RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • EL PLE: quatre nocions bàsiques

  1. Què és?

  PLE vol dir “Entorn Personal d’Aprenentatge” i s’ha d’entendre no com una aplicació sinó com «un conjunt d’eines, serveis, relacions, connexions» que permeten, de manera continuada, aprendre de manera informal i adquirir així coneixement.

  2. En què consta?

  Quan es vol crear un PLE cal tenir clar quins són els objectius d’aprenentatge i de quina manera cal gestionar els continguts i els processos que en formaran part perquè a partir d’aquestes dues premisses s’organitzarà el PLE, que consta de tres parts:

  a) Les Eines.

  b) Els Recursos o fonts d’informació (revistes, blocs, wikis…).

  c) La xarxa de persones, que es coneix com el PLN, a partir de la qual caldrà generar, compartir i intercanviar informació (ja sigui a través de blocs, vídeos, presentacions o a través de xarxes socials).

  3. Per a què serveix?

  L’objectiu principal és que el PLE serveixi per a gestionar el propi aprenentatge i també per a reflexionar-hi.

  4. Conceptes clau:

  El PLE es basa en aquests conceptes:

  a) Representa un nou enfocament de l’aprenentatge personal, el que és informal, i del coneixement: esdevé un procés en què l’individu ha de saber connectar els nexes i les fonts d’informació per tal de conèixer i adquirir coneixement.

  b) L’aprenentatge informal, el que es dóna a partir de les activitats que realitzem, es duu a terme al llarg de tota la vida.

  c) La capacitat d’autonomia de l’individu li permet organitzar, gestionar el seu propi aprenentatge i reflexionar sobre aquest aprenentatge. L’autonomia, però, no s’ha d’entendre com una acció individualista.

  d) Cal tenir una actitud activa i compromesa amb el propi aprenentatge. I amb aquesta actitud s’entén, d’una banda, que l’individu passi a ser productor d’informació a més a més de consumidor i, d’altra banda, que l’individu construeixi relacions de confiança amb altres persones per tal de donar i rebre ajuda i informació. L’individu, l’aprenent, és el motor del PLE, el motor del seu propi aprenentatge.

  e) El connectivisme: conèixer és fer connexions i aprendre és construir xarxes.

  f) Aprofitar les tecnologies per aprendre i per desenvolupar les competències professionals.

  En definitiva, el PLE ha de permetre a l’individu crear la seva pròpia xarxa d’aprenentatge informal i per fer-ho cal saber com construir-la. Això és: saber com comunicar-se, seleccionar i organitzar informació i generar-ne, a la vegada, per tal de formar part d’una comunitat d’aprenentatge.

   

Cap comentari

 1. Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

RSS dels comentaris

Escriu un comentari

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • mmiret: Tens tota la raó, Raquel. Jo seria la primera que no voldria sortir, però potser els menys tímids s’hi...
 • Raquel Olivé: Caram! m’ha semblat molt interessant! ara bé, no sé si els alumnes s’hi engrescarien gaire:...
 • Raquel Olivé: Com a Consorci, podem obrir un bloc amb els alumnes on vulguem i com vulguem? o s’ha de fer en...
 • Raquel Olivé: Aquesta setmana al meu I3 vam explicar com havíem de riure en català correcte pel twitter! HAHAHAHA!...
 • Raquel Olivé: Molt bo el vídeo! m’he fet un fart de riure!

Núvol d'etiquetes

2.0 adell aprenentatge aprenentatge dinàmic aprenentatge educació col·laboració usos de wiki aprenentatge informal autonomia avaluació blocs blocs educatius blogs a ensenyament Comunicació comunitat d'aprenentatge connectivisme Diccionari visual Edupunk Enfocament per tasques ensenyament Entorn Facebook google docs Informació integració nova pedagogia PLE PLN senyoreta SLC Montcada i Reixac tasques tic web 2.0 wiki wikis youtube