• La setmana dels barbuts, el fred és aquí

   En la tradició popular catalana hi ha una munió de sants, representats amb barbes llargues i espesses, que se celebren en el decurs de la mateixa setmana. Per aquest motiu, popularment s’ha batejat aquest període amb el nom de  “Setmana dels Barbuts”.

   Les principals diades que inclou la Setmana dels Barbuts són les dedicades a tres sants que es representen tradicionalment amb barba: Sant Pau ermità (15 de gener), Sant Antoni Abat (17 de gener) i Sant Maür (18 de gener). També hi ha qui hi inclou Sant Fruitós (20 de gener), Sant Vicenç màrtir (22 de gener) i altres sants barbuts menors.

   Popularment, la Setmana dels Barbuts ha estat considerada com la setmana més freda i crua de l’any. Les dites  així ho recullen:

   Quan vénen els tres barbuts, vénen els freds cascarruts.

   Per la setmana dels barbuts governen els tres germans: tos, moquina i amagamans.

   La setmana dels barbuts, setmana d’esternuts.

   Els qui neixen a la setmana dels barbuts són molt peluts.

   En aquest cas, ciència i tradició van de bracet:  segons l’“Assaig d’un vocabulari meteorològic català” escrit per Eduard Fontserè (1948), al nostre país el dia de menor temperatura mitjana s’escau cap al 15 de gener.

   

  (Basat en: http://ciencia.ara.cat/tempspeltemps/2011/01/14/la-setmana-dels-barbuts/)
 1. Miquel Hermoso

  18 gen. 14
  12:17 #

  M’agraden molt aquestos retalls sobre cultura popular, ajuda a entendre algunes frases fetes i per altra banda a practicar l lectura en català.

 2. Neus

  18 gen. 14
  15:44 #

  Hola Miquel,et voldria demanar un favor. Demanar-te si em pots anar passant exercicis que us donen per fer a classe. D’aqui uns dies aniré treient el cap. Bon cap de setmana.

 3. Juan Carlos

  22 gen. 14
  17:50 #

  Hi ha un moviment cultural que es dedica a recollir dites en català. lo he vist a la tv, però no vaig arribar a temps per a saber a on ens tenim d’adreçar si en recordem alguna.
  Si algú sap més al respecte que ho digui si us plau.
  Salutacions.
  Fins demà.

  1. ramonfont

   03 febr. 14
   18:45 #

   Juan Carlos,
   Amb les dades que facilites, és difícil de saber a quina entitat et refereixes. Als companys els deu haver passat el mateix, perquè ningú no te n’ha dit res. De totes maneres, com que de reculls de dites i refranys n’hi ha força, et suggereixo aquests adreça:
   http://www.elrefranyer.com/index.php
   No te’ls acabaràs!

 4. Juan Carlos

  04 febr. 14
  18:49 #

  Gracies Ramon, és boníssim !!!
  Si te’n recordes enviam les feines per al dijous vinent.
  Moltes gracies.