a) Els registres
Hem analitzat el factors que determinen el registre lingüístic del vídeo d’en Rai:
- temàtica: llenguatge no especialitzat [Tracta sobretot dels viatges, però és una llengua poc curosa amb el lèxic específic del tema, com ho prova el fet que utilitza calcs d’altres llengües, com ara glaciar o trekking.]
- nivell de formalitat: baix, familiar [S’adreça als seus amics i coneguts. Era un vídeo que havia tingut molt poca difusió.]
- canal de comunicació: audiovisual [La imatge acompanya el text, que és oral.]
- propòsit: subjectiu [No pretén transmetre cap coneixement, sinó expressar sensacions i mantenir el contacte amb els amics de Catalunya.]
Aquestes són algunes de les propostes que hem fet a en Rai perquè pugui col·laborar en un espai de viatges d’un programa de viatges i aventures en una cadena generalista , tenint en compte que el nivell de formalitat ha de ser més alt i que el text ha de ser més objectiu:
- Prepara una mica de guió del que vols explicar perquè el text estigui més ben estructurat i estigui més cohesionat.
- Fixa’t més en l’entorn i no tant en les seves sensacions.
- Ves amb compte amb les interferències: glaciars > glaceres; 3.000 i pico metres > més de 3.000 metres [És més adequat que 3.000 metres i escaig.]; legendari > llegendari; caminata > caminada; trekking o tresc [És més adequat l’ús del manlleu no adaptat?].
- Evita els mots crossa, com ara bueno.
- Fes servir estructures correctes i genuïnes: lo més important > la cosa més important; han hagut > hi ha hagut; Què tal? > Com va?.
- No utilitzis expressions pròpies del llenguatge col·loquial que puguin ser malsonants (Hòstia!) o poc generals (Que guai!). Pots fer servir expressions col·loquials adequades a la situació, per exemple, està a petar.
- Pronuncia correctament totes les paraules: ca[s]a, fí[s]icament] > ca[z]a, fí[z]icament.
b) El verb: sintaxi
Hem fet un exercici per veure com podem recórrer al diccionari per saber si un verb és transitiu o intransitiu. Això pot ser important a l’hora de decidir si hem de fer servir la preposició a o si hem d’utilitzar el pronom el o bé el pronom li.
- interessar: Aquesta pel·lícula la/li pot interessar. [S’admet tant en l’ús transitiu com en l’intransitiu.]
- encantar: L’/Li encanten les novel·les de Jesús Moncada. [S’admet tant en l’ús transitiu com en l’intransitiu.]
- estranyar: No sé per què l’/li estranya. [S’admet tant en l’ús transitiu com en l’intransitiu.]
- repugnar: Ella diu que li repugnar trobar-se’l cara a cara. [verb intransitiu]
- escriure: Li escriurem així que arribem a Mallorca. [Regeix un complement indirecte de persona; el CD és el text que escrivim.]
- pegar: No li peguis més, tros d’animal. [Regeix un complement indirecte de persona.]
El verb agradar és, probablement, el més popular d’un grup de verbs que usualment funcionen d’una manera diferent i que són anomenats verbs psicològics. Aquests verbs expressen el sentiment o la sensació d’una persona en relació amb algun objecte, i, normalment, es conjuguen d’una manera diferent a la resta.
Aquests verbs sempre van acompanyats d’un pronom de CI o de CD i expressen un sentiment o una sensació. Per una banda tenim un objecte que provoca una sensació (Subjecte) i una persona que experimenta aquesta sensació. Amb aquests verbs l’objecte fa la funció de subjecte mentre que la persona apareix representada a través d’un complement directe o indirecte. Generalment utilitzem la tercera persona del singular (quan hi ha un únic objecte o una acció) o la tercera del plural (quan hi ha més d’un objecte).
[“M’agrada la llimona, i a tu?”, blog Català per ser feliç]
Els verbs agradar, repugnar, importar, xocar… són verbs psicològics en què el tema és el subjecte i l’experimentador el CI. En canvi, els verbs espantar, ofendre, molestar, fastiguejar, preocupar… són verbs psicològics en què el tema és el subjecte i l’experimentador el CD. L’estructura de les oracions amb aquest verbs és:
experimentador (CD o CI) – verb – tema (S)
DEURES:
- Feu els tres primers exercicis de la fotocòpia dels determinants.
Fins dimecres!
Cap comentari