Ja heu escoltat el debat entre Pau Vidal i Enric Gomà sobre el futur del català i els riscos que té el bilingüisme per a la viabilitat de la llengua? Crec que les reflexions que fan sobre norma i ús són molt interessants.
ACTIVITATS DEL DOSSIER:
- activitat 6
- activitat 7
a) El substantiu: nombre
La majoria dels substantius acabats en vocal tònica afegeixen -ns. Per tant, el plural coincideix amb el dels substantius acabats en -n. Hi ha alguns substantius acabats en vocal tònica, emperò, que només afegeixen una -s al singular: els noms de les lletres (les bes), els noms de les notes musicals, les partícules gramaticals usades com a substantius (els sís) i uns quants manlleus (els bisturís, els cafès)
Els substantius acabats en -sc, -st, -xt, -ig tenen doble forma de plural (-s, -os). Recordeu que és millor fer servir la forma -os: cascos, cascs; assajos, assaigs; passejos, passeigs.
Pel que fa al plural, hem de distingir els substantius invariables dels substantius defectius. Els substantius invariables són els que tenen la mateixa forma per al singular i per al plural: dilluns, lapsus, virus, fetus, temps. Els substantius defectius només tenen la forma del plural: postres, calçotets, escacs, golfes…
RECORDEU:
- tisores/estisores; tenalles/estenalles; tovalles/estovalles; molls/esmolls
Si en voleu saber més, podeu consultar l’apartat sobre la flexió nominal de la Gramàtica catalana (esborrany provisional) de l’IEC. També podeu consultar el web esAdir.
b) Perquè, per què, per a què
Per què |
Perquè |
Per a què |
1) Pronom interrogatiu per què = per quina causa Resposta: causa / finalitat? 2) Pronom relatiu per què = pel qual / per la qual / pels quals / per les quals / per on |
1) Conjunció causal perquè = ja que Verb: indicatiu 2) Conjunció final perquè = a fi que Verb: subjuntiu 3) Substantiu perquè = motiu Amb article |
1) Pronom interrogatiu per a què = per a quina finalitat Resposta: finalitat Amb verbs servir,utilitzar… 2) Pronom relatiu per a què = per al qual / per a la qual / per als quals / per a les quals |
Per posar en pràctica la teoria hem llegit el conte “El senyor que compta”.
RECORDEU:
- *No estic per bromes. > No estic per brocs (o per romanços).
- *Faltaria més. > Només faltaria.
- *Més que cert. > Ben net que sí.
DEURES:
- Repasseu l’ús de per què, perquè i per a què del conte “El senyor que compta”.
- Llegeix la conferència d’Ada Castells “Literatura, per a què?“. Tu, l’hauries titulat així?
Fins dimarts!
Cap comentari