• Poetes “maragallians” al nivell de Suficiència

  Escrit per el 24 d'abril del 2012 a les 12:59 a: General

  Les aules de tots els nivells de Suficiència han posat en pràctica, mitjançant la redacció de poemes, l’essència de la poesia maragalliana. En grups de 4 o 5 persones, a partir de la primera estrofa dels poemes La vaca cegaExcelsior, de Joan Maragall,  n’han hagut d’escriure dues més per tal de donar forma a un nou poema. En alguns grups, els alumnes també han fet adaptacions de poemes coneguts de l’autor: La ginesta, L’ametller florit, etc. Com en la resta de nivells, també s’ha fet una aproximació a la trajectòria vital de Maragall i a la seva poesia.

  Prèviament a la redacció dels poemes, s’han treballat els conceptes de poesia i de mètrica, i s’han après a comptar les síl·labes dels versos en català. A més, amb la finalitat d’aprofundir en el procés de creació poètica, s’han comparat aquests dos poemes: La vaca cega, de Joan Maragall, i La vaca suïssa, de Joan Oliver,  amb un mateix eix temàtic, però amb un resultat molt diferent . Se n’ha fet una lectura en veu alta de tots dos i això ha permès treballar l’entonació amb la dicció adequada, a banda de la correcció fonètica i la fidelitat al text.

  Un cop contextualitzada l’activitat, el professor ha lliurat als alumnes la primera estrofa del poema Excèlsior  o de La vaca cega i, per grups, han continuat escrivint un nou poema  amb dues estrofes més, a partir d’una rima proposada.

  Un cop escrits els poemes, s’han penjat a les aules i s’ha fet un petit concurs amb la votació popular dels alumnes.

  Foto: 4_2011 Concurs de poemes CNL de l'Hospitalet

  Hem fet una tria dels treballs dels alumnes i tot seguit reproduïm el poema guanyador d’un dels grups de Suficiència 2 (de Míriam Verdugo):

  Vigila, esperit,  vigila,

  no perdis mai el teu nord,

  no et deixis dur a la tranquil·la

  aigua mansa de cap port.

   

  Mira els ocells al cel

  no pensis en la terra ardent

  imagina el gust dolç de la mel

  mentre et deixes portar pel corrent.

   

  Sent  a la cara l’escalfor del sol

  gaudeix de la lluminositat

  oblida la pèrdua, oblida el dol

  només sent la tranquil·litat.

   

  L’Hospitalet de Llobregat, octubre-desembre 2011

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Caterina Albert: http://quanarribalainspiracio. blogspot.com.es
 • FRANCESCA BLANCH: Un entorn natural…el millor lloc on recitar les teves poesies.
 • M.Mercè Alsina: Va ser una festa molt maca. Molt bé, per els alumnes que van participar amb els poemes.
 • manel casals: No vaig poder estar a tot l’acte pero la part que hi vaig estar molt be.Desprès em van dir que va...
 • Rocio Giraldo Duran: Hola, m´agradat molt el comentari que a fet la lourdes de la clase d`ultim día d´avan de les...

Núvol d'etiquetes

#dmp_cpnl acolliment alumnat Badia del Vallès bàsic CNL d'Osona CNL de l'Hospitalet CNL de Lleida CNL Roses CNL Vallès Occidental 3 Dia Mundial de la Poesia Dia Mundial de la Poesia 2018 Di Mundial de la Poesia 2017 dmp Ebre elemental escriptura creativa Espriu haikus intermedi Joan Brossa Joan Maragall Joan Vinyoli lectura Miquel Martí i Pol Montserrat Abelló Màrius Torres Narcís Comadira Olga Xirinachs Pere Quart poema poemes poesia recital Ripollet Salvador Espriu Sant Feliu de Llobregat Sant Jordi Sant Pere de Ribes SLC de Castelldefels SLC de Gavà suficiència Voluntariat per la llengua VxL Zoraida Burgos