• biografia de Joan Soler

  imatge Joan SolerEn Joan Soler ens visitarà en els propers dies per parlar-nos de l’origen de les paraules, en el marc de la celebració del joc lingüístic A l’abril, cada paraula val per mil. Coneguem una mica més aquest badaloní.

  En Joan Soler va néixer el 1941 a Badalona. Va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar en pedagogia el 1975. En aquest àmbit, va ser codirector de l’escola Thau juntament amb Joan Triadú.

  També ha treballat com a tècnic municipal d’educació als ajuntaments de Badalona  i de l’Hospitalet de Llobregat. Gràcies a la influència de l’àvia paterna, folklorista –a la qual va dedicar el volumJoana Vidal, folklorista, (Cossetània, 2010)–, i de la memòria prodigiosa de la seva mare, en Joan Soler ha fet molts estudis en l’àmbit de les cultures populars. Ha publicat multitud de treballs sobre aquesta qüestió, molts dels quals han estat premiats. La seva última publicació sobre cultura popular és Contes que em van curar (Columna, 2014), juntament amb Nadia Ghulam, un recull de contes populars afganesos.

  l seu interès per la cultura popular ha arribat a àmbits diversos de la cultura catalana: cançons, poesia, relats populars, personatges de la història de Catalunya –també per a nens, col·laborant en la sèrie Història de Catalunya– tradicions badalonines, associacionisme…

  Com veieu, ben segur que gaudireu molt de la xerrada d’en Joan Soler!

   

 1. Verónica Mellado

  15 juny 14
  21:14 #

  La conferència del senyor Joan Soler i Amigó sobre l’origen de les paraules em va semblar molt interessant. Encara que no sóc de Badalona, vaig trobar molt enriquidora l’explicació que va donar sobre la història d’aquesta ciutat. Llàstima del soroll de la música que en alguns moments no va deixar escoltar bé.

 2. Sílvia Vilaró

  15 juny 14
  14:01 #

  L’origen de les paraules que utilitzem, dóna per una conferència molt més extensa.
  El Sr. Amigó és un pou d’informació per un estudiant de català.
  Esperem que podem gaudir de la propera sense tantes interferències auditives.

 3. Jord Casanovas

  15 juny 14
  0:15 #

  Doncs jo tampoc coneixia en Joan Soler i Amigó i tampoc coneixia d’on venien moltes paraules que utilitzen habitualment en el nostre vocabulari.
  Després d’assistir a la conferència, m’he adonat que el tema és més complex del que pot semblar; que hi ha més paraules del que em creia que tenen un origen diferent del llatí, i que per tal de conèixer l’origen de les paraules cal fer una recerca exhaustiva, tan de camp, com de document antics.

 4. Paqui gonzalez

  14 juny 14
  17:48 #

  La conferència sobre l’origen de les paraules, va ser interessant. Sempre va bé recordar una mica la història de Badalona i de on provenen les paraules. Llàstima del soroll de la música que no va deixar escoltar bé la xerrada.

 5. Lourdes Herrera Caro

  13 juny 14
  14:52 #

  Sincerament, desconeixia qui era en Joan Soler i Amigó, només coneixia el que ens va explicar el nostre professor Josep Maria.M’era del tot desconegut d’on venien les llengües de la nostra terra. Ha nascut amb mí un interés que no havia sentit mai.
  Llàstima que la música va deslluir la xerrada.

 6. josep garcia garcia

  13 juny 14
  10:18 #

  Jo no hi vaig poder assistir el dia de la conferència del senyor Joan Soler Amigó, però a l’aspirantat de Santa Maria, jo tenia uns set anys i un xicot jove recordo que em va ensenyar la cançó “A París hi ha una vella que té més de vuitanta anys”.
  No és que sigui un lletraferit, però sí que m’agrada la música i de tant en tant repasso les lletres del seu llibre “50 anys 100 cançons”.

 7. Núria Puig

  04 juny 14
  11:09 #

  Malgrat que la música no ens va deixar gaudir plenament de la conferència, tant l’exposició que va fer sobre l’origen i l’evolució de les paraules com les referències hitòriques que ens va relatar sobre la nostra ciutat i altres indrets, em van semblar molt interessant.
  Espero gaudir tant o més llegint el seu llibre “LA MUNTANYA DE LES RELÍQUIES”.

  Gràcies per compartir amb nosaltres els seus coneixements.

 8. Antonio

  02 juny 14
  18:54 #

  M’ha agradat molt el Joan Soler, el temps que l’he escoltat m’ha semblat molt interessant i enriquidor.
  L’origen de les paraules i la forma d’explicar-les m’ha semblat natural i amena.

 9. Santiago Fuentes

  25 maig 14
  20:59 #

  Sincerament, desconeixia qui era en Joan Soler i Amigó. Vaig assistir a la xerrada només amb les quatre dades que ens havia fet arribar en Josep Maria Giralt i la veritat és que vaig quedar d’allò més sorprès.
  L’exposició va ser més que interessant i em va saber greu que el temps fos tan curt, comparat amb tot el que ens podria haver explicat en Joan.
  Vaig descobrir una persona d’aquelles que val la pena escoltar amb atenció i beure del seu extens coneixement.
  Sens dubte ha passat a formar part de la llista de “badalonins a tenir molt en compte” i espero poder assistir a alguna altra xerrada en el futur.

 10. Mercedes Roberto

  12 maig 14
  20:30 #

  La conferència sobre l’origen de les paraules va ser molt interesant. Poder escoltar la historia de Badalona i l’evolució de les paaraules al llarg del temps va estar molt bé, encara que penso que va faltar temps, va ser molt enriquidora.
  Val dir, però, que no se sentia gairebé a causa del soroll de la classe de música; que ens dificultava l’escolta.

 11. Carme Solé

  12 maig 14
  11:50 #

  Força interessant la xerrada d’en Joan Soler sobre l’origen de les paraules i la importància de la transmissió oral en la formació de les llengües. Un plaer haver-lo escoltat.

 12. Montserrat Lasso

  12 maig 14
  11:27 #

  Poder escoltar Joan Soler, és poder compartir una part de la nostra història. Conèixer els orígens d’aquesta Badalona que durant segles ha rebut les diferents cultures ens fa veure que estem davant una diversitat que ens fa més rics i plurals. Llàstima del so que va deslluir la seva intervenció. Endavant amb aquestes xerrades

 13. Mari Rodríguez

  11 maig 14
  18:10 #

  La conferència del gran escriptor i Joan Soler em va semblar impressionant. El domini que té envers l’etimologia de les paraules va deixar-me bocabadat. Va resultar una xerrada molt apassionant però envoltada de soroll. Penso que es podria realitzar una altra en una sala millor acondicionada. Conèixer l’origen de la nostra llengua ajuda molt al seu estudi. Gràcies per compartir la seva saviesa.

 14. Joan Novell Duran

  11 maig 14
  12:06 #

  La xerrada del Sr. Amigó em va resultar molt amena i interessant. Però hauria d’haver durat una mica més, amb una hora no hi va haver prou temps, ja que explicar l’origen de les paraules és especialmente atractiu. També m’hagués agradat que expliqués més l’etimologia d’alguns mots de la nostra ciutat, que, com ja sabem, en tenim un munt. Jo m’afegeixo a la pregunta de la Carmen Siles. Podria fer-ne una altra?

 15. Carmen Siles

  10 maig 14
  14:41 #

  La conferència va ser molt interessant, però des del meu punt de vista el Sr. Amigó s’hauria d’haver centrat una mica més en el tema en concret, simplement pel fet d’aprofitar més el temps. Al final tots ens vam quedar amb ganes de més…. Podria fer-ne una altra?

 16. José María Barrera

  08 maig 14
  9:22 #

  En primer lloc agrair la seva xerrada a en Joan Soler i Amigó, ja que va ser molt interessant, així com la seva capacitat d’adaptació a les condicions i a l’espai. M’hagués agradat poder escoltar aquesta conferència en un altre lloc i així gaudir i aprofitar més el contingut de les referències històriques que explicaba en Joan. Els que estàvem en les últimes files havíem de fer un exercici d’agudesa auditiva per poder entendre el que es deia.
  Crec que aquesta temàtica de l’origen de la llengua, és molt divertida per als estudiants, ja que podem apendre el recurregut de diverses paraules d’un determinat idioma.

 17. Fernando J. Piñana

  07 maig 14
  17:26 #

  El meu comentari solament pot tenir paraules de gratitud, per l’exposició plena de matisos lingüístics en la seva evolució al llarg de la història, mostrant en tot moment un cúmul de saviesa i passió per la història poc comú. És possible que hagi donat la sensació de termes inconnexos, però s’ha de tenir en compte el rebombori que hi havia de fons, ja que per si mateix es feia difícil escoltar, i no parlem d’exposar amb claredat. També caldria tenir en compte que va començar amb retard.

 18. Fernando P.L.

  07 maig 14
  16:29 #

  Primer de tot, comentar que sempre és interessant escoltar a una autoritat en la llengua com és en Joan Soler i Amigó. Des de el meu punt de vista, els més curiós de la conferència van ser les referències històriques de la ciutat.

  Malauradament, i a pesar de que era una cita programada amb antelació, no es va preveure que a una escola de música sovint fan música. Fet que va provocar una cacofonia composta per diversos instruments i una llunyana veu solista d’un important conferenciant que passava d’un tema a l’altre gairebé sense avisar.

 19. Pere Garcia Canals

  07 maig 14
  16:01 #

  Realment memòria prodigiosa la d’en Joan Soler i Amigó. Per sobre de la música de fons, que ens va acompanyar durant tota la conferència, va fer un repàs exhaustiu de dades de la nostra història. Té tanta informació i tan densa que es va oblidar de l’hora i potser la darrera part la va haver de fer més de pressa del que hagués desitjat.

  Tot i així una molt interessant xerrada on sempre aprens coses noves i curioses. És palès que ha sigut codirector de l’escola Thau i tècnic municipal d’educació, per la seva facilitat per dominar el llenguatge comunicatiu i saber transmetre a l’oient.

 20. Joan Antoni Mallafré

  06 maig 14
  22:04 #

  La conferència va ser molt i molt interessant. La vessant etimològica i històrica va estar present al llarg de l’exposició que, particularment, se’m va fer curta. Tampoc va estar malament la música de fons de l’escola de música. Que jo recordi, van sonar, entre d’altres, My Sharona, amb un nivell d’execució molt notable.

 21. Sonia Jimenez

  27 abr. 14
  21:01 #

  Son de Can Cabanyes,7 d’abril de 2014,la xerrada va ser molt curta pero a vegades molt interessant i agradable.Espero que una altre vegada podem fer una xerrada més ample,mágradat molt.Gràcies per fer aquestes xerrades i compartir amb nosatres aquestes históries de la geográfia llingüistia i el origen de les paraules.

 22. Sergi Robles Berdoy

  22 abr. 14
  17:34 #

  Xerrada molt interessant, tot i que se’m va fer curta. Potser en una altra ocasió podrem gaudir d’una xerrada més extensa i en un lloc més adient.
  Moltes gràcies pel seu temps i per compartir aquests coneixements.

 23. cèlia martínrz balaguer

  22 abr. 14
  14:39 #

  Molt interessant l’exposició de com les paraules van nèixer i de com evolucionen fent créixer i enriquint les nostres llengües i la nostra història.
  Vaig sortir-ne ben satisfeta tot i que va ser complicat sentir-ho bé degut al soroll de fons de les classes de música.
  Gràcies.

 24. JOAN SOLER I AMIGÓ

  22 abr. 14
  11:28 #

  Gràcies pels teus comentaris,

  a mi l’ambient que m’agrada més és d’una quinzena de persones en cercle. I portar un guió de base però alhora poder-lo modificar segons les vostres intervencions. Però em vaig sentir a gust entre vosaltres, tant, que em vaig oblidar de mirar el rellotge i controlar el temps.

  Una abraçada

  Joan

 25. Manyang Qiao

  16 abr. 14
  14:54 #

  La presentació de l’origen de paraules em va semblar molt interessant. Les paraules naixents tenen seus origens conjuntament amb història i geografía lingüística,això m’ajuda a recordar-les.
  La classe va tenir poc temps i hi havia soroll musical al lloc on vam ésser, em va costar per concentrar-me.

 26. Beatriz Larios

  09 abr. 14
  19:53 #

  Molt interessant, com les llengües expliquen històries i com estudiant les llengües coneixem la nostra pròpia història.

  Sobretot fa pensar allò que va dir al començament: “No es pot pensar sense llengua, perquè la llengua està feta de paraules i no es pot pensar sense paraules” Genial!! Gràcies

 27. Pere GARCIA

  09 abr. 14
  13:02 #

  Memòria prodigiosa per 73 anys. Potser es va extendre massa en la primera part i després li fa faltar temps. De totes maneres, em va agradar molt. Pere Garcia

 28. Laura López

  09 abr. 14
  12:47 #

  La conferència em va semblar molt interessant sobre un tema que m’agrada i em crida l’atenció.
  Només que amb el soroll de les classes de música es sentia poc.

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos a:

      

Categories


Enllaços


Etiquetes


Arxius