• El pavelló gris, de Miquel Fañanàs

  el pavelló grisEl pavelló gris explica la història d’un grup d’amics que conviuen durant uns dies en un internat de Tarragona. En ple franquisme, aquest hospici acull canalla a l’estiu per a famílies necessitades.

  No són unes colònies gaire agradables. Allí patiran la duresa de la disciplina i unes condicions de vida desagradables, i també serà un lloc per aventurar-se a descobrir què amaga aquell pavelló gris que hi ha mig amagat al fons de l’hospici. Una experiència encara més terrible que la del dia a dia els espera…

 1. Ainhoa Díaz

  29 Nov 16
  14:40 #

  “El pavelló gris” és un llibre enriquidor, sobretot per la sintaxi i varietat de vocabulari. La trama, però, és força lenta i es resol sobtadament al final. M’ha agradat l’ambientació en la dècada dels quaranta i l’encreuament de diferents realitats personals al llarg del llibre: no només els cinc nens protagonistes vinguts de llocs tan diferents, sinó també el director del centre, una de les professores i fins i tot el vigilant de seguretat que encara segueix custodiant el que queda de l’Esperança. Així doncs, recomano el llibre perquè és una bona aproximació a una part de la història que cal que coneguem per entendre moltes coses del present.

 2. rosa gutierrez

  29 Nov 16
  17:59 #

  Com a llibre que m’agrades llegir he de dir que no és el meu estil de lectura, la veritat és que era, relativament fàcil saber quina podia ser la trama i el desenllaç i és per aixó que no m’ha engaxat.
  Esta basat en un moment de la nostra història, la postguerra on moltes famílies havien de deixar els seus fills en internants perquè no tenien ni tan sols donar-los alguna cosa per menjar, reflesteix la crueltat que hi habia en aquell moment.
  He de dir que la lectura ha estat sencilla i rapida , és un llibre que per comença a llegir en català està bé, el recomano per gent jove que comenci a practicar el català alhora que coneguin una miqueta de la nostra història passada.

 3. Yolanda

  29 Nov 16
  18:59 #

  El llibre m’ha agradat, és fàcil de llegir. La història t’enganxa i et va creant intriga, et fa pensar en la dificil realitat de l’època franquista.

 4. Ursula Navarro

  30 Nov 16
  15:05 #

  A mi m’ha agradat molt el llibre i recomano la seva lectura, té un vocabulari fàcil, i com a mi, m’agrada l’intriga, ha estat interessant i m’ha enganxat, ja que fins al final, no saps ben bé, que pot passar en aquell pavelló gris.
  Té un final agradable i gratificant, tot gràcies, a la valentia dels 5 vailets, que es van arriscar moltissim i que no van parar fins esbrinar que passava allà dintre.

 5. Conchi D.F.G.

  06 Des 16
  21:31 #

  Hauria de fer un comentari del llibre a dues bandes:
  1- La narració, la forma d’explicar el fets, el vocabulari i com consegueix mantenir l’intriga fins al final; em sembla molt bona i correcta. Utilitza moltes frases fertes i paraules molt arraigades i que gairebé no utilitzem al carrer.
  2- La temàtica no m’agradat. És una part de la nostre història massa real i cruel que han patit els nostres avantpassats més directes (pares, avis…).

 6. Amparo Gallart

  06 Mar 17
  13:37 #

  Es un llibre que m’ha enganxat i facil de llegir..
  Es una història dura, però real d’aquella temps.
  Jo destacaria la relació dels cinc nens i la complicitat entre ells, per esbrinar que hi havia al pavelló gris, si no es portaven bé.
  Es un llibre que recomano llegir, per saber que passava en l’època del franquisme i ara segons a on també passa.

 7. Fedor Veselov

  07 Mar 17
  10:50 #

  El llibre em va semblar molt interessant – vaig llegir en una sola vegada. Es refleixen perfectament els costums d’aquests temps, així que passaven aquestes coses en moltes llocs per tot el món (encara hi ha coses molt pitjors). És completament com en la presó. M´agrada com el autor ha distribuit el material, deixant-li al visor la permanent tensió, sempre fent sentir-li esdeveniment junt amb els personatges. També al autor es va sortir mostrar la diferència en com temorós era realitat i com ho percebrien els nens (a ells semblava perillós, peró com l´aventura). M´ha agradat el paral·lel entre els temps dels nostres dies, cuan el protagonista parla amb vigilant, donant en compte que era el mateix vigilant que no ha pogut detenir el noi – encara que no em sembla real, es la perfecta manera de mostrar que no hi ha canviat molta cosa fins a la nostra època.

 8. Jonathan Caballero

  10 Mar 17
  3:26 #

  És un llibre de lectura àgil, amb un vocabulari bastant bàsic sense moltes complicacions pel lector. Per aquest motiu i per la història que narra, fa que vulguis continuar llegint algunes pàgines més abans de tancar el llibre.
  M´ha agradat la trama, la manera de donar-li intriga al pavello i com encara fora de l´internat, van haver que lluitar perquè el món sapiguessim la utilitat que li donaven al famós pavello gris

 9. Sol Martín

  30 Mai 17
  13:59 #

  M’ha semblat un llibre molt interessant, quant a la temàtica, fàcil de llegir però molt trista.
  L’autor fa un retrat molt exacte de la repressió i la por que hi havia en l’Espanya d’aquella època, no tan llunyana de la nostra història.
  Com fins al final , no se sap que passa en el pavelló gris, la lectura t’enganxa per saber el desenllaç.
  És un llibre que ens fa pensar, i està ben fer-ho. Algunes coses de la història encara que siguin molt dolentes, cal recordar-les per no permetre que tornin a succeir.

 10. Arlette Tephaine

  30 Mai 17
  14:28 #

  Per ser un llibre juvenil, m’ ha agrat molt. Parla de fet històric desgraciadament molt trist però real. La Esperanza, malgrat de ser un lloc bastant desagradable, ajuda a cinc nens toltament diferents a forjar una amistad per sempre en condicions molt dures. El caracter aventurer del nens ajudés a desmuntar una xarxa viciosa de persones influents que durant el franquisme es creien amb tot el dret d´utilitzar nens sense familia per el seus fins macabres.

 11. merche gonzalez

  30 Mai 17
  15:43 #

  Es un llibre que m’ha enganxat i facil de llegir, amb un vocabulari bastant bàsic sense moltes complicacions pel lector.
  Esta basat en un moment de la nostra història, la postguerra on moltes famílies havien de deixar els seus fills en internants perquè no tenien ni tan sols donar-los alguna cosa per menjar,Té un final agradable i gratificant, tot gràcies, a la valentia dels 5 nens, que es van arriscar moltissim i que no van parar fins esbrinar que passava allà dintre.

 12. Javier Paredes

  30 Mai 17
  19:35 #

  Miquel Fañanàs en el seu llibre “El Pavelló gris” ens fa conèixer, per una banda, el horror de les guerres i el patiment dels més febles , que són els nens, i per altra banda, ens mostra el poder polític i militar dels vencedors.
  Els fets positius són la integració i la solidaritat dels cinc nens i gràcies a la seva curiositat surt a la llum l’horror del “Pavelló gris” i fan que tanquin el programa de assistència social “La Esperanza”.

 13. Luisa Martinez

  30 Mai 17
  20:16 #

  Es la història de 5 nens que es fan amics en un internat per famílies de pocs recursos.
  Època franquiste, amb tot el que això comporta, la duresa del tracte i molt poca empatía amb els nens més necesitats.
  El misteri i la seva curiositat els fà descobrir els secret que hi ha en el internat l’Esperança.
  És un llibre que ens explica la sin raó que dóna el poder.
  L’acarnissament amb el més feble, i el mirar per un altre costat dels adults, uns per por i altres per sobreviure en una època on regia el pensament de qui posseïa el poder i en aquest cas , on manava la dictadura.

 14. Carmen

  30 Mai 17
  20:54 #

  El llibre m’ha agradat molt. Tot i que em costa molt llegir , aquesta història m’ha enganxat. La història és molt trista i dura , el fet de que aquesta història ha pogut passar et posa la pell de gallina. Un cop més et pot apreciar com de vulnerables són els nens i que qualsevol pot fer-lis mal.Caldria resaltar que és un bon punt que l’escriptor no es recrees en els detalls macabres.

 15. Aquest llibre m’ha agradat molt,es molt trist,perque compta la historia de uns nens reclosos en un internat durant la dictatura.En aquest llibre , podem veure com el poder manava a tot arreu,pero la inconsciensa de uns nens, aconsegueixen descubrir el misteri que amagava el pavello gris.Es un llibre que recomano llegir.

 16. Sebastien Ruiz

  31 Mai 17
  13:00 #

  Aquest llibre relata la historia de cinc nens en un regim d’interna temporal en l’època del franquisme. El autor va prendre com fil conductor el misteri que envolta un edifici de l’interna, “el Pavelló gris”. Això li va servir per ens descriure la vida que es va viure dins i fora de l’interna. També ens explica la mentalitat molt tancat i la manera de comportar-se molt rígid i sever dels funcionaris del regim, en oposició amb el calor i la generositat dels gitanos que vivien en les coves a prop de la platja.
  Por tot això recomano la lectura de aquesta historia bé escrita i fàcil d’accés.

 17. Philippe Claessens

  31 Mai 17
  23:41 #

  El llibre tracta de cinc nens que es van coneixer a l’internat l’Esperança durant l’època franquista. Es un llibre intrigant i fàcil de llegir. Per a mi com estranger, va ser molt interessant aprendre sobre la realitat de l’època franquista.

 18. Tamara Legon

  02 Jun 17
  0:06 #

  El llibre m´ha agradat molt, es interensant i m´he sentic enganxada , aquesta historia et fa revivir la dura realitat del regimen franquista en la postguerra, que tantes familias havian pasat penurias i molta gana.

 19. Luisa Martinez

  02 Jun 17
  9:42 #

  Es la historia de 5 nens que es fan amics en un internat per families de pocs recursos.
  El misteri i la seva curiositat els fà descobrir el secret que hi ha en el internat l’Esperança.
  Es un llibre de lectura fàcil, basat en una part de l’hisòtia de aquest paìs.

 20. María Jesús Bello

  02 Jun 17
  21:41 #

  Es unllibre fácil de llellir.M’ha agradat pero ho trono masas trist.Sembla increíble q hagi gent que pugi fer aquestas barbaritats als nens o a quoasevol persona.

 21. Mila Lagunilla

  04 Jun 17
  12:20 #

  Tot comença amb uns nens que els seus pares els deixen a l’estiu a una residencia perquè no poden cuidar-los.
  Aquests nens descobreixen que hi ha un pavelló gris i comencen a investigar.
  Descobreixen que hi ha nens lligats al llit que els feien experiments, i tots estaven molt malament a causa dels medicaments que els donaven.
  Finalment els nens expliquen el que han vist i salven els que estaven tancats al pavelló gris.
  Gràcies a aixó s’obra una investigació judicial.
  M’agradat pel valents que han sigut els nens, pero també tristesa pels altres nens tancats, em sembra que podria ser veritat.

 22. Maria Eugenia

  04 Jun 17
  22:14 #

  Aquel llibre que m’ha enganxat i fàcil de llegir. parla cinc nois i la complcitat entre ells per esbrinar que hi havia al pavelló gris.
  Es una història dura, però real d’aquella epoca en la dificil epoca franquista.

 23. Rocío Alcívar

  05 Jun 17
  14:50 #

  Esta basat en la postguerra on moltes families van deixar els seus fills en internats perquè no tenien amb mantenir-los.
  És una lectura fácil on es destaca la valentia de cinc nens que descobreixen el que succceeix en aquest internat, els càstigs severs i on enterraven als nens que morien amb el cruel càstig que els donaven.
  Per mi gust és una lectura molt trist ; però no es pot canviar que va ser una realitat viscuda a la postguerra.

 24. MARIA GONZALEZ

  16 Jun 17
  18:36 #

  El llibre m’ha agradat molt, és de lectura fàcil i comprensible per al lector. M’ha agradat molt la trama i l’intriga del Pavelló gris i, sobretot, com es desenvolupen els fets. La història que conta és molt trista però té un final feliç, ja que els nens són alliberats i poden continuar amb les seves vides.
  El recomanaria per tothom a qui li agradin els llibres d’ intriga i misteri.

 25. Virginia Rubio Blanco

  18 Jun 17
  12:09 #

  “El pavelló gris” és un llibre molt fàcil de llegir, t’enganxa i no pots parar fins a descobrir el misteri que amaga el pavelló encara que a mesura que avança la lectura es va fent molt evident qual serà el desenllaç.
  Tot i que no és una història basada en fets reals, permet veure un reflex de la crua realitat que tenia lloc durant el franquisme . La tristesa és un sentiment que es manté durant tota la lectura només amb imaginar-nos la necessitat de les famílies de deixar allí als seus fills i l’horrible experiència dels 5 nens al complex de “l’Esperança”.

 26. Nati Casellas

  19 Jun 17
  18:04 #

  És un llibre que t’enganxa a saber el final. La història dura de 5 nois en temps franquista que els han de deixar els seus familiars tres mesos a un internat per poder menjar; ells volen saber tan sí com no el que passa a un pavelló del centre de l’Esperança i fins que no ho descobreixen no paren, una gran valentia per part d’ells.
  Degut això, s’obra una investigació del centre i el tanquen.
  Sé que no és un cas verídic, però tant debò mai passi, és molt trist.

 27. Luis Avellaneda Álvarez

  01 Des 17
  14:27 #

  “El pavelló gris” em va semblar un llibre fàcil de llegir, una mica previsible al final, tot i que sigui una historia que molt probablement estigui basada en fets reals, però em va agradar molt, especialment el persontage d’en Guillem, que em va semblar el més espabilat de tots el cinc.

 28. Estela Revetria Rabino

  03 Des 17
  22:30 #

  He trobat molt interessant l’història d’aquest llibre, perque m’explica una mica el que va passar en aquest país, en una época a la qual no he viscut.
  Em va impactar per la duresa de l’época i m’ha commogut l’unió de cinc amics per descobrir i després ajudar als nens que estaven en aquest pavelló en condicions deplorables, amb una fi terrible.

 29. Pablo de Paco Mellado

  04 Des 17
  16:21 #

  El llibre aquesta diriguido als jovenes que no van viure l’etapa Franquista i les seves
  conseqüències, a mi personalment no m’ha agradat, ja que el meu pare, que ja esta mort, em va comentar tot el que el pas en l’Hospici de la seva cuitat. I va se mès dur, que lo que comenta el llibre.

 30. Silvia Alavi

  05 Des 17
  9:44 #

  Aquest llibre no m’ha agradat, ja que no és del meu estil.
  Era facil de saber quina podria ser la trama i el desenllaç.
  Es tracta de cinc nenes que es fan amic en un internatpr families amb pocs recusos per sobreviure.
  Basada en una guerra, el franquisme, es veu la duresa i el tracta que tenen amb els nens. Dictadura.

 31. Asun

  05 Des 17
  19:49 #

  M’ha agradat la lectura d’aquest llibre, és fàcil de llegir i et fa sentir curiositat pel que passa al pavelló gris.
  Història basada en fets reals. Descriu a través dels personatges, el moment social, cultural i econòmic de la dura època de la dictadura.
  Et fa reflexionar sobre la importància de la recuperació de la memòria històrica d’aquest país, en el que malauradament, moltes persones innocents, o simplement per pensa diferent, van morir i continuen enterrades en fosses comunes en tot el territori.

 32. Teresa Jiménez Barroso

  05 Des 17
  20:19 #

  Aquest llibre m’ha agradat perquè la història que explica està basada en fets que van passar realment.
  M’agrada com l’autor descriu les situacions, els paisatges o les emocions dels personatges amb poques paraules, però el lector es capaç de imaginar-s’ho.
  La trama del llibre és molt entretinguda i et manté amb l’interès fins al final.

 33. Lourdes Garcia

  06 Des 17
  13:05 #

  És un llibre interesant amb uns personatges ben definits i una ambientació molt ben aconseguida.
  És un llibre fàcil de lleguir, l’argument és una mica fluix,i el final es resolt rapidament, crec que en podria treure més profit de la trama

 34. JOAN GORNES BOZA

  07 Des 17
  17:56 #

  Em sembla una novel.la interessant dirigida principalment per a lectors juvenils.
  La novel.la és escrita amb ritme i una mica de suspens..
  Basada en fets verídics de l’època de la post-guerra.

 35. Dana Giosa Bonilla

  10 Des 17
  12:50 #

  El pavelló gris és un relat que fa que el lector es pregunti si aquesta història podria ser veritable o no, amagada per la propaganda política franquista.
  El Miquel Fañanàs descriu amb una qualitat de detalls cadascú del personatges al punt de empatizar amb les seves històries fàcilment i inclús veure els escenaris on trancurren els succés.
  M’ha agradat però crec el desenllaç és una mica vertiginós i possa en risc la capacitat del espectador de creure els fets del tot.

 36. María Florencia Vidarte

  11 Des 17
  10:05 #

  El llibre em va agradar, la trama és àgil i toca la meva sensibilitat per tractar- es d’una història que involucra nens en un àmbit hostil i autoritari. La lectura d’aquesta novel·la és molt atrapant no obstant això, sobretot en la primera part, l’autor repeteix moltes vegades una mateixa expressió, una mateixa mena de dir. Aquest error de redacció em va desenganxar una mica de la historia.

 37. Dana Giosa Bonilla

  11 Des 17
  13:58 #

  El pavelló gris és un relat que fa que el lector es pregunti si aquesta història podria ser veritable o no, amagada per la propaganda política franquista.
  El Miquel Fañanàs descriu amb una qualitat de detalls cadascú del personatges al punt de empatizar amb les seves històries fàcilment i inclús veure els escenaris on transcurren els successos.
  M’ha agradat però crec el desenllaç és una mica vertiginós i possa en risc la capacitat del espectador de creure els fets del tot.

 38. Felip

  13 Des 17
  19:42 #

  La lectura d’aquest llibre m’ha sobtat. Si està narració està basada en un fet real, crec que, l’autor hauria d’haver aportat informació més detallada sobre la realitat d’aquest pavelló, amb el recull de les publicacions estrangeres, per a donar veracitat i realisme a la novel-la.

 39. Manoli Carretero

  14 Des 17
  22:10 #

  M’ha fet pensar en les injustícies de una època deplorable, el llibre reflexa la situació de abús y de desprotecciò dels nens del orfenat , amb la impunitat dels implicats inclòs la del propi estat, verdader culpable d’aquests abusos.
  M’ha quedat la sensació de desassossec, per que la història a demostrat que els homes encara són capaços de fer aquets tipus d’atrocitats i que ens falta molt per aprendre a ser persones amb coherència , empatia i solidaritat .Recordar el passat és necessari per pogué fer las coses de una altre manera i aprendre que tots amb necessitem .

  Manoli Carretero

 40. Tzu-Chun Chen (beatriz)

  17 Des 17
  13:59 #

  Es tracta de la història d’un grup de nois que per diferents circumstàncies familiars han de passar 3 mesos en un internat anomenat “La Esperanza” durant l’època franquista. El llibre és interessant i m’ha ajudat a entendre una mica més la història passada en aquest país. S’explica els moments d’aquests nois durant la seva estada en aquest centre. Pel que per tot això recomano completament aquest llibre.

 41. MARIA

  22 Des 17
  18:57 #

  M’ha agradat molt el llibre,i més tenin en compte que es una història real,ignorada per la majoria de gent ,molt facil de llegir i de entendre,Recomano llegir-lo

 42. María Rosa

  14 Mar 19
  15:13 #

  El llibre descriu una època de la història d’Espanya en la qual moltes famílies sobrevivien miserablement i algunes no tenien ni per alimentar els seus fills. Havien de deixar-los durant un temps en una institució perquè aquesta s’ocupés dels nens (sobretot perquè fossin aliments). Les persones que treballaven en aquests llocs era gent malcarada i massa estrict amb nens molt petits.
  Un grup d’amics descrobreixen el secret que amaga aquest centre i és que s’utilitzen nens orfes per provar nous fàrmacs.
  M’ha agradat la novel-la i crec que podia haver estat un cas real.

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos a:

      

Categories


Enllaços


Etiquetes


Arxius


Novembre 2016
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
« Set   Des »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930