• Què se’n farà de l’orca Ulisses?

    Quan dilluns passat es va saber que SeaWorld Entertainment abandonarà els espectacles en què les orques fan acrobàcies, entre defensors dels animals que denuncien l’explotació en captiveri dels cetacis, es va estendre una onada d’entusiasme més gran que si un d’aquests dofins gegants hagués caigut a la piscina després d’un dels seus impressionants salts. L’anàlisi de l’anunci va rebaixar aviat la il·lusió.

    El canvi només es produirà al parc californià de San Diego, on resideix amb 10 orques més Ulisses, un mascle capturat a Finlàndia i que fins al 1994 va estar al zoo de Barcelona. No afectarà els altres dos parcs de la companyia a Florida i Texas, on hi ha 13 balenes més. I no és clausura sinó transformació: l’espectacle actual anirà desapareixent gradualment el 2016 però el 2017 es llançarà «una experiència amb orques totalment nova», va anunciar en una presentació Joek Manby, president i conseller delegat.

    Manby va assegurar que han pres la decisió «escoltant els visitants», que es mostren cada vegada menys inclinats a aquests números circenses en què les orques fan trucs («comportaments apresos» segons el parc). Va insistir que no han fet «res pels activistes».

    SeaWorld afronta també una creixent pressió política. Un congressista californià, Adam Schiff, està impulsant una proposta de llei federal per prohibir la reproducció en captiveri. I a l’octubre, la Comissió Costera de Califòrnia va aprovar un pla d’ampliació de la piscina d’orques de SeaWorld, però va prohibir l’aparellament en captiveri. El parc desafiarà aquesta decisió, però ha aparcat l’ampliació de la piscina.

    Referència: Idoya Noain, El Periódico (16 de novembre del 2015)