• Les Homilies d’Organyà ja no són el text més antic

   El més antic és de la primera meitat del s. XI

  http://mandongo.cat/wp-content/uploads/2014/01/mandongo_dossier_premsa.jpg

  .

  Les Homilies d’Organyà són del final del segle XII o principi del XIII. Però hi ha uns vuit o nou texts coneguts escrits en català que són més antics. El més vell que es coneix és un jurament de Radulf Oriol a Ramon IV del Pallars Jussà, escrit entre el 1028 i el 1047 en un lloc indeterminat entre Orrit (Pallars Jussà) i Areny de Noguera (Ribagorça), dos pobles separats per uns dos quilòmetres.

  Per llegir l’article complet

 1. Juan Carlos

  12 març 14
  18:48 #

  Sempre resulten molt interessants aquests documents antics on es constata com s’expressaven en aquelles èpoques. M’ha cridat l’atenció quan li diu ” ve a menys per mort”, sembla una manera de dir que no li queda gaire, suposo que per vell.
  Per altre banda em dona per reflexionar el següent; que quedarà dels nostres escrits, que quasi be tot s’escriu en format electrònic. Quan passin mil anys, quedarà algun escrit servible en format electrònic?, o trobaran de nou les “homilies d’Organyà?

 2. ramonfont

  12 març 14
  21:10 #

  Sí; de fet, jura fidelitat al senyor feudal fins i tot després de mort, oi?
  La reflexió que fas sobre la perdurabilitat de la majoria dels documents actuals també la trobo pertinent.Moltes de les fotos en color de fa quinze o vint anys se’ns estan esborrant; els documents que vam digitalitzar als anys 90, si no els hem anat transportant d’un ordinador a un altre ja nos els podem llegir, perquè els suports i els formats han canviat; el paper dels diaris i de les edicions de llibres de butxaca de fa 40 anys, s’està desfent… fins i tot els tiquets de compra perden la tinta en pocs mesos! Els futurs investigadors tindran problemes per trobar documents originals.

 3. Juan Carlos

  13 març 14
  18:06 #

  Hem de suposar que algú estigui guardant i preservant documents de tota mena al respecte de la nostra història recent, i amb una qualitat que no sigui la que estem acostumats a veure, perquè de no ser així, seria un error greu d’aquesta societat.

 4. Glòria

  18 març 14
  20:54 #

  Sabeu que vol dir ¨Pesar figues¨ ? Mai ho havia sentit.

  Cada dia s’apren una cosa nova.

  Fins dijous.

 5. Miquel Hermoso

  19 març 14
  12:47 #

  Pesar figues
  Pesar figues és una locució ben expressiva que significa ‘dormir’. Diuen que pesar figues més aviat s’utilitza per indicar que algú s’ha adormit durant una estona curta i no és al llit. És a dir, algú que s’adorm i en principi no ho tenia previst.

  Quan vaig entrar a la sala de la residència, gairebé tothom pesava figues.