Dia de xim-xim
a) La sinonímia
La comitiva es va adreçar cap a l’església o La comitiva es va dirigir cap a l’església?
b) Els determinants
Les formes masculines antigues lo i los es mantenen en la llengua general en certs contextos fossilitzats (tot lo món, tot lo dia, per lo senyal) i en alguns parlars nord-occidentals, en registres informals (lo pare, lo cotxe, los carrers, los pobles).
RECORDEU: Abans de fer el canvi mecànic de lo per el, heu d’analitzar en quin context apareix.
Modismes (per evitar l’ús de l’article neutre)
És incorrecte fer servir l’adjectiu vari, vària com a indefinit o quantificador. Així, si es vol fer referència a unes quantes pel·lícules, per exemple, cal dir diverses pel·lícules, no pas vàries pel·lícules (sí que es podria dir pel·lícules vàries, però llavors voldria dir que són pel·lícules de tipus i temàtiques diferents). [Optimot, fitxa 6717/1]
S’ha de vigilar de fer servir correctament l’indeterminat o indefinit un/a, tant en singular com en plural.
En plural s’ha de mirar si hi ha determinació o no n’hi ha i, d’acord amb això, es posa article indeterminat davant el substantiu o no se n’hi posa (per exemple, Han comprat uns llibres molt interessants, amb substantiu vagament determinat, és diferent d’Han comprat llibres, sense determinar gens; en aquest darrer cas no podem dir *Han comprat uns llibres):
- Aneu a comprar iogurts i bastonets, que berenarem [i no pas uns iogurts i uns bastonets].
- En aquest bar és corrent demanar olives i patates fregides per aperitiu [i no pas unes olives i unes patates fregides].
No s’ha de confondre uns, unes amb alguns, algunes ni amb el quantitatiu uns quants, unes quantes:
- Es van trobar fa algunes [o unes quantes] setmanes [i no pas unes].
- Des de fa uns quants [o alguns] anys es dediquen a fer conscients els habitants de la seva pertinença al barri [i no pas uns].
[Servei Lingüístic de la UOC]
DEURES:
- Acabeu de fer l’exercici 3 de la fotocòpia.
- Redacteu la notícia.
Fins dimarts!
Cap comentari