• ‘Bloc’ o ‘blog’? ‘Blocaire’ o ‘bloguer’?

  Solució

  Les formes correctes són blog i bloguer (o bloguera).

  Observacions

  El diccionari normatiu de l’IEC ha incorporat recentment la paraula blog (pàgina web personal amb informacions i opinions diverses), escrita amb –g.  També hi incorpora el substantiu bloguer (i bloguera), com a persona que crea o gestiona un blog o com a internauta que hi navega. Això representa un canvi respecte del que havia aprovat, el 2005, el TERMCAT, ja que la forma recomanada des d’aleshores era amb –c (bloc) i el substantiu, blocaire.

  Font

  Optimot

  Article complet

 • Com podríem anomenar un afer entre àrabs i israelians?

  Solució

  Podríem utilitzar l’adjectiu compost culte araboisraelià.

  Observacions

  Aquest mot està format de manera coordinada per dos adjectius, el primer dels quals adopta la forma llatinitzant (o culta) acabada en –o àtona (àrabo). Com que la formació de la majoria d’aquest tipus d’adjectiu és lliure, no la trobarem a diccionaris ni a plataformes similars (tanmateix, sí que hi trobem diverses formes ja fixades com ara psicopedagog, cardiovascular o hispanoamericà, entre moltes d’altres).

  Generalment els escriurem sense guionet i mantindrem l’accent del segon element (així doncs només accentuarem –israelià ).

  Font

  Enciclopedia.cat

  Article complet

 • Com es diu la persona que escriu en el Twitter?

  Solució

  Les formes correctes són piulador –a i piulaire o tuitaire i tuitejadora, com a sinònims complementaris, que es refereixen a una persona que publica una piulada.

  Observacions

  El sinònim complementari tuitaire deriva del nom tuit, forma creada a partir de Twitter (en majúscula); i el sinònim tuitejador –a, del verb tuitejar.

  Font

  Resolució del TERMCAT (desembre de 2012)

  Article complet