Respostes de la 4a setmana

Categoria A1.

Sabríeu dir com es diu ‘pa’ en amazic?

Solució: pa en amazic es diu aɣrum

 

Categoria A2.

Sabríeu dir com es diu ‘patata’ en francès?

Solució: patata en francès es diu pomme de terre

 

Categoria A3.

Sabríeu dir quina d’aquestes fruites seques es diu igual en català que en àrab?

Solució: Festuc. L’escriptura és diferent, però la pronunciació és la mateixa.

 

Categoria B1.

Els ‘nachos’ són un dels plats més típics de Mèxic. Sabríeu dir, però, quina història hi ha darrere d’aquest nom?

Solució: Els “nachos” es van inventar l’any 1943 per Ignacio “Nacho” Anaya, cuiner del restaurant El Moderno a Piedras negres a Coahuila (Mèxic), situat just al costat de la frontera amb Texas. Abans de tancar el restaurant, van arribar-hi diverses dones de militars americans. Com que no van trobar el cuiner, l’Ignacio va decidir fer-los un plat simple. Va fondre formatge per sobre d’unes patates xips i hi va posar bitxos confitats. A les dones els va agradar molt i quan li van demanar el nom del plat Anaya el va anomenar “l’especialitat del Nacho”. Altres clients van començar a demanar “nachos” per fer referència al plat i es van convertir en un clàssic.

 

Categoria B2.

Quin és el menjar preferit d’en Doraemon? Escriu el nom original d’aquest menjar i digues de quin país prové.

Solució: El menjar preferit d’en Doraemon és el pastisset Doraiaki (en japonès: どら焼き dorayaki). És un pastisset dolç típic del Japó farcit d’una pasta de mongeta azuki.

 

Categoria C1.

El croissant és un pastís petit que sovint, i erròniament, es relaciona amb França. Sabríeu dir què significa el nom i d’on prové realment?

Solució: L’origen sembla que es remunta a la ciutat de Viena on es va elaborar per commemorar la fi del setge de 1683 pels turcs. La paraula croissant significa “creixent” en francès, per la forma de lluna creixent, que és el símbol de l’Islam. Al segle XIX, però, la invenció vienesa es va adaptar i es va propagar a França.

 

 

Quina diferència hi ha entre un aliment caixer i un que no ho és? De quina llengua és originari aquest terme?

Solució: La paraula kosher designa el conjunt de normes ortodoxes de caràcter dietètic que segueixen els jueus d’arreu, inclosos –és clar- els catalans. En realitat, en català normatiu hem de dir caixer, però nosaltres mantindrem la forma transcrita. La paraula prové de l’hebreu que té un alfabet propi.

Perquè l’aliment fos caixer no era suficient que estigués permès per la Caixrut (conjunt de normes alimentàries basades en la Llei jueva), sinó que, en molts casos, calia seguir un ritual a l’hora de manipular-lo perquè fos apte per al consum.

 

Categoria D.

L’ensalada russa, tal com el nom indica, és originària de Rússia. Sabries dir, però, amb quin altre nom se la coneix i quin és l’origen?

Solució: L’origen d’aquesta ensalada rau en una recepta feta l’any 1860 per Lucien Olivier, xef francès del cèlebre restaurant l’Ermitage situat a la plaça Trubnàia a Moscou (Rússia). Per aquesta raó en alguns països se la coneix com a ensalada Olivier.

 

El pastís Tatin és una variant del pastís de poma. Sabries dir d’on és originari i d’on prové el nom?

Solució: La Tarta Tatin són unes postres provinents de França i té la particularitat que és un pastís invertit. El seu origen prové que, a mitjan segle passat i després de la mort de Jean Tatin, les seves dues filles es van fer càrrer de l’hotel Tatin. La filla petita rebia els clients i la gran, estava a la cuina. Un dia, amb les presses, es va oblidar de col·locar la massa al motlle, abans de posar-hi les pomes i l’hi va afegir després. Des d’aquell moment, sense voler-ho, es van inventar aquestes postres a França.

 

 

Categoria E.

Sabríeu dir tres ingredients de l’escalivada?

L’escalivada és un plat tradicional de la cuina catalana amb pebrots, albergínies, cebes i de vegades patates escalivades o tomàquets.