• No estem mai sols: conèixer Miquel Martí i Pol

  Escrit per l'11 de maig del 2011 a les 13:03 a: General

  La primera setmana del mes de març van tornar a començar els Clubs de Lectura Fàcil a la Xarxa de Biblioteques de Cornellà, concretament aquesta n’és la setena edició  des del febrer de 2009.

  El Centre de Normalització Lingüística de la ciutat, juntament amb la Xarxa de Biblioteques organitzem un Club de Lectura fàcil cada trimestre, és a dir, comencem el mes d’octubre i acabem el mes de juny. En total llegim tres llibres en un curs.

  Des que vam començar, el denominador comú dels CLF és que, d’una banda,  gairebé tots els llibres escollits compleixen  les normes internacionals de l’IFLA (International Federation of libraries Associations), organisme d’origen suec que fomenta la lectura a col·lectius que tenen algunes dificultats a l’hora de llegir. D’altra banda, les obres que hem llegit pertanyen al gènere de la prosa: Robinson Crusoe de Daniel Defoe, La volta al món en 80 dies de Jules Verne, Dràcula de Bram Stoker… En aquest segon trimestre del curs 2010-2011, hem volgut donar un caire diferent al Club de primavera i hem preferit llegir un llibre una mica diferent: No estem mai sols: conèixer Miquel Martí i Pol de Carme Pérez Arnau.

  La Carme, en el pròleg del llibre, ens explica que va voler fer una biografia del poeta Miquel Martí i Pol perquè és un poeta conegut i estimat per moltíssimes persones i, sobretot, perquè sap connectar amb la gent, sap fer emocionar i sap fer-se entendre per tothom. És precisament per aquestes característiques que he triat aquest llibre: per acostar la poesia a persones poc avesades a llegir-ne.

  Arran d’una qüestionari sobre els hàbits lectors que vaig passar als assistents els primers dies, de seguida em vaig adonar que, en general, gairebé tothom relaciona la poesia amb complicació i avorriment i en la majoria dels casos, l’època en què es llegeix poesia sempre està relacionada amb l’etapa escolar. Són molt poques les persones que tenen un llibre de poemes a la tauleta de nit…!

  Els dies 1 i 2 de març amb la il·lusió que tots plegats ens emocionéssim amb la poesia vam començar a llegir  No estem mai sols: conèixer Miquel Martí i Pol. El llibre s’organitza en set capítols que coincideixen amb les etapes de la vida del poeta.

  Des de la primera sessió vam anar desgranant cada un dels versos que ens proposava la Carme. Els assistents al Club es preparen els poemes a casa a partir d’una comprensió lectora setmanal i a poc a poc anem aprofundint en la vida i l’obra d’aquest poeta.

  L’experiència està sent molt gratificant per a tots, ja que d’alguna manera hem obert una finestra al sentiment i a l’expressió a través de la lectura dels poemes d’en Martí i Pol i els assistents al Club s’han adonat que no sempre s’ha de relacionar la poesia amb la complicació formal i la dificultat en el vocabulari.

  En una de les comprensions lectores els vaig proposar l’activitat següent:

  Els alumnes havien de completar un poema en què prèviament se n’havien manllevat alguns mots. Aquí en teniu una mostra:

  Petita faula de mi mateix de Miquel Martí i Pol

  (dues darreres estrofes)

  Poema de l’alumne M.G del CLF de la Biblioteca Central de Cornellà(dues darreres estrofes)
  Jo, per exemple, esmorzo

  discretament i em rento

  polidament la boca,

  i tot té un aire plàcid

  mentre em vesteixo, i penso

  que el món és una cambra

  petita, amb quatre mobles

  per tota companyia.

  Però la gent creix massa

  de pressa i tothom perd

  el temps en ximpleries.

  Jo, per exemple, dintre

  de poc ja farà vint-

  i-tres anys que treballo

  vuit hores cada dia,

  i he viscut sempre al poble

  i he engendrat fills, i estimo

  les coses i el silenci

  i encara  em vaga als vespres

  tot sol al fons de casa

  d’escriure algun poema.

  Però la gent creix massa

  de pressa- ja ho he dit-

  i llegeix poc i pensa

  molt menys i tothom perd

  el temps en ximpleries.

  Jo, per exemple, esmorzo

  discretament i em rento

  tot seguit la boca,

  i tot té un aire calmat

  mentre em vesteixo, i penso

  que el món és en canvi,

  un xivarri constant.

  Però la gent creix massa

  de pressa i tothom perd

  el temps en ximpleries.

  Jo, per exemple, dintre

  de poc ja farà sis mesos

  que no treballo cada dia,

  i he viscut sempre a casa

  i he perdut els pares i estimo

  les parets que m’envolten

  perquè els envoltaven a ells

  i encara  em vaga als vespres

  tota sola al fons de casa

  de sentir algun so enyorat.

  Però la gent creix massa

  de pressa- ja ho he dit-

  i llegeix poc i pensa

  molt menys i tothom perd

  el temps en ximpleries.

  El dimarts 12 d’abril, coincidint amb l’acabament de les sessions d’aquest Club de Lectura fàcil, la Carme Pérez Arnau, autora del llibre, va fer una xerrada sobre el llibre i el poeta, al qual va conèixer personalment.

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Caterina Albert: http://quanarribalainspiracio. blogspot.com.es
 • FRANCESCA BLANCH: Un entorn natural…el millor lloc on recitar les teves poesies.
 • M.Mercè Alsina: Va ser una festa molt maca. Molt bé, per els alumnes que van participar amb els poemes.
 • manel casals: No vaig poder estar a tot l’acte pero la part que hi vaig estar molt be.Desprès em van dir que va...
 • Rocio Giraldo Duran: Hola, m´agradat molt el comentari que a fet la lourdes de la clase d`ultim día d´avan de les...

Núvol d'etiquetes

acolliment alumnat Ausiàs March Badia del Vallès CNL d'Osona CNL de l'Hospitalet CNL de Lleida CNL Roses CNL Vallès Occidental 3 concurs Dia Mundial de la Poesia Dia Mundial de la Poesia 2018 dmp Ebre elemental escriptura creativa haikus Joan Brossa Joan Maragall Joan Salvat Papasseit Joan Vinyoli lectura Maria Mercè Marçal Miquel Martí i Pol Montserrat Abelló Màrius Torres Narcís Comadira Pere Quart poema poemes poesia recital Ripollet Salvador Espriu Sant Feliu de Llobregat Sant Jordi Sant Pere de Ribes SLC de Castelldefels SLC de Gavà suficiència tertúlia Vicent Andrés Estellés Voluntariat per la llengua VxL Zoraida Burgos