RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • Dijous, 30 de gener del 2020

  a) La formació de paraules: la composició

  Hem repassat alguns casos especials a partir d’aquest exercici:

  Hi ha expressions lexicalitzades que estan formades per una preposició i un substantiu. Aquestes expressions s’escriuen aglutinades quan formen un sintagma que és el complement d’un nom elidit o sobreentès. Aquests sintagmes preposicionals funcionen com un nom. Per exemple:

  • una contrarellotge (‘cursa contra rellotge’) [variable com a nom: tres contrarellotges; invariable com a adjectiu: tres curses contrarellotge]
  • un forabord (‘motor fora bord’)
  • un sensepapers (‘persona sense papers en regla’)
  • un sensesostre (‘persona sense una llar pròpia’)
  • un sensefeina (‘persona desocupada, que no troba feina’).
  Expressions lexicalitzades com sensepaperssensesostre i sensefeina s’havien escrit separadament (sense guionet) fins a l’aparició de l’Ortografia catalana de l’IEC de l’any 2016. Són invariables: el sensesostre / els sensesostre.
  [Optimot, fitxa 7686/4]
  En català, els mots compostos que són manlleus adaptats s’escriuen amb els components aglutinats i sense guionet. Per exemple:

  aiguagimcameràmanciclocròsdiscjòqueitroleibúsvademècum

  Pel que fa als compostos que són manlleus no adaptats, es poden dividir en tres grups:

  • En català, s’escriuen aglutinats els manlleus no adaptats que en la llengua d’origen s’escriuen amb els components aglutinats. Per exemple: bypass, copyright, leitmotiv, playback, skinheadstripteasetopless, etc.
  • En català, s’escriuen amb guionet els manlleus no adaptats que en la llengua d’origen s’escriuen amb guionet. Per exemple: chill-outmusic-hallprêt-à-portertrompe-l’oeilwalkie-talkie, etc.
  • En canvi, en català generalment s’escriuen amb guionet els manlleus no adaptats que en la llengua d’origen s’escriuen amb els components separats. Per exemple: au-pairbest-sellerchaise-longuedéjà-vufoie-grashat-trickjet-lagplum-cakerock-and-roll, etc.Però s’escriuen separats els components de manlleus nominals que en la llengua d’origen són sintagmes descriptius: bel cantobossa novafemme fatalekale borroka, etc.

  Hi ha una sèrie de casos particulars:

  — S’escriuen sense guionet les expressions llatines. Per exemple: honoris causarara avisstatu quoa prioride factoex cathedrain vitroper capitagrosso modoipso factomotu propriostricto sensu, etc.

  — S’escriuen sense guionet expressions manllevades i no adaptades que en català funcionen com a locucions adverbials o adjectivals. Per exemple: a cappellaoff the record, etc.

  La grafia dels manlleus era diferent amb anterioritat a l’aparició de l’Ortografia catalana de l’IEC del 2016.
  [Optimot, fitxa 7665/6]

  b) La notícia

  Quan parlem de l’estructura d’una notícia, fem referència a les diverses parts de què consta (titular, cos…); quan ens referim als continguts que hi han d’aparèixer, hem de tenir present que han de respondre sis preguntes fonamentals que donin tota la informació rellevant (què?, qui?, com?, quan?, on?, per què?). Pel que fa a l’estil, la notícia ha de ser clar, concisa i objectiva.

  El cos és el desenvolupament de la informació. S’hi amplien els detalls i es proporcionen dades complementàries. Ha de presentar una estructura de piràmide invertida, de manera que la informació fonamental ha d’aparèixer em primer lloc. Després, han d’aparèixer les dades complementàries o de menor interès.

  Els textos periodístics informatius i interpretatius: la notícia i el reportatge“, al wiki Paraules i llibres

  DEURES:

  • Heu assistit com a periodistes a la roda de premsa en què s’ha presentat el Pla de lectura 2020. En la roda de premsa us han lliurat un dossier amb les diapositives de la presentació, juntament amb informació d’altres fonts que les completen. Redacteu una notícia per al diari en què treballeu, d’unes 150-200 paraules, que integri i exposi les dades i el contingut del dossier facilitat als mitjans de comunicació. [Unitat 1, activitat 7, tasca intermèdia]

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • vvinyas: L’enllaç que hi havia és un enllaç a un document del blog i s’ha de clicar a sobre de...
 • vvinyas: Gràcies. Ara el reviso.
 • Jordi: Vicenç, l’enllaç que fas a l’IEC no hi duu…
 • Dori: Bon dia Vicenç, estic intentant fer l’article d’opinió i em surt un enllaç que crec que no té res a...
 • Dori: Bon dia Vicenç, ara ho entenc ja que jo estic més acostumada al llenguatge administratiu i ho veia estrany,...

Núvol d'etiquetes

accentuació adjectiu alfabet fonètic apòstrof article article d'opinió català oriental cohesió complements verbals composició connectors derivats determinants dialectes geogràfics dièresi enumeracions estilística exposició oral expressió oral fonètica sintàctica gerundi gènere informe majúscules neologismes nombre notícia numerals oracions compostes precisió lèxica preposicions pronoms febles propietats textuals registres relatius ser i estar signes de puntuació sinonímia substantiu text argumentatiu variació velarització verbs veu passiva vocalisme