• El secret del meu turbant – Nadia Ghulam

  Escrit per el 13 de Novembre del 2013 a les 14:58 a: General

  el-secret-del-meu-turbantEl proper dimecres 4 de desembre a les 10 h a la Biblioteca Elisenda de Montcada, l’autora Nadia Ghulam ens parlarà del seu llibre El secret del meu turbant.

  Hi esteu tots convidats! I també a deixar-nos la vostra opinió sobre el llibre i explicar-nos quin moment ha estat el que més us ha agradat d’aquesta història.

   

25 comentaris

 1. Jordi Gutiérrez

  13 Nov 13
  18:46 #

  Hola companys.

  A mi, el llibre de la vida de la Nadia, m´ha semblat força entretingut.
  És una lectura molt senzilla, en un parell de tardes t’ho pots acabar. Tot i que he trobat a faltar alguns capítols amb més contingut, la història per si mateixa m’ha fet quedar satisfet.
  El que més m’agrada d’aquest tipus de llibres són les explicacions per ubicar-te dintre de l’entorn on es desenvolupen: l’hospital que no es té en peus, l’arribada al camp de refugiats, la ciutat intransitable degut a les bombes, etc.
  Lo millor? el desenllaç, sens dubte; crec que estava una mica angoixat per la dona.
  Un cop acabat el llibre, vaig fer una petita recerca sobre la Nadia Ghulam i em va sorprendre sentir-la parlant… català!

  Respondre

  1. SLC de Montcada i Reixac

   03 Des 13
   12:52 #

   Molt bé, Jordi. M’alegro que el llibre t’hagi agradat.

   Només alerta amb “Lo millor”: en català no existeix l’article LO. Per tant hauríem de dir “El millor”. I alerta també amb l’ús d’un pronom “en un parell de tardes t’ho pots acabar” (el llibre, per tant, te’l pots acabar)

   Respondre

 2. meritxell utrera

  16 Nov 13
  12:34 #

  Hola companys,
  El llibre de la Nadia Ghulam, El secret del meu turbant, le trobat molt senzill de llegir, amb capitols massa curts per el meu gust. M’he fitxat que a l’escriptura fa servir molts apòstrofs al final dels verbs
  Sorpren que l’altre part del mon visquin de manera tan diferent, amb les dones tan sotmeses.
  Per a mi el que més m’ha impactat, es que ella disfressada de noi, vagi tans anys a estudiar el Corà, i vagi a fer les oracions, com diu ella millor que els Imans. Una cosa que le vui preguntar es que si al seu pais saben ara que ella es una dona, i que diuen d’aixó els que resaben amb ella.

  Respondre

  1. SLC de Montcada i Reixac

   03 Des 13
   12:53 #

   Perfecte, Meritxell, que li vulguis fer preguntes a l’autora. Estarà encantada de respondre’t.
   Alerta amb l’ortografia a l’hora d’escriure!

   Respondre

 3. Esperanza Martinez

  17 Nov 13
  18:12 #

  La Nadia va vivir a Kabul com qualsevol nen, am la seva famila amb el seu germá en Zelmai i las sevas gemanes petites, Rosià i Orzò
  i per la guerra del regimén talibá, le arrebatarón la seva infantessa. Va tenir que traballart a un món on les dones no hi teníen cap derechos, un món on la infantessa va ser explotada per tar de portar un mísero sou a la seva familia per poder malvivir.
  El llibro em va agradar va ser entretengut i em de pensar que desafortunadament, hi ha moltes Nadies i Zelmáis.

  Respondre

  1. SLC de Montcada i Reixac

   03 Des 13
   12:54 #

   Esperanza, alerta amb l’ortografia a l’hora d’escriure i amb l’ús dels verbs, que n’escrius molts amb la forma castellana (arrebataron= van arrebatar, etc.)

   Respondre

 4. Esperanza Martinez

  17 Nov 13
  18:18 #

  He posat traballat per treballar .i drets.
  derechos per drets.
  NO ES PUC CORRE…………..
  Fins demá.

  Respondre

 5. Anna Lopez

  18 Nov 13
  0:22 #

  Ancara no li he acabat, al vaig agafar amb moltes ganes,però li deixat una mica de costat.

  Respondre

 6. Eva Ruiz

  18 Nov 13
  18:50 #

  EL SECRET DEL MEU TURBANT de NADIA GHULAM.

  El secret del meu turbant és un llibre que m´ha agradat molt.
  Per mi és un llibre que reflecteix la lluita diària de una noia enderrocant tot tipus d’obstacles per arribar a aconseguir el que més valora: la seva llibertat.

  El que més m’ha agradat és el coratge i la força d’aquesta noia que,tot coneixent la realitat del seu país ( en especial amb les dones), es revela i busca sortides per ajudar a la seva família i realitzar un dels seus somnis: estudiar.

  Respondre

  1. SLC de Montcada i Reixac

   03 Des 13
   12:57 #

   Eva, molt ben escrit! Només una alerta d’apostrofació: de una noia (d’una noia)

   Respondre

 7. gregori

  18 Nov 13
  20:59 #

  El secret del meu turbant de Nadia Ghulam
  Dels llibres que m¨he llegit durant el curs és el que més m´agradat i menys m´ha costat de llegir per la manera d´escriure ja que no utilitza paraules rebuscades i sí un llenguatge molt senzill , crec que per això el llibre m´ha enganxat i en molt poc temps em ho he llegit(3 dies).
  Per a mi la Nadia és una heroïna perqué ha viscut en un món d´homes, on la dona només és un objecte que només serveix per cuidar el seu marit,(que ni tan sols ho vol ni l´estima) i al seus fills,ella es revela com pot encara que sigui ocupant la identitat del seu germà.La Nadia ha patit molt en la seva vida el desastre de la guerra,la vida amb els talibans,la fam,etc és una dona coratge,desitjo que sigui feliÇ i ara pugui fer el que li agradi.
  Sento molt que per les idees que tenen algunes poques personesmoltes altres no puguin tenir la llibertat que tant volen

  Respondre

 8. Fernando casanova

  19 Nov 13
  12:17 #

  A la Nadia crec que li van tirar un mal d’ull.
  Ha estat el llibre que mes ràpid he llegit, le veritat es que las coses sempre le anaven malament, mai tenia sort i quan en tenia li durava un telediari.
  Es sorprenent com tan petita feia tant d’esfoçs per treure a la seva familia del caos i com va tenir que disfressar-se de nen per pogué vivir i treure diners. A ella ja se le veia que arribaria lluny, mai es quedava contenta amb lo que tenia.Va ser amiga dels seus amics.
  Es una pena que en aquest segle encara hagi llocs com aquest on les dónes no tinguint el seu respecte.

  Respondre

  1. Fernando casanova

   19 Nov 13
   12:19 #

   dónes —- nollllll ,dones —– siiiiiii

   Respondre

 9. Maria Ramos López

  22 Nov 13
  23:03 #

  Nadia va ser una nena feliç i amb bons principis, dins de la seva família, bé estructurada i socialment acomodada.
  Desgraciadament desprès de la guerra, ho va perdre tot, el germà (mort) el pare (per malaltia mental) ella la Nadia amb ferides greus i per si fos poc, també va quedar la seva família al seu càrrec. Va tenir que lluitar sola fins conseguir l’estabilitat per la família i per ella, amb constancia, fortalesa i valentia.
  El que més m’agradat es que consigués les ajudes necessaries per deixar la feina de pagés,poder estudiar i arribar a la universitat. A si dons va aconseguir ser una dona bé formada i respectada. Adamés reconstruín el seu físic, li donaria molta més seguritat.

  Respondre

 10. Eusebi

  24 Nov 13
  21:04 #

  EL SECRET DEL MEU TURBANT de NADIA GHULAM
  És un llibre que explica el patiment d’una noia en un país en guerra, i com una explosió la deixa amb ferides a tot el cos.
  La lluita que desprès de finalitzada la guerra amb el canvi de regim polític, li deixen de fer-li, les cures pel sols fet de ser una noia.
  El fet de viure en un país on la dona es considerada con éssers de segona. La fan lluitar per sobreviure en un món d’homes, és vesteix i viu con un home, durant uns anys, per ajudar a la seva família.
  Quan el seu país torna a ser envaïts per alguns països occidentals i la coneixença per part d’una periodista i mitjançant unes ONG, torna a pogué viure com una dona, estudiar i desprès vindrà a Catalunya, on és sotmet a diferents operacions de cirurgia, per refer-se de les cremades que va patir quan li va esclatar la bomba.
  El llibre m’agrada’t tot i què no puc entendre com aguanta tan patiment sense queixar- se. Las diferències culturals entre nosaltres i ells no ens ajuden a comprendre-la.
  Eusebi

  Respondre

 11. Jesús Chica

  28 Nov 13
  12:47 #

  EL SECRET DEL MEU TURBANT de NADIA GHULAM

  La lectura d’quest llibre ha sigut per a mí una experiència molt enriquidora. Aquesta novel·la ens relata la història d’una noia afganesa que només amb vuit anys va patir greus ferides a causa d’una bomba. Salvada per la seva mare, la Nadia va pendre consciència de la siuació que patia la seva família en un país sumergit en una guerra civil.

  Va pendre la decisió de passar-se per un noi, i així, poder treballar per ajudar a la seva família de les penalitats que sofrien a conseqüència del règim talibà imposat al seu país.

  Va ser una noia molt valenta , que va lluitar amb molt enginy i coratge per sortir-se de tota mena de dificultats. Fins i tot, va estudiar al seu país, cosa que no totes les noies en poden fer-ho.

  Va estimar als seus amics debò. Quan va tenir que despedir-se de la seva família i d’ells per anar-se a Barcelona, li va causar un dolor molt profund en la seva ànima desprès de tot ho que havia patit amb el ells.

  Però, per fi deixava enrere en Zelmai, el noi que havia sigut per molt temps i donava llibertat a la Nadia, la noia que sempre portava a dins.

  El moment que més m’agradat és quan la gent del seu voltant comença a aceptar-la tal i com és. Això, va passar des que es va enamorar d’en Ajmal, un noi que va conéixer a classe d’anglès. Des de llavors va fer amics i amb ells va poder entrar a llocs on abans no li deixaven passar de la porta. Va descubrir un món nou i els seus amics amb ella també.

  En difinitiva aquesta novel·la em va transmetre uns valors humans per part de la protagonista,que avui dia en la nostra societat en que vivim s’han deixat oblidats.

  Jesús Chica

  Respondre

 12. isabel masero

  30 Nov 13
  9:05 #

  El llibre a mi m’ha agradat molt se m’ha fet una mica pesat i no hi veia el moment d’acabar-lo, i això que no era molt llarg. Dels llibres que hem llegit durant aquest curs és el que menys m’ha agradat.
  M’ha semblat un llibre molt pla, de lectura fàcil això si però a mi no m’ha enganchado.
  Si val pobra noia ho ha passat molt malament per culpa de la guerra, i de tot els que van imposar els talibans.
  Ho sento moltissim però si a mi un llibre ja no m’enganxa des de les primeres pàgines em fa molt difícil llegir-lo i amb aquest m’ha passat aixó.
  Lo que menys m’ha agradat és el final penso que el podien haver allargat fins que ella hagués arribat aquí i l’haguessin operat, i ella hagués pogut començar a gaudir d’una nova vida

  Respondre

 13. Anna Lopez

  01 Des 13
  19:49 #

  Comentari sobre el llibre “EL SECRET DEL MEU TURBANT.

  Al principi de llegir aquest llibre em resultava molt interesant coneixa la història de una noia la Nadia que per culpa de una Guerra Civil pren la decisió de passar-se per a noi per poder traballar i mantindre a la seva fàmilia, però a mida que el llegia em semblava molt trist. i repetitiu. Potser amb unes pàgines de mès i explicant la seva vida actual. m’hagues portat mes alegries que tristesses.

  Explica la vida de una noia que el tenia tot, una gran fàmilia una casa gran amb jardì i és trova al carrer amb una familia destroçada,sense germa i un pare que no hi pot traballar i ella amb garibè tot el cos cremat. i pensa-hi ¿Com mantindre a la meva familia si les dones no hi poden traballar? si el règim talibà no ho permet.

  Va ser valenta i forta i amagada sota un torbant per no ser reconeguda com una noia , sinò com un noi va taballar dur .
  i no renegan mai de les feines que calguesin va portar sempre un plat a taula ancara que algún cop ella es quedes sense..

  Zelmai nom que va sustituïr per el de Nadia i i forta com un roure,
  dies sense mejar i soportant desprecis i sènse poder-li dir adeù a l’home que estimava. en Ajmal. Però amb la seva valentia lluita i lluita per ser una gran dona. i poder ser lliure.

  Te capacitat per treballar i estudiar alhora . Té grans amics que estima i que l’estiman.La Sara una de les seves amigues que li prepara el passaport per poder anar a Barcelona i gestionar les operacions que li camviarà la vida, deixar de ser Zelmai per convertir-se em la noia que ès la Nadia.

  Aquesta novel’la em fa pensar…. Si m’hagues pasat a mi, seria tan forta com ella o bè quan tens necesitats i tens ganes de fer allò que més t’agrada t’hi esforças per conseguir-ho …

  Anna Lopez

  Respondre

 14. Anna Lopez

  01 Des 13
  21:58 #

  i no renegan mai incorrecte

  i no hi va renegar mai de les feines que calguesin, va portar sempre un plat a taula ancara que algún cop ella es quedes sense.. correcte

  Respondre

 15. Isabel Mollet i Torné

  02 Des 13
  15:07 #

  EL SECRET DEL MEU TURBANT. Autora: Nadia Ghulam.

  El títol del llibre em va agradar i em va semblar intrigant. Ja havia sentit parlar d’aquesta història.
  Però a mesura que l’anava llegint m’anava angoixant i el vaig deixar de banda uns dies.
  Com és possible que una criatura de sis anys hagi de passar per tots aquests obstacles?, quan un nen l’únic que ha de fer es estudiar i jugar ? Vaig pensar en la sort que tenien els nostres nens, només pel fet d’haver nascut a occident.
  Fins que més o menys no vaig arribar a la meitat del llibre, no em vaig sentir còmode llegint-lo.
  Llavors va ser quan em vaig adonar que era una noia forta i la seva única obsessió era tirar endavant i endavant… a pesar de tots els entrebancs que no eren pocs.
  Com que viu en una terra on només els homes hi tenen cabuda (per molt que diguin que és per protegir a la dona) ella no pensa en altre cosa que fer-se passar per un noi, i així poder treballar, estudiar i tirar endavant a la seva família.
  Una cosa que voldria preguntar-li a la Nadia, és que em sembla estrany que durant catorze anys ningú no la descobrís, tot i què crec que l’Ajmal ja ho sabia, no és així Nadia ?

  Respondre

 16. susana varela

  02 Des 13
  16:31 #

  El secret del meu turbant.
  Si hagués de fer una critica d´aquest llibre ho definiria com a trist i repetitiu, encara que sigui una realitat i aconsegeix commoure a un , no és el tipus de lectura que m`agrada La Nadia és una nena i tot el que li passa és dolent, la guerra , el seu pare, ella que s`ha de passar per home per poder portar un sou a casa i treure a la seva familia avanci,prefereixo ni penssarlo!.Aquest llibre m`ha donat molta pena i no és que vulgui posar-me una bena en els ulls peró aquest tipus de lectura mèntristeix massa i prefereixo no llegir-los .Espero que si hi ha una segona part la Nadia tingui el que es mereix,de bona gana ho llelliria.

  Respondre

 17. susana varela

  02 Des 13
  16:35 #

  El secret del meu turbant.
  Si hagués de fer una critica d´aquest llibre ho definiria com a trist i repetitiu, encara que sigui una realitat i aconsegeix commoure a un , no és el tipus de lectura que m`agrada La Nadia és una nena i tot el que li passa és dolent, la guerra , el seu pare, ella que s`ha de passar per home per poder portar un sou a casa i treure a la seva familia tiri endavant ,prefereixo ni penssarlo!.Aquest llibre m`ha donat molta pena i no és que vulgui posar-me una bena en els ulls peró aquest tipus de lectura mèntristeix massa i prefereixo no llegir-los .Espero que si hi ha una segona part la Nadia tingui el que es mereix,de bona gana ho llelliria.

  Respondre

 18. Sandra Guida

  02 Des 13
  19:07 #

  EL SECRET DEL MEU TURBANT:
  És un llibre molt senzill i ràpid de llegir.
  És una mica trist però real. És la lluita d’una nena tan petita però amb una força i coratge increïbles. Arriba al punt de fer-se passar per un nen, tot per aconseguir tirar endavant la seva família i ella mateixa, un instint de superació increïble en una societat on la dona encara està sotmesa.
  Molts de nosaltres i de la nostra joventut podríem prendre com a exemple de superació i demostració: quan es vol es pot.
  Jo també, com a la Meritxell, vull saber si ara al seu pais saben que ella era una noia. I si ho saben què diuen al respecte.

  Respondre

 19. Sandra Guida

  02 Des 13
  19:11 #

  Una errada, on diu ” ho saben què….” el que no porta accent. Seria ” ho saben que ……”

  Respondre

 20. montse salvador larrosa

  03 Des 13
  21:11 #

  Nadia Ghulam i Agnès Rotger.”El secret del meu turbant”. Ed. Columna .Barcelona La butxaca. Primera Edició 2010. Quarta edició juny del 2013.

  El secret del meu turbant ens explica la història real de Nadia Ghulam, una noia afganesa que amb només vuit anys va patir greus ferides a causa d’una bomba. En sortir de l’hospital dos anys després, el règim talibà s’havia instaurat a l’Afganistan i ella va prendre una decisió radical, és va vestir de noi durant deu anys i és va fer passar per home per poder portar un sou a casa, ja que el nou govern va prohibir que les dones treballessin fora de la llar.
  El relat que fa la Nadia de la seva vida es llegeix de forma molt ràpida, ja que el llenguatge utilitzat és molt col•loquial i sobre tot per que la obra t’enganxa, ja que la infantesa i la joventut de la Nadia és un exemple de vida. Aquesta noia té una força i un coratge i un ànsia de llibertat dignes d’admiració, i fa que jo valori molt positivament el haver tingut la sort de néixer al nostre país en el que els nens i les nenes i les dones tenim drets i som escoltats
  La Nadia ens fa reflexionar i valorar tot el que tenim i ens demostra que la voluntat és mes forta que la por.
  La historia recent de l’Afganistan i la vida dels afganesos m’interessa moltíssim i per això també he llegit les obres de Khaled Hosseini, “El caçador d’estels” i “Mil sols esplèndids”
  Només espero que els afganesos puguin arribar a viure en pau i recuperin les seves tradicions i llibertats i es puguin reconciliar amb el seu passat recent.

  Respondre

RSS dels comentaris

Escriu un comentari

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Ana: Hola!!! Soc l’Ana, amiga també dels nuvis. La noticia d’aquest casament ha estat una sorpresa i...
 • Sonia: Hola!! Em dic Sònia i sóc companya de feina de la núvia. Ens coneixem des de fa almenys cinc anys. Encara...
 • Maribel: Hola a tots, Soc Maribel, amiga dels nuvis des de fa molt temps. Vivint al mateix carrer, encara em recordó...
 • Bernat Pérez: Hola profa em dic Bernat.Intento que la vida sigui una festa . Estic desitjant que el casament ,la...
 • Jordi: Hola parella em dic Jordi. El nuvi i jo es coneixen des de que eren petits. Encara em recordo la primera...

Núvol d'etiquetes

anunci Article d'opinió Avui Avui hem fet Bibliografia Bàsic 1 Bàsic 2 bàsic 3 carnet d'estudiant castanyada Club de lectura descripció Elemental 1 El secret del meu turbant Ens presentem feina fets de llengua gerundis i participis irregulars intercanvi intermedi Intermedi 3 la meva feina ideal lectures Llegim en català Nivell D nivell de suficiència nivell elemental nivell intermedi Per saber-ne més petons de diumenge plataforma per la llengua poesia Presentació Prova final Racó de lectura receptes de cuina sensibilització Suficiència 1 Suficiència 2 sílvia soler Voluntariat per la llengua