• Què en penseu?

  De the Italian voice, extreta d’http://www.flickr.com/photos/desiitaly/2201907500/

  Escriviu un article d’opinió, responent una d’aquestes tres preguntes.  Van relacionades amb el projecte que heu assumit:

  1. Té sentit la reinvindicació independentista catalana? Per què?
  2. Quin pot ser el pes econòmic de la regió europea Pirineu-Mediterrani?
  3. Quina pot ser l’aportació cultural dels Països Catalans?

  El text ha de tenir un mínim de 180 paraules. Obtindreu 3 punts si el publiqueu dins del termini (28 d’abril). Aquesta és la rúbrica que utilitzaré per valorar els textos. Cliqueu aquí.

 1. Milena Novas

  23 abr. 13
  18:45 #

  Milena Novas – S3

  MÉS ENLLÀ DELS FETS HISTÒRICS I ECONÒMICS

  Si té sentint la reivindicació independentista catalana? I tant que sí!

  Més enllà dels fets històrics i dels interessos polítics i econòmics que hi puguin haver per part de govern català i de la mateixa població de Catalunya, lo que ha quedat clar en els darrers anys, i més que comprovat en la recent manifestació del passat 11 de setembre del darrer any, es que hi ha un sentiment i unes ideologies presents i comunes entre milers de ciutadans de Catalunya, siguin aquests nascut aquí o ha fora.

  Es curiós, ja que el 15% de la població de Catalunya es immigrant, però encara i així trobem unes ideologies i un sentiment comú gairebé inexplicable, que es respira en el aire, i que tan sols es compartida per la gent d’aquí, i no pel veïnat del Estat, ni per el govern central.

  Us estic parlant d’una manera de fer i de pensar, de treballar, podria dir fins i tot de veure i viure la vida. Parlo d’uns valor comuns entre els ciutadans que viuen aquesta terra, que s’hi senten identificats per ells i que per aquest mateix motiu es diferencien de la resta del món. Es clar que els fets històrics estan presents, així com la presencia d’una forta cultura, amb els seus balls, les seves festes, músiques, menjars i tradicions, però el gran pes, i lo que marca aquest gran diferencia, son els valors. Els valors i el sentiment de identitat comú, que d’ells es crea, entre els ciutadans de Catalunya.

  Una Catalunya diversa, sí, però amb una mirada en comú entre els seus ciutadans. I si aquesta mirada comú no es entesa, ni compresa pels demés, sinó que tan sols per nosaltres, pues si, es el moment de d’independitzar-nos. Independència, no tan sols per els beneficis econòmics que això pugui aportar a Catalunya, o per reivindicar lo que històricament es va prendre d’aquesta nació, sinó que principalment perquè ja NO compartim ni tenim res en comú amb el nostre veïnat. Perquè tenim la nostre manera de fer, de pensar i de actuar, perquè tenim una identitat pròpia i volem ser lliures i independents per poder triar i decidir per nosaltres mateixos el que volem fer del nostre present i del nostre futur.

 2. MARIA B

  25 abr. 13
  18:45 #

  L’EUROREGIÓ DE L’ARC MEDITERRANI: LA FORÇA D’UN GRUP.
  En general, compartim més amb els nostres veïns que amb les persones que viuen a centenars o milers de quilòmetres. Malgrat les típiques disputes enter comunitats, catalans i valencians comparteixen molt més aspectes que entre catalans y xinesos. Des de la nostra pròpia genètica o la nostra fisonomia fins a la gastronomia, la música o l’ idioma, la realitat és que ens semblen molt als veïns del voltant. I si el nostre estil de vida és semblant, la nostra economia també ha de ser-ho.
  És per aquesta (i altres) raó que ja existeix una alta dependència comercial entre Catalunya i el País Valencià. Per posar un bon exemple, ambdues comunitats comparteixen un model industrial basat en agrupacions d’ empreses del mateix sector que es poden agrupar en territoris geogràfics propers. Per altra banda, aquestes regions pateixen una regressió econòmica que es pot mesurar com un descens del producte interior brut (PIB) per habitant.
  Una solució a aquesta situació pot ser la creació d’ una associació més enllà dels limitis provincials, la qual prengui mesures econòmiques acordes a les necessitats locals dels habitants. Un objectiu que pretén assumir l’ anomenada Euroregió de l’Arc Mediterrani (EURAM). EURAM és una iniciativa per la cooperació econòmica i social entre Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Andorra i la regió francesa del Llenguador- Rossello i que agrupa uns 10 milions de habitants.
  Els beneficis d’aquesta associació son molts. Es clar que la associació podrà beneficiar el secor turístic i en conseqüència, la economia. Per exemple, es pot potenciar el turisme de creuer o el turisme d’ hivern a les estacions d’esquí. De la unió de la franja mediterrània també es podria beneficiar el secor mercantil i afavorir l’ exportació de productes cap Europa. Un altre objectiu és convertir la regió en una referència tecnològica que agrupi diferents centres relacionats amb la Tecnologia i la Biomedicina, ja que aquestes terres ja disposen de centres de recerca d’ excel•lència. Aquestes activitats podrien substituir a les tasques industriales clàssiques que ja estan en decadència, com la industria tèxtil, de la fusta o la ramaderia.
  Malgrat els possibles beneficis d’ aquesta associació i que ja hi ha antecedents similars a Europa (per exemple la regió de la Mar Báltica) la iniciativa no es troba força avalada. Encara es necessita el suport de les administracions econòmiques i de les empreses implicades. Aquest aval és fonamental per a que EURAM es converteixi en una realitat.

  MARIA B(S3)

 3. Crista Traistaru

  28 abr. 13
  18:45 #

  APORTACIÓ CULTURAL DEL PAÏSOS CATALANS A EUROPA

  Per entendre millor l’aportació cultural dels Països Catalans a Europa, hem de parlar primer de la història dels Països Catalans, començant per la llengua catalana, que té els orígens al llatí vulgar als comtats catalans a l’edat mitjana (segle VIII i IX) i s’utilitza els documents oficials de la Corona d’Aragó des del 1212 fins a la seua eliminació pels Borbons en 1716.
  La literatura té una aportació valuosa amb grans noms com: Ramon Llull, Ramon Muntaner i Joanot Martorell que van consolidar la llengua catalana i la literatura medieval europea.
  L’actual bilingüisme queda reflectit en la qualitat dels escriptors contemporanis com: Eduardo Mendoza, Juan Marsé, Javier Cercas o Carlos Ruiz Zafón.
  Però no es pot parlar de l’aportació cultural dels Països Catalans sense parlar de l’art d’Antoni Gaudi i la seva obra mestra La Sagrada Família, famosa per tot el món.
  Hi ha tantes aportacions culturals des dels Països Catalans cap a Europa i la resta del món (com el teatre i el cinema amb els seus grans actors, la música amb els seus grans compositors), però la gastronomia té un pes molt important. Des de l’any 1324, quan es va trobar el primer receptari (El Llibre del Sent Soví) fins avui la gastronomia dels Països Catalans segueix conquistant el món sencer.
  Per l’encant que tenen, els Països Catalans aporten a Europa i la resta del món una qualitat i una cultura que en pocs llocs es pot trobar.

  Crista T – S3

 4. natalia

  28 abr. 13
  18:45 #

  Tots formem part d’un global, el món, el qual està interrelacionat entre si.
  És clar que tots influïm en el que tenim al nostre al voltant des de la nostra pròpia identitat i viceversa.
  Els països catalans no són una excepció a aquesta regla general.
  A causa de la seva situació geogràfica sempre han estat port i porta a Europa, per tant la seva aportació cultural és innegable.
  A nivell arquitectònic, Gaudí i Dalí, han estat referents en els seus diferents moviments artístics i el seu influx en l’art europeu és palpable.
  A nivell literari, grans autors actuals es troben entre els escriptors amb major numero de vendes i traduccions a diferents idiomes. El que permet, apropar la literatura i cultura catalana al món.

  Però si hi ha alguna cosa realment ressenyable avui dia, és l’influx de la gastronomia catalana a nivell mundial. Cal recordar que un català ha estat durant cinc anys consecutius el millor cuiner del món. A més de l’anterior, els països catalans compten amb multitud d’establiments guardonats amb l’estel michelín i son una destinaciò turistica preferent a nivell mundial

  Per tot l’exposat, considero que l’influx cultural dels països catalans és innegable i a igual que la resta de països que conformen el món, ajuden al fet que la cultura sigui compartida i arribi a tots.

  Natalia Garcia S3

 5. M. Jose Rodríguez

  29 abr. 13
  18:45 #

  En la meva opinió, el pes econòmic de la regió europea Pirineu-Mediterrani es fonamenta en els serveis, la industria i la construcció.
  També compta amb una situació geogràfica estratègica com és la Mar Mediterrània que afavoreix el comerç i el turisme i també, com he fet referència abans, disposa de zones punteres en industria com és Catalunya, i un sector serveis destacable i molt ben implantat a la zona de la Catalunya Nord (Pirineu i Llenguadoc-Rosselló).
  Així mateix, crec que la vessant de la tecnologia és un punt fort de la zona, malgrat que necessita potenciar-se i explotar-se, és a dir, caldria desenvolupar infraestructures per la consecució d’elements com les energies renovables i la biotecnologia, que últimament estan molt de moda i que millorarien molt la nostra qualitat de vida.
  En conclusió, penso que la regió Pirineu-Mediterrani és una zona forta a nivell econòmic en els àmbits citats, però crec que el més important és el potencial que presenta.
  És per aquest motiu que m’agradaria aprofitar aquest escrit per a qui sigui competent, per a fer una crida a la inversió en aquesta regió ja que tots en sortirem enriquits.

 6. Odalis Varela Perez

  30 abr. 13
  18:45 #

  Per mi una de les coses més importants que aportarían els països catalans seria la seva llengua; el català es una llengua molt antiga que va tenir el seu origen el latin i que malgrat q’ ha sigut prohibit el seu us public alguns anys ha tornat a viure amb més força encara.
  Junt a la llengua podría aportar també una nova bandera, i fins i tot algún nou himne.

  Un’altra cosa important de la cultura catalana es la seva literatura, la literatura catalana ve d’antic des de la edat mitjana i sempre ha estat oberta al món, per això és rellevant veure com s’ha relacionat amb les literatures europees més conegudes.

  A més de les coses que ja he dit penso que en general tota la cultura catalana seria de gran aportació a l’europa d’avui dia, pot nombrar la gastronomía, l’arquitectura, els castellers les sardanes, el pa amb tomaquet, la calçotada, els correfocs i totes les sevas festes i costumes tradicionals.

  Finalment he de dir que seria molt beneficiós que tot el mon estiguès obert a novas cultures com la catalana per enriquerir la cultura global i gaudir de novas experiencies.

  Odalis S3

 7. Jose Antonio Rosales Estruch

  01 maig 13
  18:45 #

  La reinvindicació independentista catalana.
  Els pobles han de ser llibres y han de tenir el dret a decidir sobre el seu futur, aquesta no es una definició ideològica, es senzillament un dret universal e inajenable, raó fonamental por la qual, si que té sentit la reivindicació independentista catalana sense cap limitació ni artilugi.
  Aquest poble realment te una vocació de país, un projecte, un sentiment que son el resultats d’una historia enriquida per una cultura, una llengua, una identitat propia i en la meva opinió, més aviat que tard, Catalunya serà un estat independent.
  També penso que vivim en un mon globalitzat on s’han de complir determinades regles i s’ha de ser molt intel•ligent, tant els politics com els ciutadans i es per això que els messatges que se transmetran han de ser firmes però equilibrats ja que els objectius s’han de aconseguir de una manera pacífica.
  En resumen, primer que tot es imprescindible disposar d’uns objectius clars, desprès d’un pla d’acció coherent i el més important de tot es tenir molt cla el concepte que el suport dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya es indispensable per dur a terme de una manera exitosa aquest noble empenyo.
  Jose Antonio S3


Categories


Històric


diccionaris


material didàctic


organismes


recursos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes