• Joan Maragall, el modernisme i l’Hospitalet

  Escrit per el 29 de juny del 2012 a les 12:16 a: General

  La celebració de l’Any Maragall al CNL de l’Hospitalet ens ha permès vincular la figura del poeta barceloní amb un patrimoni hospitalenc no gaire conegut o directament desconegut per una bona part del nostre alumnat: els edificis modernistes que s’integren en el paisatge urbà, sobretot del centre de la ciutat, i que sovint esdevenen “invisibles”, encara que passem cada dia per davant de les seves façanes.

  Vam pensar que seria una bona idea vincular la imatge del poeta, tot explicant que formava part del moviment modernista, amb el descobriment d’aquest patrimoni arquitectònic, que bastants alumnes associaven únicament amb la ciutat de Barcelona, gran aparador mundial d’aquest estil artístic, gràcies sobretot a l’obra d’Antoni Gaudí. Així doncs, vam dissenyar una ruta modernista per l’Hospitalet. A partir de la realització d’aquest recorregut, l’alumnat dels nivells Elemental (2 i 3) i Suficiència (1, 2 i 3) va entrar en l’univers de Joan Maragall i del modernisme, i va elaborar una sèrie de tasques vinculades als continguts dels programes dels diferents cursos.

  Presentem ara un resum de com es va desenvolupar aquesta ruta segons els diferents nivells.

   

  INTRODUCCIÓ A LA RUTA

  Durant la sessió prèvia a la sortida, expliquem als alumnes que farem una ruta modernista per l’Hospitalet, però que abans els volem passar un breu qüestionari per comprovar què en saben, del tema:

  • La paraula modernisme et resulta familiar?
  •  Si et parlen de modernisme, a què et sona? Com el definiries?
  •  Creus que a l’Hospitalet hi ha edificis modernistes? En coneixes algun? A quin barri?
  •  Quines són les característiques dels edificis modernistes?
  •  Ara, feu grups i poseu en comú les vostres respostes.
  •  El dia de la ruta, no oblidis portar la teva càmera de fotos. Podràs tenir un record dels detalls que més t’agradin!

  Després de posar en comú el resultat del qüestionari, es comprova que la majoria de l’alumnat no coneix l’existència d’aquest patrimoni arquitectònic a la nostra ciutat.Es presenta la figura de Joan Maragall com a poeta de l’època modernista i es llegeixen alguns dels seus poemes a l’aula.

  En aquest punt, a cada nivell es va plantejar un enfocament diferent de què havia de fer l’alumnat durant la ruta.

  Elemental 2

  Es reparteix als alumnes un qüestionari que hauran de portar el dia que es faci la ruta i on hauran d’anotar una sèrie de respostes, observacions, etc. Aquesta n’és una part, a tall d’exemple:

  Segur que ja havies estat a la plaça de l’Ajuntament, però potser no t’havies fixat mai en un edifici que abans es deia Botiga Nova i que, en l’actualitat, és una cafeteria.

  Observa els materials de la façana. El maó està recobert o a la vista? Al marge de finestres i balcons, hi ha algun tipus d’ornamentació a la façana? Si és així, indica de quin tipus és l’ornamentació (vegetal o floral, animal, geomètrica) i on es troba.

  Fixa’t ara en els balcons. Quants n’hi ha? De quin material són les baranes? Quina forma tenen, recta o corba? Tenen elements decoratius? Quins?

  Elemental 3

  S’explica als alumnes que ells mateixos faran de guies durant la ruta i que, per tant, hauran de fer les explicacions oportunes. Per tal de preparar aquestes explicacions, es fan grups de 3 o 4 alumnes i es reparteix una fotografia de cada edifici de la ruta a cada grup. Han de descriure l’edifici tenint en compte l’ús dels adjectius; dels verbs haver-hi, ser i estar; dels adverbis de lloc; dels temps verbals de present i passat.

  Es demana als alumnes que busquin més informació sobre els edificis en un seguit d’enllaços i de bibliografia.

  També es reparteix a cada grup un full amb fragments de diversos poemes de Joan Maragall (A la Mare de Déu de Montserrat, L’ànima de les flors, Diumenge, La sardana, El cant de la senyera, Les roses franques, Matinal i La vaca cega). Es demana a cada grup que escullin el poema que creguin que és més adient per a l’edifici o edificis que descriuran. També cal que pensin per què han escollit aquell poema, ja que el llegiran quan facin la ruta.

   

  Suficiència 1

  En els cursos de Suficiència, és el professor el que fa la feina de guiatge de tot el recorregut per la ciutat, utilitzant una guia preparada prèviament amb indicacions explícites per a cada edifici.

  S’explica que, durant la ruta, hauran d’estar atents, prendre apunts, etc. , ja que hauran d’escriure un text descriptiu de la ruta o d’un edifici que els hagi agradat especialment. D’aquesta manera, la realització de la ruta es vincula a una de les tipologies textuals que es treballen en aquest curs.

  Suficiència 2

  Igual que en el cas de l’S1, l’alumnat haurà d’escriure un text, però en aquest cas es tractarà d’un text explicatiu per al web de l’Ajuntament amb alguna proposta cultural d’interès per a la ciutadania, com ara, justament, la realització d’una ruta modernista per l’Hospitalet.

  Suficiència 3

  La proposta va ser elaborar un text argumentatiu sobre la importància del patrimoni de la ciutat i sobre les actuacions que l’Ajuntament feia per conservar-lo i donar-lo a conèixer, si són necessàries o suficients, si tenen algun suggeriment, etc.

   

  LA RUTA MODERNISTA

  El dia previst, cada professor/a fa la ruta amb el seu alumnat. Cada grup, segons el seu nivell, va realitzant les tasques que li toquen: omplir el qüestionari, fer de guies i explicar les característiques dels edificis als companys, prendre notes i apunts, etc.

  Casa del carrer de príncep de Bergara, 10

   

  Mapa de la ruta 

   

  A- Plaça de l’Ajuntament (Botiga Nova)

  B- Carrer príncep de Bergara, 10 (foto adjunta)

  C- Carrer Major, 33 (Casa Joaquim Piera)

  D- Carrer Major, 54 (Estanc del carrer Major)

  E- Rambla Just Oliveras, 29 (Casa Joan Batlle)

  F- Rambla Just Oliveras, 31 (Casa Josep Oliveras)

  G- Rambla Just Oliveras, 77 (Cases Barates)

  H- Avinguda Josep Tarradellas, 153 (Can Vilumara)

   

   

   

  TANCAMENT DE L’ACTIVITAT

  Durant la sessió posterior a la realització de la ruta, els grups van finalitzar l’activitat de diferents maneres.

   

  Elemental 2

  Els alumnes van formar grups i van posar en comú les següents qüestions:

  1.         Quin edifici o quin detall us ha agradat més?

  2.           Us imaginàveu que hi havia tants edificis modernistes a l’Hospitalet?

  3.         I ara, que ja en sabeu més, com definiríeu el modernisme? El modernisme és…

  4.         Feu una posada en comú de totes les fotos que heu anat fent durant la ruta. Quina us agrada més?

  Com a tasca final individual, van haver d’escriure un text a partir del següent enunciat:

  Imagina’t que ets un habitant de l’Hospitalet de principis del segle XX i que vius en un edifici modernista. Pensa com devia ser la vida en aquesta època: casa, barri, feina, compres, oci, menjar, moda… Escriu un text (d’unes 75 paraules) explicant com és un dia en la teva “vida modernista”. Pots començar així: “Avui és dimarts, 10 de març de 1916. La veritat és que ha estat una jornada força intensa. Aquest matí……………………………………………….”

  Elemental 3

  L’alumnat va posar en comú les seves impressions sobre l’experiència de fer de guies turístics. Com que la ruta no inclou altres edificis modernistes de l’Hospitalet molt bonics, com per exemple la Casa dels caragols (carrer Llobregat) o la Casa del director de Tecla Sala (av. Josep Tarradellas, 44) o la fàbrica d’Olis Regàs (c. de Buenos Aires, 13), se’ls suggereix que les poden visitar pel seu compte.

  Amb tot el material que els alumnes havien preparat per fer les descripcions dels edificis, es va elaborar un dossier perquè tots poguessin conservar i consultar aquesta documentació.

  Suficiència 1, 2 i 3

  Els alumnes van elaborar, individualment, els textos descriptius, explicatius i argumentatius corresponents al seu nivell. En algun cas, els textos van servir com a material avaluable per a la nota de curs.

   

  D’octubre de 2010 a abril 2011, 14 cursos han fet la ruta modernista, al voltant de 250 persones. La  valoració dels alumnes i professors ha estat molt positiva ja que ha permès cohesionar el grup,  descobrir una part de l’Hospitalet que no coneixien i reforçar els continguts del curs.

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Caterina Albert: http://quanarribalainspiracio. blogspot.com.es
 • FRANCESCA BLANCH: Un entorn natural…el millor lloc on recitar les teves poesies.
 • M.Mercè Alsina: Va ser una festa molt maca. Molt bé, per els alumnes que van participar amb els poemes.
 • manel casals: No vaig poder estar a tot l’acte pero la part que hi vaig estar molt be.Desprès em van dir que va...
 • Rocio Giraldo Duran: Hola, m´agradat molt el comentari que a fet la lourdes de la clase d`ultim día d´avan de les...

Núvol d'etiquetes

acolliment alumnat Ausiàs March Badia del Vallès CNL d'Osona CNL de l'Hospitalet CNL de Lleida CNL Roses CNL Vallès Occidental 3 concurs Dia Mundial de la Poesia Dia Mundial de la Poesia 2018 dmp Ebre elemental escriptura creativa haikus Joan Brossa Joan Maragall Joan Salvat Papasseit Joan Vinyoli lectura Maria Mercè Marçal Miquel Martí i Pol Montserrat Abelló Màrius Torres Narcís Comadira Pere Quart poema poemes poesia recital Ripollet Salvador Espriu Sant Feliu de Llobregat Sant Jordi Sant Pere de Ribes SLC de Castelldefels SLC de Gavà suficiència tertúlia Vicent Andrés Estellés Voluntariat per la llengua VxL Zoraida Burgos