1. Jose Antonio Rosales

  27 maig 13
  18:45 #

  La reivindicació independentista catalana.
  Els pobles han de ser lliures i han de tenir el dret a decidir sobre el seu futur, aquesta no es una definició ideològica, es senzillament un dret universal i innegociable, raó fonamental por la qual, la reivindicació independentista catalana té tot el sentit del món, sense cap limitació ni retard.
  El poble Català realment té una vocació de país, un projecte, un sentiment, que son el resultat d’una historia enriquida per una cultura, una llengua i una identitat pròpia i es per això que en opinió de aquest articulista, més d’hora que més tard, Catalunya serà un estat independent.
  També penso que vivim en un mon globalitzat on s’han de complir determinades regles i s’ha de ser molt intel•ligent, tant els polítics com els ciutadans i per tant els missatges que se transmetran han de ser firmes però equilibrats, ja que els objectius s’han de aconseguir d’una manera pacífica, i dins un marc legal, perquè d’una altra manera trencaríem las mateixes bases de la democràcia que enarborem com la senyera de les nostres idees.
  En resum, primer es imprescindible disposar d’uns objectius clars, desprès d’un pla d’acció coherent i el més important de tot, es tenir molt clar el concepte que el suport dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya es indispensable per dur a terme amb èxit aquest noble dret.
  Jose Antonio S3

 2. Crista Traistaru

  29 maig 13
  18:45 #

  Aportació cultural del Països Catalans a Europa

  Per entendre millor l’aportació cultural dels Països Catalans a Europa, hem de parlar primer de la història dels Països Catalans, començant per la llengua catalana, que té els orígens al llatí vulgar als comtats catalans a l’edat mitjana (segle VIII i IX) i s’utilitza els documents oficials de la Corona d’Aragó des del 1212 fins a la seua eliminació pels Borbons en 1716.
  L’actual bilingüisme queda reflectit en la qualitat dels escriptors contemporanis com: Eduardo Mendoza, Juan Marsé, Javier Cercas o Carlos Ruiz Zafón.
  La literatura té una aportació valuosa amb grans noms com: Ramon Llull, Ramon Muntaner i Joanot Martorell que van consolidar la llengua catalana i la literatura medieval europea.
  Però no es pot parlar de l’aportació cultural dels Països Catalans sense parlar de l’art d’Antoni Gaudi i la seva obra mestra La Sagrada Família, famosa per tot el món.
  Hi ha tantes aportacions culturals des dels Països Catalans cap a Europa i la resta del món (com el teatre i el cinema amb els seus grans actors, la música amb els seus grans compositors), però la gastronomia té un pes molt important. Des de l’any 1324, quan es va trobar el primer receptari (El Llibre del Sent Soví) fins avui la gastronomia dels Països Catalans segueix conquistant el món sencer.
  Per l’encant que tenen, els Països Catalans aporten a Europa i la resta del món una qualitat i una cultura que en pocs llocs es pot trobar.

  Crista T – S3

 3. Milena Novas

  30 maig 13
  18:45 #

  Milena Novas – S3

  MÉS ENLLÀ DELS FETS HISTÒRICS I ECONÒMICS

  Si té sentint la reivindicació independentista catalana? I tant que sí!

  En els darrers anys ha quedat clar que, més enllà dels fets històrics, i dels interessos polítics i econòmics que hi puguin haver per part de govern català i de la mateixa població de Catalunya, existeix un sentiment i unes ideologies presents, i comunes, entre milers de ciutadans de Catalunya, siguin aquests nascut aquí o de fora. Això ja es un fet, que per aquells que no s’ho creien, varem poder comprovar en la manifestació del 11 de setembre del darrer any.

  Es curiós, ja que el 15% de la població de Catalunya es immigrant, però encara i així trobem unes ideologies i un sentiment comú, gairebé inexplicable, que es respira en el aire i que tan sols es compartida per la gent d’aquí, i no per la gent de la resta del Estat, ni per el govern central.

  Us estic parlant d’una manera de fer i de pensar, de treballar, podria dir fins i tot de veure i viure la vida. Parlo d’uns valors comuns entre els ciutadans que viuen aquesta terra i que s’hi senten identificats per ells. Es clar que els fets històrics estan presents, així com la presencia d’una forta cultura, amb els seus balls, les seves festes, músiques, menjars i tradicions, però el gran pes, i lo que marca aquesta gran diferencia, son els valors. Uns valors i un sentiment de identitat comú, que d’ells es crea, entre els ciutadans de Catalunya.

  Una Catalunya diversa, sí, però amb una mirada en comú entre els seus ciutadans. I si aquesta mirada comú no es entesa, ni compresa, pels demés, sinó que tan sols per nosaltres, pues si, es el moment de d’independitzar-nos.

  Independència, no tan sols per els beneficis econòmics que això pugui aportar a Catalunya, o per reivindicar lo que històricament es va prendre d’aquesta nació, sinó que principalment perquè ja NO compartim ni tenim res en comú amb el nostre veïnat.

  Tenim la nostre manera de fer, de pensar, actuar i una identitat pròpia. Volem ser lliures i independents per poder triar i decidir el que volem fer del nostre present i del nostre futur.

 4. Odalis Varela Perez

  30 maig 13
  18:45 #

  LA GRAN APORTACIÓ DELS PAÏSOS CATALANS
  Hi han moltes coses interessants que podrien aportar els països catalans a Europa i el mond en general, penso que una de les coses més importants que aportarien sería la seva llengua; el català es una llengua molt antiga que va tenir el seu origen el latin i que malgrat q’ha sigut prohibit el seu us públic alguns anys ha tornat a viure amb més força encara. Junt a la llengua podria aportar també una nova bandera, i fins i tot algun nou himne.
  Un’altra cosa important de la cultura catalana es la seva lliteratura, aquesta ve d’antic des de la edat mitjana i sempre ha estat oberta al món, per això és rellevant veure com s’ha relacionat amb les lliteratures europees més conegudes.
  A més de les coses que ja he dit penso que en general tota la cultura catalana seria de gran aportació a l’europa d’avui dia, pot nombrar la gastronomia, l’arquitectura, els castellers les sardanes, el pa amb tomaquet, la calçotada, els correfocs i totes les sevas festes i costumes tradicionals.
  Finalment he de dir que seria molt beneficiós que tot el mon estiguès obert a novas cultures com la catalana per enriquerir la cultura global i gaudir de novas experiencies.

  Odalis S3

 5. MARIA B

  31 maig 13
  18:45 #

  L’EUROREGIÓ DE L’ARC MEDITERRANI: LA FORÇA D’UN GRUP.

  En general, compartim més amb els nostres veïns que amb les persones que viuen a centenars o milers de quilòmetres. Malgrat les típiques disputes enter comunitats, catalans i valencians comparteixen molt més aspectes que els catalans i els xinesos (per donar un exemple). Des de la nostra pròpia genètica o la nostra fisonomia fins a la gastronomia, la música o l’ idioma, la realitat és que ens semblem molt als veïns del voltant. I si el nostre estil de vida és semblant, la nostra economia també ha de ser-ho.

  És per aquesta (i altres) raons que ja existeix una alta dependència comercial entre Catalunya i el País Valencià. Per posar un bon exemple, ambdues comunitats segueixen un model industrial basat en agrupacions d’ empreses del mateix sector comparteixen territoris geogràfics. Un altra similitud és que aquestes regions pateixen una regressió econòmica que es pot mesurar com un descens del producte interior brut (PIB) per habitant.

  Una solució a aquesta situació pot ser la creació d’ una associació més enllà dels limitis provincials, la qual prengui mesures econòmiques acordes a les necessitats locals dels habitants. Un objectiu que pretén assumir l’ anomenada Euroregió de l’Arc Mediterrani (EURAM). EURAM és una iniciativa per la cooperació econòmica i social entre Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Andorra i la regió francesa del Llenguador- Rossello i que agrupa uns 10 milions de habitants.

  Els beneficis d’aquesta associació son molts. Per exemple, es clar que la associació podrà beneficiar el sector turístic i en conseqüència, la economia. Primer, en ambdues regions es pot potenciar el turisme de creuer o el turisme d’ hivern a les estacions d’esquí. Segon, de la unió de la franja mediterrània i de la millora de les seves infraestructures també es podria beneficiar el secor mercantil i afavorir l’ exportació de productes cap Europa.

  Un altre objectiu és convertir la regió en una referència tecnològica que agrupi diferents centres relacionats amb la Tecnologia i la Biomedicina, ja que aquestes terres ja disposen de centres de recerca d’ excel•lència. Aquestes activitats podrien substituir a les tasques industrials clàssiques que ja estan en decadència, com la industria tèxtil, de la fusta o la ramaderia.

  Malgrat els possibles beneficis d’ aquesta associació i que ja hi ha antecedents similars a Europa (per exemple la regió de la Mar Báltica) la iniciativa no es troba força avalada. Encara es necessita el suport de les administracions econòmiques i de les empreses implicades. Aquest aval és fonamental per a que EURAM es converteixi en una realitat.

  MARIA B (S3)

 6. Natalia Garcai

  02 juny 13
  18:45 #

  Aportacio cultaural dels paisos catalans

  Tots formem part d’un global, el món, el qual està interrelacionat entre si.
  És clar que tots influïm en el que tenim al nostre al voltant des de la nostra pròpia identitat i viceversa.
  Els països catalans no són una excepció a aquesta regla general.
  A causa de la seva situació geogràfica sempre han estat port i porta a Europa, per tant la seva aportació cultural és innegable.
  A nivell arquitectònic, Gaudí i Dalí, han estat referents en els seus diferents moviments artístics i el seu influx en l’art europeu és palpable.
  A nivell literari, grans autors actuals es troben entre els escriptors amb major numero de vendes i traduccions a diferents idiomes. El que permet, apropar la literatura i cultura catalana al món.

  Però si hi ha alguna cosa realment ressenyable avui dia, és l’influx de la gastronomia catalana a nivell mundial. Cal recordar que un català ha estat durant cinc anys consecutius el millor cuiner del món. A més de l’anterior, els països catalans compten amb multitud d’establiments guardonats amb l’estel michelín i son una destinaciò turistica preferent a nivell mundial

  Per tot l’exposat, considero que l’influx cultural dels països catalans és innegable i a igual que la resta de països que conformen el món, ajuden al fet que la cultura sigui compartida i arribi a tots.

  Natalia Garcia S3


Categories


Històric


diccionaris


material didàctic


organismes


recursos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes