística. Us recomano qualsevol lectura seva, sempre amena, didàctica, crítica, enriquidora… En teniu una entrevista a l’apunt de l’any passat, també.

  Us deixo aquí un qüestionari sobre les llengües del món elaborat per Linguapax i una petita lectura seva. Alguns ja ho deveu tenir en paper d’alguna altra vegada.

  Qüestionari_i_Lectura_Tuson

  Resposta_qüestionari

 1. maragones

  28 Feb 19
  13:50 #

  El professor Tuson en aquest text quan parla de llenguatge es refereix a la capacitat que tenim els humans per parlar, facultat que no tenen altres espècies. No es refereix a la comunicació en general que, com bé dius, tenen altres espècies animals i que el mateix professor sempre en parlava i defensava.

  Et convido a llegir qualsevol de les seves obres perquè vegis quin era el seu pensament sobre la comunicació i el llenguatge.

  Respondre

 2. Enric Ybars

  23 Feb 19
  22:09 #

  M’he llegit el retall d’en Jesús Tuson titulat: Sortida.
  Veritablement en sabia d’escriure aquest home (al meu modest entendre). M’ha agradat deixar-me portar pel seu ritme verbal mentre va exposant els seus pensaments.
  Tot i que no estic gaire d’acord en un punt.

  Em refereixo a quan diu que el llenguatge ens defineix com a humans, i després quan diu que ens diferencia com a estadants de l’univers. Buf… crec que en aquesta última afirmació s’ha passat una mica de llarg.
  Si per llenguatge entenem quelcom una mica més complex que comunicar-nos simplement, potser sí que els humans sembla que ens emportem el premi del planeta, però no oblidem en cap moment que, tots, absolutament tots els animals es comuniquen. Siguin mamífers de sang calenta, peixos, petits insectes, etc. Fins i tot una vegada vaig veure en directe durant una bona estona, a dos calamars intercanviant-se tot un espectacle de codi de colors utilitzant la seva pròpia epidermis.

  És a dir, tota bestiola que tingui una neurona per poder rumiar, té la capacitat d’emetre i d’entendre alguna mena de llenguatge o codi que la faculta amb un més o menys capacitat o qualitat d’intercanviar missatges. En alguns casos els permet mantenir estructures socials bastant complexes, com ara les formigues o les abelles.

  El fet que no siguem capaços d’entrar en la seva mentalitat i comprendre bé els seus llenguatges, no ens autoritza a ignorar-los. Fins i tot, tinc dubtes en si els dofins o les balenes no tindran un llenguatge més complex que el nostre. El cervell d’un dofí és molt similar tant en volum, pes i morfologia al d’un humà, i el d’una balena ens supera en tot, quant a característiques físiques de pes i volum; segur que hi ha alguna cosa més…

  Quant als altres ens de l’univers, els extraterrestres per exemple (que de segur són en algun lloc), seguríssim que també es comuniquen. El més probable és que no arribem a conèixer-nos mai, però això no ens dóna dret a ser tan creguts i mancats d’un mínim de prudent modèstia, considerant-nos el centre intel·lectual de l’univers i els únics que sabem parlar.

  Respondre

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Entrades recents


Comentaris recents


Arxius


Categories


Enllaços


Recursos


Etiquetes