• S3 U1 Tasca final. El tabaquisme

  Fora el tabac

  Un bon dia ens vam reunir, com cada divendres, tots els amics per jugar un partit de futbol. Jo, que tornava després de cinc anys al meu poble, tenia unes ganes immenses de jugar aquell partit. La sorpresa va ser que no vaig aguantar jugant ni vint minuts seguits! En aquell moment ho vaig tenir claríssim: “Maleït tabac!”

  Actualment això és el que pensa la societat, que el tabac és molt dolent, que és la causa de moltes malalties -que comporten una despesa sanitària important-, que, a més a més, contamina i que converteix les persones no fumadores en fumadores passives.

  Cal destacar que Salut assegura que la llei del tabac evita vuit-centes morts anuals per tabaquisme passiu.

  En resum, el consum de tabac es relaciona amb més de vint-i-cinc malalties i és responsable del 85 % dels casos de càncer de pulmó, el 75 % de bronquitis cròniques i, entre d’altres, del 25 % de les cardiopaties isquèmiques.

   

 1. Maha

  05 Nov 17
  18:59 #

  Estic totalment d’acord amb aquest article perquè fumar és la principal causa de malalties respiratòries, cardiovasculars i digestives que acaben desenvolupant càncers de pulmons, estómac, esòfag…

  A més a més, els fumadors són més víctimes de malalties cròniques i, per això mateix, la mortalitat és més elevada entre els fumadors que entre els no fumadors.

  També, el tabac afecta a la boca en general, al color de les dents, la mala olor; la pudor a fum de la pròpia roba i la dels altres. El fum destorba quan els altres mengen o estan reunits o a la feina.

  Sense oblidar el perill d’avortament que és més gran en les fumadores.

  Però, perquè el tabac és perillós per la salut?

  D’una banda, la nicotina que conté el tabac, produeix un predomini del sistema nerviós i com conseqüència dependència del tabac .

  D’altra banda, el fum que deixa el tabac, consisteix en una dotzena de gasos (sobretot monòxid de carboni) i quitrà. Aquest últim exposa a l’usuari a una alta taxa prevista de càncer de pulmó i el monòxid de carboni del fum augmenta la possibilitat de malalties cardiovasculars.

  Malgrat tot això, desgraciadament , hi ha un gran percentatge de fumadors encara que siguin conscients del gran perill al que estan exposant la seva salut i la seva vida.

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Anonymous: Decidme comparacions amb un plom, sisuplau
 • Vhina: Ola soc cuina y bui myllurar mave urtografya grasias
 • anonim: sou uns estupits no pareu de insultar cuan aquesta pallina su a currat
 • ola k fes: ol em dik fez i bink a miyorar la meba ortugrafia kom el katala de pura sank esperu ke ma ajudeu sisplau...
 • katala de pura sank: ola von dia binc a miyorar la meba ortografia y no sè com funsiona akesta ueb. grasies

Núvol d'etiquetes

adjectiu adverbis avaluació català occidental coma cuina dos punts essa sonora essa sorda eufemismes intermedi 2 la x lèxic morfologia o/u àtones ortografia preposicions punt qüestionari signes de puntuació sintaxi situacionals Suficiència 1 Suficiència 3 textos descriptius toponímia Unitat 1 valencià velarització verbs Vocal neutra