Salt d’alçada?
a) Els textos argumentatius: l’article d’opinió
Hem comentat l’article “La ciutadania es llança a crear partits polítics” (text original).
1. Estructura
- Tesi: Es creen molts partits polítics amb poques possibilitats de consolidar-se.
- Argumentació: 1. Es creen molts partits polítics perquè la ciutadania vol participar en la vida pública. 2.Els nous partits tenen poques possibilitats de consolidar-se perquè el sistema els posa traves i perquè són d’àmbit local o amb uns interessos molt concrets.
- Conclusió: Aquesta situació és un reflex del fracàs dels partits tradicionals.
2. Tipus d’arguments
- argument amb exemple: “Els últims cinc anys s’han creat més de 900 partits.”
- argument amb analogia: “Aquest nombre tan espectacular de formacions ens situa en el primer lloc a tot Europa quant a registre de formacions polítiques.”
- argument d’autoritat: “Daniel Cohn-Bendit sosté que amb els grans partits tradicionals ja no n’hi ha prou per canviar la societat.”
3. Elements lingüístics
- connectors metatextuals: en primer lloc, en segon lloc, en tercer lloc
- pronoms personals de 1a persona: ens situa
- mots i expressions valoratius: es llança, bogeria sense fre, espectacular, amb raó
- preguntes retòriques: “Ja no n’hi ha prou amb els partits tradicionals?”
- connectors lògics: però, perquè, així doncs, cosa que, fins i tot
b) Els connectors
En aquest enllaç trobareu una classificació molt útil dels connectors.
RECORDEU:
- *donat que: La construcció donat que no és correcta en català i, per tant, cal buscar en cada cas una alternativa correcta per substituir-la. Amb el significat causal de ‘considerant que, tenint en compte que’, es poden fer servir les expressions següents: atès que, com que, ja que, per tal com, puix que.
- *degut a: No és recomanable usar l’expressió degut a amb el sentit de ‘a causa de’. És preferible fer servir altres locucions com ara a causa de, gràcies a, per culpa de, per raó de, perquè o ja que.
- *en relació a: Hem de fer servir en relació amb o amb relació a. Aquestes locucions es poden considerar sinònimes quan adopten el significat ‘pel que fa a’.
- *doncs causal: La conjunció doncs només pot expressar una idea de conseqüència o conclusió i equival a per tant. Així, és incorrecta per introduir oracions que expressen causa i cal substituir-la per perquè, ja que, que, atès que, etc., en els casos en què tingui aquest sentit.
- *tal i com: Per dir que les coses són d’una manera determinada, fem servir la construcció tal com.
- *sempre i quan: Per expressar una condició, en català disposem de la construcció sempre que. Aquesta condició també es pot expressar amb la conjunció si i el verb en indicatiu.
- *quant més, *quant menys: Per expressar que una cosa és d’una determinada manera en un grau inferior o superior quantitativament perquè depèn proporcionalment del grau d’un segon factor, es fan servir les locucions com més i com menys.
DEURES:
- A partir d’aquest fragment d’una tertúlia d’Els matins, redacteu un article d’opinió d’unes 300 paraules per al Diari de Girona que tracti de la repercussió de l’obra de Paco Candel i que inclogui la vostra opinió sobre la seva vigència.
- Completeu amb les conjuncions adequades el text de l’exercici 18 de la pàgina 222 del llibre.
Fins dijous!
Cap comentari