• Verbigràcia

  Escrit per el 14 de January del 2012 a les 12:58 a: Comunicació, Enllaços

  Recaragolaments amb els verbs?

  Us presento alguns dels recursos de què disposem per tal de conjugar els verbs, perquè no hàgim de carretejar el Xuriguera quan escrivim amb l’ordinador:

  El diccionari d’Enciclopèdia Catalana inclou la conjugació dels verbs (aquesta obra la teniu al menú Enllaços del nostre bloc, amb les sigles GDLC). Heu de buscar el verb per l’infinitiu, i a l’entrada hi trobareu l’enĺlaç a la conjugació completa.

  El Con Jugador ens mostra la conjugació en totes les variants dialectals (també el teniu al bloc, a la categoria Enllaços). És una mica auster i peladet de disseny, i una mica embolicat per la profusió d’abreviatures, però és una eina interessant.

  El verbs catalans ens dóna la conjugació i, a més, ens diu el règim (quines preposicions pot portar cada verb, una cosa molt útil). També ens permet practicar, fins i tot en diferents variants dialectals.

  Finalment, Verbix és una aplicació que conjuga els verbs catalans -i els d’un munt d’altres llengües-. Un detall interessant és que ens destaca amb un color diferent les formes irregulars, cosa que ens ajuda a adonar-nos-en. És divertit perquè té un punt surrealista i porta la coherència gramatical més enllà de la realitat: també ens conjuga els verbs inexistents: si ens n’inventem un, ens el desplega, tot i que ens adverteix que no el reconeix i que no es responsabilitza del resultat. És útil per veure la regularitat i la sistematicitat dels paradigmes.

  Share

Cap comentari

 1. Encara no hi ha cap comentari. Sigui el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

RSS dels comentaris

Escriu un comentari

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>