Presentació

La Gimcana de les Llengües a Osona, que enguany arriba a la IV edició, és un concurs de 6 setmanes de durada en què es fan preguntes relacionades amb diferents aspectes de la llengua. La idea va néixer fa tres anys, quan la UNESCO va declarar el 2008 Any Internacional de les Llengües. Per això, el Centre de Normalització Lingüística d’Osona, amb la col·laboració dels ajuntaments de Centelles, Manlleu, Torelló i Vic i la Universitat de Vic, va organitzar la Gimcana de les Llengües a Osona. Com que la resposta va ser bona, l’any 2009 vam repetir l’experiència amb la II Gimcana de les Llengües a Osona, el 2010, amb la III i, enguany, continuem amb la IV Gimcana de les Llengües a Osona. L’objectiu d’aquest concurs és donar a conèixer la riquesa i la varietat lingüística que hi ha al món, així com aprofundir en els aspectes més curiosos i sorprenents de la nostra llengua.

Per participar-hi heu de saber que…

  • • La Gimcana és un concurs obert a tothom. Cada divendres es publicaran 9 preguntes, una per a les categories A1, A2, A3, B1 i B2, i dues per a les categories C i D. Cadascú ha de resoldre la que li pertoqui abans de la mitjanit del dijous següent. Cada pregunta encertada de les categories A1, A2, A3, B1 i B2 val 10 punts i 5 punts les de les categories C i D. Els punts s’acumularan fins al final del concurs. Guanyarà aquella persona o grup que acumuli més punts en la seva categoria.
  • • La Gimcana té una durada de 6 setmanes. Comença el 14 d’octubre i acaba el 24 de novembre. No és necessari inscriure-s’hi. En el moment que contesteu una pregunta, encara que no sigui la primera setmana, entrareu a formar part del joc.
  • • Per participar-hi només heu de respondre una pregunta si pertanyeu a les categories A1, A2, A3, B1 i B2, o dues preguntes si pertanyeu a les categories C i D. Heu de contestar directament al web.
  • • Hi ha 7 categories de participants:

Categoria A1: Grups classe de 1r i 2n de primària

Categoria A2: Grups classe de 3r i 4t de primària

Categoria A3: Grups classe de 5è i 6è de primària

Categoria B1: Grups classe de 1r i 2n d’ESO

Categoria B2: Grups classe de 3r i 4t d’ESO

Categoria C: Grups a partir de 16 anys

Categoria D: Individual a partir de 16 anys

  • • Cada setmana varia la temàtica de les preguntes:

Setmana 1 (14-20 octubre): Diversitat dialectal

Setmana 2 (21-27 octubre): Llengües del món: Àfrica, Àsia i Europa

Setmana 3 (28 octubre-3 novembre): Català: significats

Setmana 4 (4-10 novembre): Llengües del món: Amèrica i Oceania

Setmana 5 (11-17 novembre): Frases fetes, orígens i significats

Setmana 6 (18-24 novembre): Jocs lingüístics