El com-s’ha-fet:
a) Redacció i construcció de la frase
- Construcció genuïna: La frase ha de ser genuïna i, per tant, s’han d’evitar les construccions estranyes a la llengua en què s’escriu, en aquest cas la catalana.
- Presència de verb principal: Tota frase necessita verb principal; per tant, s’ha d’evitar de fer una frase independent, és a dir, entre punts, sense verb.
- Ordre dels elements: S’ha de seguir l’ordre correcte sense canviar elements de lloc innecessàriament. Així s’eviten repeticions, abús de possessius, etc. Això no vol dir, però, que l’ordre sigui fix: a vegades convé canviar-lo per a introduir matisos al text.
- Cohesió dels elements: Els diversos elements de la frase han d’estar ben lligats perquè no hi hagi una construcció desballestada o punts sense acabar.
- Claredat: S’ha de buscar la claredat de la frase evitant construccions artificioses o rebuscades.
- Omissió d’elements innecessaris: S’ha de mirar que hi hagi els elements justos i evitar els que siguin sobrers, per repetició d’idees o conceptes.
- Ús d’estructures verbals: En català val més fer servir verbs que no pas substantius en determinades posicions perquè la construcció amb verb respon més a una llengua natural i genuïna i evita possessius i pronoms innecessaris i encarcaradors de l’expressió.
- Ús de frases compostes: Claredat no significa reduir-se a frases curtes, independents, separades per punts cada poques paraules, sinó que, com correspon al desenvolupament d’un pensament ordenat, es necessiten frases principals i subordinades.
[Servei Lingüístic de la Universitat Oberta de Catalunya]
b) Usos dels verbs ser i estar
Un dubte d’un company: Estic en un enterrament o Sóc en un enterrament?
Penseu-hi i justifiqueu la resposta.
DEURES:
- Repasseu les frases que no hem corregit.
- Reviseu el text 1 de la pàgina 20 del dossier.
Fins dimarts!
Cap comentari