Orientacions 1a setmana

ORIENTACIONS DE LA PRIMERA SETMANA: POMPEU FABRA

A continuació us donem una sèrie d’orientacions que us permetran resoldre i  entendre millor les preguntes d’aquesta edició de la Gimcana les Llengües. A més, us ajudaran amb la bibliografia i la manera més adequada d’emprar-la, segons la temàtica de cada setmana.

Per començar, heu de saber que la resposta obtinguda de la bibliografia recomanada es considerarà la més adequada, per sobre de la que pugueu trobar en altres llibres o webs. Per tant, si hi ha una pregunta de la qual trobeu més d’una resposta possible, haureu de prioritzar la que estigui inclosa en la bibliografia recomanada. En aquest sentit, és important tenir en compte que no tot el que trobem a la xarxa és fiable.

Per respondre les preguntes d’aquesta setmana podeu consultar la bibliografia següent:

 

 

 

 

 

  • M.CARME BERNAL i CARME RUBIO. Tant de gust… Senyor Fabra. Publicacions de l’Abadia de Montserrat
  • ORIOL GARCIA QUERA i GEMMA PAUNÉ XURIGUERA. Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua. Rafael Dalmau, editor.
  • GINEBRA, J. Pompeu Fabra i la codificació del català, Barcelona: Editorial UOC, 2018

També podeu consultar la pàgina web de la Generalitat sobre Pompeu Fabra, en la qual trobareu la biografia, l’obra, els estudis, etc. http://llengua.gencat.cat/ca/anypompeufabra/biografia/  

Si voleu més informació bibliogràfica sobre el Mestre, podeu consultar els deu llibres per saber qui era Pompeu Fabra (Vilaweb).

 

I finalment, en alguns casos, podeu recórrer als diccionaris traductors:

Diccionari multilingüe de l’Enciclopèdia  

Diccionari multilingüe de Softcatalà 

Glosbe -el diccionari en línia multilingüe  [llengües romàniques: català-francès / català-portuguès/ català-italià /català-occità/ català-romanès / català-gallec / català-castellà /català-sard, i moltes altres llengües)

Per a l’aranès, podeu consultar: http://www.institutestudisaranesi.cat/wp-content/uploads/2018/03/aran_entre_catoc.pdf