• Altres opinions sobre el llenguatge (aparentment) sexista

  Escrit per el 08 de maig del 2009 a les 8:30 a: General

  Ja sabem tots (no cal afegir-hi totes, ja ho veureu) que la qüestió de la discriminació sexista en els últims anys s’ha volgut corregir per via de la llengua, que, pobra, no en tenia cap culpa. Ja hem debatut més d’una vegada entre nosaltres, en petit comité, sobre la necessitat o no de fer servir formes dobles, barres inclinades, substantius genèrics (alumnat, professorat), etc. Ja coneixem també l’opuscle que va editar la Generalitat l’any 2005, Marcar les diferències: la representació de dones i homes a la llengua (PDF). I també n’hi ha d’altres, com aquestes recomanacions de la UNESCO, aquesta guia del Servei de Llengües de la UAB o aquest document dels companys del CNL del Maresme (en aquesta pàgina en trobareu més). Fins i tot s’hi han dedicat jornades.

  Doncs bé, he trobat en un apunt del bloc de Gabriel Bibiloni, professor mallorquí de la UIB que sol prodigar-se a l’hora de tocar assumptes espinosos (un altre dia parlaré sobre el bloc/blog), una sèrie de sis articles que crec que, de manera molt raonada i ben explicada, desmunten els criteris establerts en els textos comentats abans: la base de la seva tesi és explicar que el masculí plural no discrimina ningú. Us recomano que us els llegiu, perquè potser canviareu d’idea si teniu tirada cap a les barres inclinades i els substantius i adjectius “bisexuals”. A partir d’aquest primer article (entrant a la versió HTML), podreu continuar amb els cinc següents. I si us és més fàcil, en aquest altre enllaç els trobareu tots junts.

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • rvidal: Tens raó, diu que hi ha “technical difficulty”. Hi ha també l’SkyDrive, que vaig descobrir...
 • ltetas: Al tanto, que últimament no funciona. A mi, almenys!
 • rvidal: Sí, més d’un cop (amb algú del CNL) i funciona. I també va molt bé el Dropbox, més aviat com a...
 • arga: ei, algú l’ha provat? tu l’has provat, ramon?
 • rvm: Un cop tens el Printliminator a la barra de favorits, cliques i se t'obre un quadre amb quatre icones a la...

Núvol d'etiquetes

apli aplicacions associacions bibliografia campanyes COC contrasenyes correctors CPNL cursos cursos a distància diccionaris Dropbox ensenyament Excel IEC informàtica externa informàtica interna inicials instruccions jornades Moodle MP3 normativa novetats bibliogràfiques oposicions PDF PowerPoint productes audiovisuals programes TV proves oficials publicacions externes publicacions internes publicacions internes (Circular) recursos lingüístics SIGMA subscripcions TERMCAT TIC traductors universitats webs àudios