• Pipiripips

  Escrit per el 15 de March del 2012 a les 10:30 a: Comunicació

   

  Cada cop em sembla més evident que el rècord català de variabilitat verbal és patrimoni de la rosella (Papaver rhoeas), la flor de la qual té propietats al·lucinògenes i, potser per això, incita a anomenar-la de maneres molt variades. L’última que he descobert és paparota. Així en diuen a Olesa de Montserrat, molt a prop de la denominació terrassenca de paparola. De fet, paparota només surt a l’Alcover-Moll com a variant de paparola però sense definir-ne l’abast geogràfic. Les paparotes d’Olesa són la tretzena forma d’anomenar la rosella que documento. Per ordre alfabètic: ababols (a la Franja de Ponent), badabadocs (Sabadell), gallarets i/o gallgallarets (Besalú i en general a les comarques gironines, però també a Súria, al Bages), paparoles (Terrassa), peperepeps (al Pallars), pipiripips (Manresa), puputs i/o pupuruputs (Agramunt i altres indrets de Ponent), quequerequecs (El Vendrell), quicaracocs (Calella de Palafrugell) i quiquiriquics (Girona ciutat). Com que, des que he començat a recol·lectar roselles encara no he visitat ni el País Valencià ni ses Illes, intueixo que encara n’hi deu haver més. De manera que la rosella passaria per davant d’altres molts catalans de variabilitat tan reconeguda com l’aigua o el tomàquet (tomata, tomaca, tomàtiga…).

  Màrius Serra, El Punt Avui, 8 de març del 2012

  Share

5 comentaris

 1. marta

  16 Mar 12
  23:28 #

  Tot i que els pipiripips són els meus prefereits, els gallgallarets també fan molt de goig. Aquest cap de setmana intentaré esbrinar com en diuen els de València…o potser ens ho pot dir el Vicent directament!

  Respondre

 2. dmanresadissabte

  16 Mar 12
  23:40 #

  Sí, pipiripips és molt divertida.
  Recordo que abans dèiem “al·lucines pipiripips”. Ara fa molt temps que no ho sento.

  Respondre

 3. Anonymous

  17 Mar 12
  0:12 #

  De quin any dius q ets? 🙂

  Respondre

 4. dmanresadissabte

  17 Mar 12
  0:22 #

  De lo any de la incarnacio de Nostre Senyor Jesu Crist, tinent 1968.

  Respondre

 5. Lídia

  18 Mar 12
  15:55 #

  Bona collita, la del 68… També és la meva.

  Respondre

RSS dels comentaris

Escriu un comentari

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>