• Forvo.com, un web per escoltar la pronúncia de moltes paraules

  Escrit per el 22 de maig del 2009 a les 12:19 a: General

  El lloc web www.forvo.com, creat per una empresa de Sant Sebastià l’any 2008, és, per entendre’ns, una mena de diccionari de pronunciació en un entorn col·laboratiu, és a dir, un espai amb la interfície en anglès on podem trobar la pronunciació de moltes paraules, classificades per categories (noms propis inclosos), en molts idiomes, creat a partir de la participació espontània de tothom que hi vulgui fer la seva aportació. Hi ha una pàgina exclusiva per al català en la qual hi han contribuït fins ara 134 persones (com a curiositat, trobareu que hi ha una persona que ha enregistrat ella soleta 3.099 pronúncies: poca feina?). I com sol passar en pàgines d’aquesta mena (no em pregunteu per què), també n’hi ha una de dedicada al valencià (amb foto de falleres!), amb només set col·laboradors i cinquanta paraules penjades, això sí.

  El català, segons el seu rànquing, ocupa el desè lloc pel que fa al nombre de paraules enregistrades (4.669 en el moment que escric aquest apunt). El web, a banda d’oferir-nos aquests àudios, també permet fer propostes de pronúncia i s’hi poden penjar les pròpies gravacions a partir de les paraules suggerides en una llista, cosa que, com que no té cap filtre de control de qualitat, no sempre es du a terme de la manera més òptima (volum massa baix, vocalització millorable). Però pot ser útil en casos de gravacions múltiples, per comprovar les variants fonètiques d’una paraula a partir de la procedència diversa dels participants. Com és cada cop més usual, se’n pot fer el seguiment amb Twitter i Facebook i amb un bloc propi, http://pronuncionary.com/.

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • rvidal: Tens raó, diu que hi ha “technical difficulty”. Hi ha també l’SkyDrive, que vaig descobrir...
 • ltetas: Al tanto, que últimament no funciona. A mi, almenys!
 • rvidal: Sí, més d’un cop (amb algú del CNL) i funciona. I també va molt bé el Dropbox, més aviat com a...
 • arga: ei, algú l’ha provat? tu l’has provat, ramon?
 • rvm: Un cop tens el Printliminator a la barra de favorits, cliques i se t'obre un quadre amb quatre icones a la...

Núvol d'etiquetes

apli aplicacions associacions bibliografia campanyes COC contrasenyes correctors CPNL cursos cursos a distància diccionaris Dropbox ensenyament Excel IEC informàtica externa informàtica interna inicials instruccions jornades Moodle MP3 normativa novetats bibliogràfiques oposicions PDF PowerPoint productes audiovisuals programes TV proves oficials publicacions externes publicacions internes publicacions internes (Circular) recursos lingüístics SIGMA subscripcions TERMCAT TIC traductors universitats webs àudios