Els alumnes dels cursos de català de Sant Pere de Ribes s’han sumat a la commemoració del Dia Mundial de la Poesia.
Alumnes del Bàsic 1 van llegir el poema “La poesia” en català, castellà, alemany, anglès, àrab i francès.
Al Bàsic 3 vam fer l’activitat “Poetes i poesies” que consistia a presentar de manera breu un poeta del seu país a la resta de la classe. Després en llegien un poema en la llengua original i, si calia, n’explicaven el significat. Aquesta activitat ens va permetre escoltar poemes en català, castellà (amb molts accents diferents!), hongarès, polonès i rus, i adonar-nos de la musicalitat de les llengües i de com ens pot emocionar un poema, encara que no l’entenguem, per la manera en què s’ha recitat.
Finalment, els alumnes del curs Escriptura fàcil (Llengua i gastronomia) s’ho van passar molt bé amb la poesia gastronòmica o Gastropoesia. Tota la classe vam treballar el vocabulari del divertit poema de Santiago Rusiñol “Al bacallà. Oda clàssica”. A més cada alumne s’havia preparat la lectura a casa d’un poema d’aquesta temàtica que els havia lliurat la professora i van fer un recital amb les patates fregides, el tomàquet, la xocolata, el lluç, el pot de confitura, el pa amb tomàquet, el vi, el pimentó valencià… com a protagonistes.
Al bacallà. Oda clàssica (Santiago Rusiñol, 1911)
Peix auster! Peix ideal! Peix noucentista!
En el pòrtic mateix de la Quaresma
et saluda un gourmet i un humanista
que admira el bé que fas perquè el fas d’esma.
Oh Mut! Oh Bacallà!… Per tu les glòries
de totes les victòries!
No hi ha pas, ni en la Flora ni en la Fauna
tall comparable, en exquisida essència,
a un morro ben molsut en una llauna
amb aquell suquet ros picat d’ardència
o a una penca bullida
amb all i julivert ben amanida.
Jo t’endreço el perfum de mes estrofes
perquè, per mi, ets més bo que les pessetes;
que amb coliflor, amb patates amb mongetes,
amb pèsols amb cigrons o amb escarxofes,
amb tot cases tant bé i tens tal substància
que no pot mesurar-se ta importància.
Tu ets excel.lent de totes les maneres:
esqueixat, i fregit, i a la cassola
i en ma taula frugal tu sol imperes
amb l’esplendent auriola
dels plats millors de les millors cuineres.
Quan a punt de menjar-te el crostó em llesco,
corprès d’admiració em dic de vegades:
¿Què foren sense tu el clàssic romesco,
les sòbries esqueixades,
que són ànima i cos de les fontades?…
Ningú, ningú diria
els mil gustos que tens, tots saborosos,
quan te veiem allà a la Boqueria
entre barrils de grogues arengades
mostrant tes llenques i tos talls carnosos,
quan en remull te posen
les nimfes del mercat arremangades…
Havent-hi bacallà i bacallaneres
no és tan trista la vida com suposen
les fames mentideres
de filòsofs il·lustres,
dels Schopenhauers, Kants i Zaratustres.
¡Glòria al peix inactual, al peix que es troba
en les aigües d’Islàndia i Terranova,
i, pescat i salat, emprèn el viatge
cap a tots els racons del gran formatge!
Tu sustentes igual el ric que el pobre
tu ets l’amic del senyor i del manobre,
i, ara a la biscaína
ara a tall de Provença
no hi ha menú de taula de gent fina
que no s’honori amb ta virtut immensa.
El llagostí, el llenguado, el salmó, el nero,
¿què són al teu costat, si bé es compara?
Un menjar presumit, vianda cara,
peixet “papa-dinero”.
El glosador, oh Bacallà, et venera,
que és part d’Humanitat, i considera:
¡que en seria de nyicris i pipioli,
si el teu fetge gloriós no ens donés l’oli
que ens reconstitueix i ens assegura
la nostra miserable carnadura!
Cap comentari