El 10 i el déu del Barça:
ACTIVITATS DEL DOSSIER:
- activitat 4
a) Els numerals
- No alternarem xifres i lletres en una enumeració; si un dels cardinals s’ha de representar en xifres, s’hi representen tots.
- Els numerals ordinals els podem expressar tant en lletres com en números. Quan els expressem amb xifres, al darrere hi podem posar l’última lletra de l’ordinal, sense deixar cap espai i sense posar-hi punt final, o bé no posar-hi res. No farem servir mai les lletres volades.
- Quan una xifra va posposada al substantiu fa la funció d’ordinal. Per tant, no posarem mai punt entre el miler i la centena, i l’escriurem sempre amb xifres. És el cas dels anys, els números dels bitllets de loteria, els de les vies públiques, etc. En canvi, els cardinals sí que s’escriuen amb punt.
- El percentatge, o tant per cent, és la quantitat que representa proporcionalment una part d’un total de cent. L’expressarem normalment amb xifres i amb el símbol %, que optem per escriure enganxat a la xifra, sense espais. La xifra i el símbol han d’anar sempre en la mateixa línia del text (no es poden separar). També es pot escriure tot amb lletres (“el tres per cent”, per exemple), tot i que no és tan habitual. Vigilarem, però, a no fer barreges en un mateix text. Sobretot si es tracta de textos d’economia amb molts percentatges, preferirem el símbol. Quan hi ha diversos percentatges, es recomana que el símbol % acompanyi cada xifra.
[Recomanacions del web esadir.cat]
Revisió de l’exercici
b) Les enumeracions
En primer lloc, els apartats vinculats a un enunciat han de ser coherents entre ells i amb l’enunciat pel que fa al contingut. També s’ha de mantenir la coherència sintàctica de manera que, quan llegim cada un dels apartats a continuació de l’enunciat, el resultat ha de ser una frase entenedora i sintàcticament ben construïda. A més, els diferents apartats han de ser coherents entre ells, és a dir, han de començar amb un element de la mateixa categoria (tots amb verb conjugat, tots amb infinitiu, tots amb nom o tots amb una frase, però no pas algun de cada manera), i han d’estar puntuats igual (que acabin tots amb coma, o punt i coma, o punt; tret del darrer, que acostuma a acabar amb punt perquè és l’element que tanca el paràgraf).
Hem analitzat les enumeracions de l’informe model. Hem vist que sintàcticament no eren coherents i que caldria tornar-les a redactar.
El Sr. Josep López es queixa de la següent problemàtica dels problemes següents:
a.- Molta escalfor, sobretot a l’estiu produïda per les xemeneies i per la base d’obra de les mateixes. Les xemeneies i la base d’obra fan molta escalfor, sobretot a l’estiu.
b.- Escalfor de les canonades d’aigua freda de la cuina per la seva proximitat amb la xemeneia. Les canonades d’aigua freda s’escalfen per la proximitat de la xemeneia.
c.- Una de les xemeneies arriba a cremar si es toca. La xemeneia [caldria precisar més de quina parlem] crema.
d.- Caiguda de volves de sutge produïdes per la xemeneia de l’esquerra, que correspon a la pizzeria. La xemeneia de l’esquerra expulsa volves de sutge.
La presidenta de l’escala es queixa de:
a.- L’acumulació de volves de sutge que cauen a les terrasses dels dúplex de l’edifici, i a la coberta del mateix. que cauen volves de sutge a les terrasses dels dúplexs i a la coberta [la teulada?] de l’edifici;
b.- que, en el moment d’allargar la xemeneia, es va trencar un dels vidres de la claraboia.
DEURES:
- Reviseu aquest text per tal que sigui més coherent.
Fins dimarts!
Cap comentari