a) L’oració composta: oracions substantives
EXERCICIS: 3, 4 i 5 (fotocòpia)
b) L’oració composta: oracions adverbials
Hem repassat la classificació de les oracions adverbials. Recordeu que per classificar-les tenim en compte el sentit i la conjunció que les introdueix.
A més, ens hem fixat en l‘ús de per què, perquè i per a què. Recordeu que en les oracions interrogatives podem fer servir per què tant per demanar la causa com la finalitat:
- Per què deixes la cadira allà?
- Perquè aquí em fa nosa. (causa)
- Perquè no faci nosa. (finalitat)
Per a què el reservem per a les oracions interrogatives amb els verbs servir, fer servir, utilitzar…
EXERCICI: 20 (pàg. 364)
c) Història de la llengua: la Cancelleria Reial
Què és?
La Cancelleria Reial era l’organisme administratiu encarregat de redactar els documents oficials dels reis de la Corona d’Aragó. Fins aquesta època tota la documentació havia estat escrita en llatí. Jaume I al 1276 va ordenar que també s’escrivís en català.
Quin és el seu paper en la història de la llengua catalana?
La Cancelleria Reial va actuar com a element cohesiu i unificador de la llengua catalana escrita i els texts que en sortien eren un model de redacció.
Crida l’atenció la notable uniformitat que va assolir l’idioma oficial de la Cancelleria, ja que es va implantar com a model de llengua escrita en tot el domini lingüístic (Illes Balears, València, Sicília, Sardenya, Nàpols, Atenes, Neopàtria…)
Com estava organitzada?
La Cancelleria Reial era una oficina dirigida per un canceller i composta per una sèrie de funcionaris: vicecanceller, guardasegells o pronotari del segell, escrivans i copistes, que eren els encarregats de copiar i tramitar tots els documents reials o de la noblesa o dels eclesiàstics. Els funcionaris havien de dominar les tres llengües oficials: el llatí, el català, l’aragonès. Sobretot, van redactar ordenacions reials, però també van traduir molts clàssics grecs i llatins.
Quan?
La Cancelleria Reial es va crear al segle XIII, període que coincideix amb l’expansió de la llengua gràcies a les conquestes dels monarques de la Corona catalanoaragonesa en terres mediterrànies.
Etapes
1a etapa
Es caracteritza per una gran influència del llatí. Seguien el model llatí de l’ars dictandi (manuals per escriure bé).
2a etapa (a partir del regnat de Pere III el Cerimoniós)
Es rebutja la rigidesa dels models llatins. La llengua es torna més dúctil, harmoniosa i clara.
A finals del segle XVI, les funcions de la cancelleria catalanoaragonesa van ser absorbides pels diversos consells generals de la monarquia hispànica, i la presència del català en la vida cancelleresca va desaparèixer gradualment fins a principis del segle XVIII que va desaparèixer del tot.
DEURES:
- Repasseu la classificació de les oracions adverbials i feu l’exercici 18 de la pàgina 363 i el 20 de la pàgina 406.
Fins dimarts!
Cap comentari