• Dia Internacional de la Llengua Materna

  Hola en diferents llengües

  El 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna. S’entén per llengua materna la primera llengua que parlen les persones, la que aprenen en l’àmbit familiar i que els uneix a una comunitat de parlants més àmplia. La celebració d’aquest dia té per objectiu promoure la diversitat lingüística, el diàleg, la tolerància i el reconeixement de les llengües primeres de tot el món.

  Va proclamar-se a la 3oa reunió de la Conferència General de la UNESCO l’any 1999. El motiu d’haver escollit aquesta data va ser per recordar un grup d’estudiants que l’any 1952 van morir  per defensar la llengua bengalí mentre es manifestaven pels seus drets lingüístics. Avui en dia el bengalí és una llengua parlada per més de 100 milions de persones a l’Índia, el Nepal i Singapur i la seva literatura ha estat traduïda a moltes llengües, també al català, entre d’altres motius perquè l’autor Rabindranath Tagore fou Premi Nobel de Literatura l’any 1913 i fou un dels pioners a escriure prosa i històries curtes en aquesta llengua.

  Actualment al món es parlen unes 5.000 llengües de les quals, segons les estimacions més optimistes, el 50% corren el perill d’extingir-se en els propers anys.

  A Catalunya, fruit de l’arribada de persones vingudes d’arreu en els últims anys i segons dades de la lingüista Carme Junyent, hi ha comptabilitzades al voltant de 300 llengües diferents i 12 de cada 100 catalans no tenen ni el castellà ni el català com a primera llengua. Cal assumir que totes les llengües tenen el mateix valor, mereixen el mateix respecte i són una font de riquesa per a tota la societat, a la vegada que també sumen per a la normalització del català.

  Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Segueix-nos a:

      


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Arxius


Núvol d’etiquetes