Paraules viatgeres

T’has preguntat mai quina és la història d’una paraula? Quin origen té? Per què un mateix concepte s’anomena amb mots similars en llengües que poden semblar molt allunyades? La Gimcana de les Llengües t’explica cada setmana curiositats relacionades amb alguns mots comuns.

La diversitat d’una gimcana

Com no podia ser de cap altra manera, tanquem les Paraules viatgeres explicant l’origen del mot que ens ha permès jugar durant cinc setmanes: gimcana. Sembla que ha arribat al català a través de la paraula anglesa gymkhana, però en realitat té una història més llarga. Es veu que és el resultat de combinar gym (de l’anglès gymnastics, és a dir ‘gimnàstica’) i la paraula hindi gendkhana, que vol dir ‘sala de joc de pilota’. Alhora, aquest mot hindi està format a partir de dues altres llengües: el preari hi aporta gendu (‘pilota’) i el persa, khane (‘casa’).  Ja veus, doncs, que sigui del tipus que sigui, una gimcana sempre ens recorda la diversitat lingüística.

Un comentari a Paraules viatgeres

  1. Carme Vila Bausà ha escrit:

    Llàstima que ja s’ha acabat. He participat a les tres gimcanes que heu convocat i no sé dir amb quina ho he passat millor. Espero que n’hi haura una quarta, oi?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *