• C2 21a sessió: dilluns 12 de març

  Mapa mental creat per l’Eduard. Fotografia de Moisés Torró

  Vam començar la classe amb una nova paraula vinguda d’arreu del món procedent del Diccionari Etimològic Complementari de la Llengua Catalana, de Joan Coromines. En aquest cas, hem après d’on prové la paraula cotxe. Sembla que, a partir del segle XVI, eren molt coneguts uns carruatges de cavalls fets a Cotx (Kósice, una ciutat d’Eslovàquia). Aquests carruatges duien una placa amb el nom de la ciutat que els fabricava i la gent els va començar a anomenar amb aquesta designació.

  A continuació, el Jordi2 va fer el resum de la classe anterior i, enllaçant amb aquest, vam veure els dubtes dels exercicis del dia anterior, que eren de verbs i pronoms. Però el repàs no va quedar aquí, ja que a continuació vam fer un seguit d’exercicis sobre l’ús del guionet.

  Seguidament, ens vam dividir en 2 grups i vam estudiar, continuant amb la lliçó del dia anterior, com redactar un informe. En primer lloc, vam corregir els exercicis 16 i 17 de la pàgina 109 del llibre. En segon lloc, per parelles, vam analitzar els informes que havien escrit els altres alumnes, posant èmfasi en els encerts, les errades i com millorar el text. Finalment, vam veure tècniques per a donar impersonalitat a un informe.

  Tot seguit, el Moisés va fer la presentació oral sobre la gratuïtat del transport públic.

  Ara va ser torn del dictat. En aquesta ocasió, en David va llegir el final apoteòsic que havia ideat per a la història, i el Jordi2 el va escriure, amb molt de mèrit, a la pissarra.

  En tornar del descans, de nou ens vam posar en parelles i la Blanca ens va facilitar uns textos a partir dels quals havíem de pensar quin era el problema principal del redactat i com es podria millorar o simplificar. Després la Blanca ens donava el mateix text corregit amb un llistat de consells de com redactar adequadament.

  Continuant amb la classe, la Blanca ens va proporcionar uns nous fulls que havíem de passar d’estil nominal a estil verbal.

  Finalment, amb l’ajuda de més fotocòpies, vam analitzar un últim text que contenia gerundis incorrectes com és l’ús del gerundi de posterioritat i vam parlar de més propostes per a millorar la redacció d’un text.

  Deures

  Els deures de la setmana són fer els exercicis 52, 53, 55, 57 i 60 de les fotocòpies.

   

  Article complet

 • C2 20a sessió: dilluns 5 de març

  Alumnes del C2. Imatge de Jordi Bosch

  La classe va començar amb l’explicació de la paraula coco. S’anomena coco al personatge imaginari que fa por als nens i el seu equivalent català és el papus. El navegant Vasco de Gama va conèixer el fruit de l’arbre que després es diria cocoter i el seu aspecte, fosc i pelut, li recordà el personatge imaginari que terroritzava els infants.

  Tot seguit, la Marta va fer el repàs del dia anterior.

  A continuació, vam corregir els deures del verb i dels pronoms febles. Els exercicis del llibre pàg. 198-199 sobre els temps verbals i els exercicis 2-3 sobre combinació de pronoms febles.

  El torn de la presentació oral anava a càrrec de l’Eduard i girava entorn del tema del pa amb tomàquet. Abans, però, vam fer unes tècniques de respiració proposades per la Blanca i en Jordi2, eines d’emergència, per aconseguir la relaxació abans de parlar en públic. La valoració de la presentació va ser molt bona i es va parlar de l’anacolut, que es dona quan es deixa una frase a mitges. Dilluns vinent, dia 12, la Montse haurà de fer la presentació oral a partir del títol: La televisió, cultura o addicció?

  Abans del descans vam fer el dictat i a en David li va tocar el torn d’escriure a la pissarra.

  Quan es va reprendre la classe vam parlar de l’estructura interna del paràgraf. Vam fer l’exercici de classificar sis textos segons la tipologia textual: argumentatiu, predictiu, narratiu, descriptiu, explicatiu i instructiu. I després es van fer tres grups i cada un havia de desenvolupar un paràgraf diferent sobre el pa amb tomàquet.

  Es va parlar de l’escriptura del guionet i també, els mateixos grups, amb una sèrie de paraules assignades, havien de dir si portaven guionet o no i el perquè.

  Per acabar, es va introduir el tema de l’informe i es van repartir uns fulls explicatius amb exemples i exercicis.

  Els deures per la propera setmana: preparar un informe, els exercicis de la pàgina 200 del llibre sobre els verbs, els exercicis dels pronoms febles i els exercicis del guionet.

  Article complet

 • C2 19a sessió: dilluns 26 de febrer

  Els alumnes del C2. Imatge de David Sempere

  Iniciàvem la classe com a cada sessió: amb entusiasme, alegria i il·lusió (*). Bé, amb entusiasme, alegria i joia. J O I A.

  (*) El terme il·lusió, com que l’utilitzava molt en Mas,  i a classe com que no som masistes –ep, només parlem en termes lingüístics! – millor el canvio per joia.

  Aclariment: no ens agrada en Mas a classe  –lingüísticament– perquè utilitza malament els pronoms febles: diu coses com Els hi deixarem les competències, per exemple, quan hauria de dir Els deixarem les competències (hoooome!), amb la forma correcta del pronom de CD. Però això dels pronoms febles ho vam fer després, més avançada la classe, feta la pausa. Ordenem-nos.

  La parella de la classe, naturals de l’Horta, avui encara no havien arribat. Tot i així, encara que el domini lingüístic estava escapçat pel sud, la classe va donar inici amb la paraula del dia. L’emoció ens envaïa. La son ens va desaparèixer de sobte:

  DONAR CARBASSA. Uf, a qui no li han donat mai carbasses? O sigui, a qui no han rebutjat mai quan ha demanat la mà al seu estimat/da? Ah, potser a en Joel Joan, a en Robert Redford, a l’Angelina Jolie o a la mateixa Núria Feliu?! Grans preguntes de la humanitat que aquí, per espai, no podem respondre. La Blanca ens va explicar que aquest mot prové d’una pràctica, gairebé ancestral, que es donava a les masies catalanes: per saber si s’acceptava entregar la mà de la noia de la casa al promès que la hi demanava, les dues famílies concernides feien un dinar. Com que la decisió corresponia als pares de la noia, aquests decidien. Si en el primer plat, que era una sopa, hi apareixien trossos de carbassa, la petició de mà quedava rebutjada. En cas contrari, l’absència de carbassa significava que la petició era acceptada.

  Òndia!, a partir d’ara, la sopa de carbassa, potser que ens la replantegem… vaja. Només un detall a tenir en compte: separar-se costa uns calés. No comprar el bric de sopa de carbassa és un estalvi. No comprar la carbassa i no fer la sopa, doble estalvi: en calés i en temps.

  Ara sí. Es van incorporar apressats la parella de l’Horta. El nostre domini  lingüístic  –de classe– ja estava complet. Només ens faltava la Teresa, deixant anar una peroració a la lleidatana, i ja ho tenim en viu i en directe!

  Vam passar a revisar els deures. Les irregularitats verbals i altres elements associats a aquest món. Vam repassar l’exercici 1 del llibre, a la pàgina 97, i un full d’exercicis  de les fotocòpies. Hi sortia una mica tot:

  -Velars (Va ser ell qui em va dir: “Tingueu fe!”)

  -Velars només 2a persona de l’imperatiu (singular i plural) i subjuntiu (Nois, no us assegueu a terra, seieu a les cadires)

  -Correlació verbal (Si ho hagués vist, t’hauria avisat)

  A continuació va continuar la classe amb les exposicions orals. Avui li tocava a en David, a en Jordi i la Cristina. Als dos primers els tocava presentar Raons a favor de compartir casa com a forma de turisme. Primer va començar en David –que també subscriu aquest text– , que, tenallat per la pressió del directe, va deixar anar uns buenus i ademés, que no li van permetre arrodonir del tot la seva exposició.

  En Jordi ens va delectar amb la seva representació: posició, gesticulació i to excel·lent. Té ofici i és de l’ofici. Si es desviava en alguna ocasió del tema, feia una ullada amb naturalitat al guió i tornava. Un artista!

  La Cristina ens va parlar dels Avantatges de veure el cinema en versió original. Molt bé. No volia fer-ho al davant de tots i no en sabem encara el perquè! Ara, quan veiem una pel·lícula doblada, estirem el coll, com si fóssim un estruç, i mirant la família els engaltem un: “Eip, però que filfes que sou, en versió original, per l’amor de Déu! O Voleu que us reciti les raons que justifiquen el perquè cal la VO?!”.

  I vam anar a fer la pausa, després de decidir que el dictat creatiu ja el faríem el proper dia. S’havia fet massa tard.

  Després d’un cafè reparador de la Dehesa de Santa Maria, reconegut establiment a un pas de la Casa de Cultura, i recomanable si sou cafeters i n’heu d’aplegar un en condicions per a la classe, vam arribar al moment estel·lar de la classe. Els PRONOMS FEBLES. En majúscules. Què hi ha de més excitant que una tarda de dissabte, amb la teva parella i uns amics que jugar als pronoms febles? Als combinats dels pronoms febles? “Serveix-nos-en més, de pomada!!!”, “La li he deixat. Que en vagi a comprar més, que s’acabava”, “Eip, que la hi ha pres. I ara ja no en tenim, de pomada!!”. En resum, que vam estar una bona estona fent exercicis de pronoms febles i ens ho vam passar xupiguai (dues paraules catalanes, diria que no duen guió!), a més d’aprendre bastant. Buf, no són fàcils. Però ara ens agraden i tot. Ens estem transformant (!?).

  I vam passar a una nova qüestió: les correlacions verbals o concordances verbals. Com per exemple:

  Vull (present indicatiu) que vinguis (present subjuntiu) a casa

  si ho passem a condicional , passaria a

  Voldria (condicional) que vinguessis (imperfet de subjuntiu)

  i per tant hi ha una correspondència (present indicatiu->condicional, mentre que present de subjuntiu->imperfet de subjuntiu). A cada frase li correspon passar a un altre temps canviar el verb a una determinada forma. Aquestes correspondències són les regles de concordança verbal. Venen definides i establertes.

  Vam entrar tot seguit amb qüestions de llengua: REMARQUES SOBRE MORFOLOGIA VERBAL, que era com un compendi de tot el que havíem treballat fins aleshores sobre els verbs, resumit en 3 planes màgiques (d’aquelles que cal guardar!). Entre diverses coses jo destacaria els verbs atributius:

  SER, ESTAR I SEMBLAR. A mi no se m’oblidaran mai. L’àvia Cochs, senyora de Reus com no n’hi ha d’altra, deia: “S’ha de ser i semblar”. Jo ara li he afegit l’estar:

  “S’ha de ser, estar i semblar,  per ser una senyor/a”.

  Ah, i que mai hem d’utilitzar el gerundi per expressar accions que ja han finalitzat.

  I ens van posar els deures, i per tant, classe comptada, classe acabada!!

  Article complet

 • C2 18a sessió: dilluns 19 de febrer

  Pissarra del C2. Imatge de Teresa Arechavala

  Com ja comença a ser rutina, vam començar la sessió del 19 de febrer donant la benvinguda a un nou estudiant: benvingut Jordi 3! El grup va creixent!

  Fetes les presentacions, vam aprendre l’origen etimològic de la paraula cangur. Cangur prové de la paraula Cangooroo, mot que van respondre els aborígens australians als colonitzadors quan els van preguntar quin era l’animal que estaven veient. Com moltes vegades a la història, hem anomenat una cosa de forma errònia per culpa d’errors en la comunicació. En aquest cas, els aborígens van respondre “no t’entenc” referint-se al fet que desconeixien l’animal assenyalat i els colons van entendre que l’animal es deia cangooroo.

  Seguidament, vam corregir els deures setmanals, que consistien a llegir Els possessius, de Quim Monzó, sobre els determinants possessius, i fer les dues fitxes de verbs (només en vam corregir una). Ens vam entretenir una mica amb els verbs, ja que vam explicar un altre cop què eren els verbs velars i com els hem de conjugar bé (i esperem, aquest cop, haver-ho entès tots molt bé).

  Després de tancar el tema dels verbs, vam reprendre les exposicions orals. Primer vam visualitzar uns vídeos model i contramodel que havien fet altres persones, els vam comentar seguint la nostra rúbrica i seguidament, la Berta ens va intentar convèncer que era millor fer vacances a l’agost.

  Vam acabar la primera part de la classe amb el fragment del dictat creatiu de la Cristina. Ens va desafiar amb la paraula alcassaba, que crec que ningú va escriure bé.

  Quan vam tornar del cafè, vam començar el tema de la combinació de pronoms febles. Al principi ens va semblar fàcil, però ens ho va deixar de semblar quan vam veure la combinació entre el complement indirecte singular i el directe definit! Quina sort que teniu els valencians!

  Els deures per la setmana que ve:

  • Fitxa de verbs (per qui no l’hagi acabat)
  • Exercici 1 de la pàgina 197 del llibre
  • Dossier nou de pronoms febles (combinació)
  • Fer un text segons les bases del Premi de Narrativa Pi d’en Xandri

  Article complet

 • C2 17a sessió: dilluns 12 de febrer

  Alumnes del C2. Imatge d’Eduard Casas

   

  Més alumnes del C2 i la professora. Imatge d’Eduard Casas

  La sessió del  dia 12 de febrer va començar amb una breu presentació personal oral per part de cada alumne, explicant les motivacions personals per cursar el nivell C2. Aquestes presentacions anaven orientades a donar-nos a conèixer al nou company de curs, en Jordi B. Benvingut, Jordi!

  A continuació, i per fer temps, la Blanca ens va explicar l’origen etimològic de diferents paraules del mateix camp semàntic: bidet, wc, dutxa, lavabo i banyera van ser en aquesta ocasió les paraules del dia.

  Seguidament l’Eduard, en absència de la Marta, va fer el resum de la darrera sessió. En acabar, es van corregir els deures proposats la setmana anterior respecte la caiguda de preposicions i els verbs transitius i intransitius. Cal destacar, d’aquesta darrera part, la necessitat de recordar aquells verbs que poden ser transitius i intransitius alhora, segons el significat que duen.

  En acabar aquestes correccions, la Blanca va preguntar si algú tenia dubtes per fer els deures, pendents per la setmana següent, sobre els pronoms febles. Es va acabar determinant que esperaríem a fer les correccions i resolució de dubtes la setmana vinent.

  Un cop enllestit aquest apartat, va ser el torn d’en Jordi P. i la seva exposició oral, amb la qual va defensar amb bons arguments la necessitat d’incorporar les noves tecnologies (telèfons intel·ligents i tauletes) dins de les aules, com a eina didàctica i evitar-ne així un ús que destorbi el desenvolupament de l’acció educativa.

  Després de l’exposició oral, i abans de la pausa, en Jordi P. també ens va llegir la seva aportació narrativa al dictat creatiu. En aquesta ocasió, sabem alguna cosa més respecte els gustos de mossèn Pere.

   Tornant  de la pausa, ens vam distribuir en dos grups per posar en comú les respostes sobre un exercici que teníem com a deures, relacionat amb l’article sobre el llenguatge No distragueu el conductor, d’Albert Jané, i que ens va permetre introduir coneixements sobre els verbs incoatius i els verbs purs. Aquest tema l’abordarem altre cop més endavant, però les explicacions sobre aquests verbs de la tercera conjugació van quedar força clares. Dins del mateix treball amb verbs irregulars, la Blanca també ens va presentar els verbs velars, corresponents a la segona conjugació, i vam fer uns petits exercicis de compleció.

  Verbs velars. Imatge d’Eduard Casas

   

  Per acabar, la Blanca ens va explicar quines tasques havíem de fer a casa durant aquesta setmana. Els deures que tenim són els següents:

  -Completar un dossier de verbs irregulars

  -Realitzar els exercicis que ens va donar en fotocòpia

  -Completar els exercicis de pronoms febles de la setmana anterior

  -Fer un exercici relacionat amb l’estil, sobre l’ús dels possessius, treballant l’article Els possessius, de Quim Monzó.

   

  Això és tot!

   

  Bona setmana!

  Article complet

 • ‘Camí de sirga’, de Jesús Moncada

  ‘Camí de sirga’, de Jesús Moncada

  En aquesta entrada escriviu el vocabulari que aneu recollint a mesura que llegiu Camí de sirga. Poden ser paraules o expressions que no hàgiu entès o que us cridin l’atenció. Poseu-hi la definició (mireu l’exemple que trobareu a l’entrada de la lectura Pedra de tartera).

   

  Article complet

 • ‘Pedra de tartera’, de Maria Barbal

  ‘Pedra de tartera’, de Maria Barbal

  En aquesta entrada escriviu el vocabulari que aneu recollint a mesura que llegiu Pedra de tartera. Poden ser paraules o expressions que no hàgiu entès o que us cridin l’atenció. Poseu-hi la definició. Començo jo amb algunes paraules de les primeres pàgines:

   

  “Pedra de tartera” (portada): extensió de terreny, al flanc d’una muntanya, coberta de pedres despreses dels cims.

  “…havia sentit a dir un ramat de camins…” (pàg. 13): [dialectal] moltes vegades.

  Article complet

 • C2 16a sessió: dilluns 5 de febrer

  Els alumnes del C2 de Sant Cugat. Foto de Marta Navarro

  La sessió de dilluns 5 de febrer la vam encetar fent referència a la paraula del dia. Aquest cop, ens tocava aprendre el significat de la paraula caliquenyo. La Blanca ens va comentar que l’origen terminològic que s’empra per fer al·lusió a aquest tipus de cigar prim i dur, prové del nom de la ciutat de Cali, a Colòmbia, ja que, és l’indret on es degueren fabricar per primer cop.

  Després de comentar la paraula del dia i abans de corregir els deures que havien quedat pendents, la Blanca ens va recordar els aspectes formals que havíem de tenir en compte a l’hora de presentar els nostres escrits. En cas que els treballs es lliurin a mà, haurem d’escriure: el nostre nom i cognoms, el títol referent a l’escrit, la data i el curs de català que estem cursant. En cas que s’opti per la via telemàtica, haurem d’afegir, per una banda, les mateixes dades acabades d’esmentar i, per altra banda, el nombre de versions. Així doncs, i a tall d’exemple, aquest seria el model: dictatcreatiu-martanavarro-7febrer-c2català-v1.

  Un cop finalitzat aquest recordatori, molt necessari per als alumnes de nova incorporació, ens vam endinsar en matèria. Tocava corregir els deures relacionats amb les preposicions (pàgines 211- 216 del llibre C2 de català). A classe només vam corregir els exercicis 6 i 7 de la pàgina 218. La resta ens ho havíem d’autocorregir. En qualsevol cas, aquestes activitats van servir per acabar d’assimilar i repassar els fenòmens relacionats amb la caiguda de preposicions i amb el canvi de preposicions. Recordem: en els registres formals, és a dir, el nostre, les preposicions febles amb, en, a i de cauen davant la conjunció que.  D’altra banda, les preposicions amb i en s’han de canviar sempre per a o de quan darrere hi hagi un infinitiu.

  Exemples:

  • Canvi de preposicions: Estic interessant en llogar un pisà Estic interessat a llogar un pis. Ens trobem amb un infinitiu, per tant, hem de col·locar la preposició a.
  • Caiguda de preposicions: Ell s’ocupa de que tot surti béà Ell s’ocupa que tot surti bé. Ens trobem amb la preposició de davant que, per tant, i tenint en compte el que acabem d’estudiar, és incorrecte i haurem de procedir a suprimir la preposició

  Posteriorment, vam començar a treballar els pronoms febles, l’estudi dels quals ens va ocupar gairebé tota la sessió. La setmana anterior, la Blanca ens havia lliurat unes fotocòpies en què apareixia tota la informació vinculada als complements verbals i  la seva correcta substitució, a partir dels pronoms febles. Cadascú de nosaltres s’havia d’encarregar d’un complement verbal concret i cercar les característiques que li són pròpies i els pronoms que el poden substituir. A partir d’aquí, havíem de realitzar uns exercicis, els quals estaven íntimament vinculats amb el complement que ens havia tocat treballar.

  Aquesta tasca introductòria va servir com a preludi per iniciar-nos en el tema. Entre tots vam posar en comú el que havíem treballat i vam omplir una graella, a tall d’esquema, amb la informació proporcionada pels companys i per la mateixa professora. A més a més, a mesura que anàvem comentant els diferents complements verbals, també anàvem realitzant exercicis, en els quals havíem de substituir el que es demanava pel pronom feble correcte.

  Un cop finalitzada aquesta activitat, i tenint en compte que es tractava d’un tema molt feixuc, es va creure oportú i necessari, fer la merescuda pausa.

  A la tornada, i amb la ment, ara sí, més descansada, vam seguir amb el dictat creatiu. Aquest cop, em tocava a mi mateixa continuar amb la història protagonitzada per l’Ares, en Joan i mossèn Pere, mentre en Jordi ho anava apuntant a la pissarra. Sembla que la història va prenent sentit i ja comencem a esbrinar molts dels aspectes que, fins al moment, romanien desconeguts.

  Acabat el dictat creatiu, ens vam disposar a continuar amb les exposicions orals. Aquesta vegada, li tocava a la Teresa presentar la seva opinió, la qual estava centrada en el consum de tabac. Degut a la manca de temps, la Blanca va comentar que la resta de companys aniran exposant els seus discursos al llarg de les properes sessions.

  Finalment, la sessió es va concloure amb els deures pendents per la propera classe, que són els següents:

  • Llegir la fotocòpia dels verbs transitius i intransitius i fer els exercicis corresponents.
  • Llegir el text: No distragueu el conductor , posar un títol a cada paràgraf, fer un esquema del text i respondre les preguntes corresponents.
  • Anar fent els exercicis de pronoms febles de les fotocòpies que ens va donar la Blanca a la classe anterior.

   

  I això és tot, amics. Fins a la propera!

  Article complet

 • C2 15a sessió: dilluns 29 de gener

  Els pronoms febles. Imatge de Berta Gimeno

  El dilluns 29 de gener de 2018 la Blanca va començar la classe amb la paraula del dia, calés, que fa referència als diners de manera col·loquial o informal. Prové de la llengua gitana o caló, que significa ‘negre’, ‘fosc’, aplicat a la moneda de coure, en oposició a la moneda de plata, dita parnó, ‘blanc’, o parné.

  Seguidament, la Tere va ser l’encarregada de fer el resum del dilluns anterior. Tot seguit, vam corregir els deures: en primer lloc, vam realitzar els exercicis de preposicions. En segon lloc, la Blanca ens va passar les errades de l’exercici d’expressió oral que teníem de deures (gravar un vídeo defensant una postura concreta) i les vam corregir. En tercer lloc, la Maria va realitzar la seva exposició sobre el nombre ideal de fills que ha de tindre una parella, mentre que la Marta va parlar sobre si és convenient o no l’ús de l’uniforme. Per finalitzar aquest bloc, realitzàrem el dictat, que el va llegir la Berta.

  Després de la pausa, la Blanca ens va repartir les nostres ressenyes literàries del llibre L’amor fora de mapa, de Roc Casagran, corregides i els nostres articles d’opinió sobre si la televisió és addició o cultura.

  A continuació, la Blanca va introduir els pronoms febles i vam realitzar un exercici en què cada un de nosaltres escrivia en un paper una part d’una oració, el doblegava i el passava al company del costat, que redactava una altra part de l’oració. Finalment, cadascú va llegir les frases completes que van sortir de l’activitat.

   

  Deures

  1/ Acabar els deures de les proposicions

  2/ Escriure un article d’opinió sobre el nostre tema del vídeo de l’expressió oral

  3/ Corregir les faltes tant de l’article d’opinió com de la ressenya literària

  4/ Realitzar un esquema de la teoria dels pronoms febles

   

  Article complet

 • C2 14a sessió: dilluns 22 de gener

  Aquí fem les classes del C2. Casa de Cultura. Imatge: TOT Sant Cugat

  La classe del dilluns la vam començar amb la paraula del dia, calamitat, explicada per la Blanca. Aquest mot d’origen llatí prové de la paraula calamitas/atis, que significa desgràcia, plaga, flagell. Està familiaritzada amb la paraula que vam veure la setmana passada, calamar, la qual fa referència a les tiges del blat que en llatí s’anomenen calamari i que s’utilitzaven com a instrument d’escriptura (d’aquí també deriva la paraula càlam per designar l’estri per escriure). En el cas que ens toca, calamitat, fa referència a les tiges de blat que quan estaven abatudes volia dir que la collita era desastrosa. D’aquí sorgeix el terme calamitat vinculat al fet que una collita no fos bona comportava misèria i fam.

  A continuació, la Blanca ens va projectar les errades més freqüents que solem fer en els nostres escrits. La utilització de la preposició a en els verbs transitius és un dels errors principals que realitzem a l’hora de fer les nostres redaccions. Tot seguit vam continuar amb la correcció dels exercicis de connectors, reforçant allò que havíem vist prèviament a la pantalla; per exemple, reemplaçar el complement directe o indirecte pel seu pronom feble: si li correspon li és indirecte i si és el, la, l’ o en és directe. També vam fer exercicis per saber quan utilitzar per i per a (davant de nom si és causa, per, si és finalitat per a); sempre farem servir per davant d’un infinitiu o adverbi de temps o quan té sentit en favor de o en pro de. Per finalitzar els exercicis, vam repassar els per què i perquè (de causa, conseqüència, substantivat, interrogatiu, directe o indirecte i els per a què com interrogatius de finalitat/servir) i la utilització del doncs amb valor consecutiu i no causal (si es pot substituir per ja que o perquè és causal i incorrecte l’ús de doncs).

  Després de fer una pausa breu, vam encarar el segon tram de classe. La setmana anterior teníem per deures fer un article d’opinió que girava a l’entorn de si la TV era un problema de salut que crea addicció o és cultura. Com que cadascú va defensar una posició diferent, la Blanca ens va dividir en petits grups i la tasca va consistir en una presentació oral d’un dels nostres articles d’opinió dividit en tres parts: presentació de la tesi, desenvolupament i conclusió (una part per cadascun dels membres del grup).

  Per finalitzar, abans de donar-nos els deures, la Blanca va repartir un text de l’escriptor Josep Maria Espinàs amb el títol: Perdonin, jo soc de lletres. D’aquest text havíem de trobar la tesi de l’article i els arguments que utilitza. Altres deures van consistir en la realització d’un vídeo defensant o rebutjant un tema d’actualitat com per exemple si els mòbils s’han de poder utilitzar a l’escola.

   

  Article complet