• “El temps de les cireres”, de Montserrat Roig, en LF

  Per commemorar el 25è aniversari de la mort de Montserrat Roig (1946-1991) s’ha editat aquest llibre, Premi Sant Jordi de Novel·la 1976, en versió Lectura Fàcil.

  La novel·la relata el retorn a Barcelona de la Natàlia, després d’haver viscut dotze anys a França i Anglaterra, i pocs dies després de l’execució de Salvador Puig i Antich. La Natàlia pertany a una família burgesa de Barcelona, la família Miralpeix. Tots els personatges de la novel·la intenten buscar un sentit a la vida en una Barcelona marcada pels darrers anys del franquisme.

  La novel·la està escrita en tercera persona i s’estructura en cinc parts: Gorgs, Aroma de tardor, Corns de caça, Quietud, Becaines d’àngels custodis i Només somnis.

  El títol de la novel·la fa referència a Le temps des cerises de Jean-Baptiste Clément, una cançó francesa que parla de llibertat, de solidaritat, i de resistència de cara a l’opressió, amb una certa nostàlgia i una certa idea d’alegria popular, subratllant el desig de recerca d’un paradís perdut. La versió més cèlebre d’aquesta cançó és interpretada per Charles Trenet. És una cançó emblemàtica de la identitat de l’esquerra francesa.

  Print Friendly, PDF & Email
 1. Liliana Cecilia Noseda

  13 març 24
  18:33 #

  Narra les feridas que va deixar, a la sociedad catalana, el franquisme amb la manca de llibertat i les pors, como también el masclisme i la doble moral de l’època. Finalmente, un missatge d’ esperança: el temps de les cireres, el desig de superació i d’ arribar a una primavera de felicitat. Es una obra actual perquè sempre hi haurà…” un temps de les cireres”.

 2. Liubov

  13 març 24
  17:49 #

  La meva opinió es una mica deferent dels altres…
  No m’agradat molt aquest lliure…n’hi ha molts perque:
  No ho vaig trobar com la millor obra per aprendre catala…prefereixo llegir historia,aventures,novel·les alguna cosa mes positive…en aquest lliure no he trobat ningu personatge que sigui feliç,son temps de Franquisme post guerra molt dificils,i tot el que passa es molt dur. Tambe algunes escenes massa especials,que no a cadascu li agrada lleguir…
  Per un altre canto,es lectura fácil,aixo si que está be per el curs que estem aprenden.
  No ho “crítico “,el lliure es bo,per la gent que li agraden llegir literatura de aquest sentit…

 3. Rosmery Barreto

  12 març 24
  22:01 #

  El llibre “El temps de les cireres” és una història que m’ha agradat molt, perquè té matisos diversos que la situen en una època històrica i de canvis a Espanya. És molt evident la inclinació feminista i catalanista de l’autora, i es entendible perque succeeix després de la dictadura de Franco. Els personatges semblen comuns però en veritat crec que no ho són, sinó més aviat una mica polèmics. Hi va haver paraules que no entenia però precisament em van ajudar a incrementar el meu vocabulari, i també crec que m’ha ajudat a entendre una mica mes les personas grans, que sempre parlan de la Guerra Civil.

 4. Iris

  12 març 24
  1:58 #

  Trobem que la temàtica de la novel·la és d’una gran modernitat. I queda explícita la doble moral d’alguns membres de la societat burgesa d’aquells anys.
  I també tracta de la continuïtat de la vida, el llibre tracta molts temes interessants.

 5. Jessica H

  07 març 24
  9:52 #

  El temps de les Cirerese, és un llibre molt curt, fàcil y ràpid de llegir. M’ha semblat interessant conèixer la historia d’aquesta familia i com la dictadura, l’època i les diferents situacions personals i familiars han estat de gran importància per el desenvolupament de les seves personalitats.

 6. Roberto

  06 març 24
  18:03 #

  El temps de les cireres, és una novel·la que relata, a través d’una família, els moments que van viure en una època de desconstrucció i repressió. La gent feia una vida amb por, però igualment feia protestes, feia amistats, feia relacions amb amor i pau, total, una vida quotidiana, però sense la llei del lliure albir. Era tot molt intens, i es discutia moltes coses, més aviat en privat, i que encara no tenim integrat en tota la societat. Es veia amb esperança, que passés tot aquest temps amb aire imperialista, i el desig que arribés la primavera, amb color i el renaixement dels sentiments.

 7. Tania caba

  04 març 24
  21:46 #

  m’agrada llegir aquest llibre, explica una història molt interessant, on l’autora narra un drama familiar durant i després de la guerra civil, aprendre alguna cosa nova cada dia és important és un llibre molt bo, ho recomano!!

 8. Azuka

  04 març 24
  7:27 #

  El temps de les cireres és una novel·la interessant.
  L’època amb que es relaciona era grisa, trista i desproveïda de valors molt importants. El que em va cridar l’atenció van ser els valors socials d’aquella època,sobretot la relació entre pares/fills.

  La Natalia va tenir una infància infeliç i com a adolescent/adulta, va lluitar per donar sentit a la vida.
  Va marxar i va viure a França i Anglaterra durant 12 anys i va tornar a Barcelona del any setanta.

  També em va cridar l’atenció, la conversa que va mantenir amb la Silvia, la seva cunyada al bar.
  Va dir la Sílvia ” I no et feia pena, la teva mare?” Que se’n va anar quan la mare estava malalta fins i tot quan el pare va insistir que no hi havia d’anar i va tornar després de 12 anys i la mort de la mare.
  Ella va respondre” M’he passat 12anys intentant aprendre de nou les coses, incloses la llastima, l’amor i el plaer. Volia oblidar-me de tot el que m’havien ensenyat de petita”.

  Tant de bo els nous valors que ha après, la converteixin en una millor mare si decideix tenir fills.

 9. Mica

  03 març 24
  22:10 #

  El llibre m’ha semblat interessant i captivador.
  Encara que és una lectura una mica crua i trista però real.
  A través dels personatges de la família pots conèixer una mica la història i com els va afectar generació rere generació. Recalcant la importància de comunicar i parlar del que passava. Parlar per no oblidar i no fer un pas enrere. M’he quedat amb les ganes de llegir la novel·la original!

 10. Pablo

  26 febr. 24
  13:44 #

  Una bonica novel·la que relata una família burgesa de zona alta de la ciutat després de la guerra civil. Tots els seus integrants intenten buscar un sentit a la vida.

 11. Katherin Escobar Orellana

  25 febr. 24
  22:55 #

  La novel·la en si mateixa és una mica dura per com relata la vida de la protagonista (Natalia) i de totes les dones que apareixen, tocant temes com l’avortament, el sexe i el patriarcat d’aquella època.

  Veure com la societat a avançat actualment en el tema de l’avortament i pot ser segur per a la dona que així ho decideixi. I la lluita perquè les dones també puguem exercir càrrecs que abans només exercien els homes.

  El temps dels cireres una cançó d’un poeta francès que feia referència a la felicitat de la primavera parlant de l’amor i de lluita per la llibertat i la justícia.

 12. Jackelin

  25 febr. 24
  22:38 #

  Aquest llibre em va semblar interessant, em va agradar molt. La novel.la comença amb el retorn de Natalia a Barcelona després de dotze anys. La Natalia pertany a una familia burgesa de Barcelona. La novel.la fa esment a la guerra civil i com els catalans patien una gran violència i repressió i també com es vivia a Barcelona amb por i resignació. Descriu molt bé cadascun dels seus personatges que busquen donar sentit a les seves vides.

 13. Imi Mori

  23 febr. 24
  19:04 #

  Quan vaig obrir la història i vaig començar a llegir-la, m’esperava que parlé dels fets de la guerra civil i de com va tornar l’estabilitat a Catalunya. Així doncs, parla de la desintegració familiar que estava vivint una de les noies i de moltes relacions íntimes. Francament, no m’ha agradat gens

 14. Ana Argibay

  23 febr. 24
  11:22 #

  El llibre m´ha semblat interessant perquè reflexa, des del punt de vista d’una dona amb visió crítica i capacitat per judici, una etapa fosca i difícil de la història d’aquest país.

  Al mateix temps, és un relat que m´ha transmès angoixa i tristesa des del principi. Jo vaig tenir la sort de poder escoltar moltes històries de gent que va viure en aquesta època i, malgrat que estaven envoltes en un marc de repressió, injustícies i traïcions que et feien sentir una ràbia i impotència brutal, sempre hi havia un raig de llum aportat pel suport de la gent que et recolza, t’estima o simplement per l´esperança de canvi.

  Aquesta novel·la descriu la historia d’una família de la burgesia catalana que gràcies als seus privilegis es permeten comportaments irrespectuosos i egocèntrics que no es poden excusar simplement amb la situació política del moment. Sembla com si una ombra els assoleixi i ningú pogués ser feliç i aquesta sensació es transmet al lector produint un desapaciquament que t’acompanya fins al final de la lectura.

 15. Ángel Martínez

  21 febr. 24
  18:48 #

  Aquest llibre reflecteix molt bé com era la vida de les persones i les limitacions que es vivia a Catalunya en els temps de la transició espanyola després de la guerra civil. Orientat a la vida social i familiar.

 16. Veronica Diaz

  13 febr. 24
  23:15 #

  Aquest llibre m’ha semblat molt interessant i molt realista. Vaig enganxar-me des de la primera pàgina fins la última. Personaltment m’agrada tot això que té a veure amb la guerra, sigui la guerra que sigui. Ara entenc mes lo que em van explicar als meus avis de als temps que van passar durant la guerra civil a Espanya. Les misèries, la gana, la força per viure… Mostra la realitat de com va ser la vida a aquella època. Aquest llibre lo recomeneria a tot aquell que li agradi un llegir llibres bel•lics.

 17. Esther Maria Muñiz Quinto

  04 febr. 24
  12:39 #

  El llibre, El temps de les cireres, ens mostra com es va quedar Catalunya després de la guerra civil. Una familia que tenía totes les comoditats , van patir la postguerra quan Catalunya va perdre devant dels nacionalistes . Van tenir que deixar de parlar el seu idioma i renunciar a les seves costums. Les dones tenien que fer tot el que un home deia . Aquest llibre ens ensenya que tenim que valorar els nostres drets i lluitar per no perdre’ls

 18. Esther Maria Muñiz Quinto

  04 febr. 24
  12:22 #

  El temps de les cireres ens mostra , el temps de Catalunya, després de la guerra civil. Una familia de classe mitja alta ,van patir la postguerra que Catalunya va perdre devant els nacionalistes . Van tenir que renunciar al seu idioma i les seves costums . Les dones estaven sota el yugo masclista . Aixó vol dir que hem de valorar molt més els drets que tenim ara i lluitar per no perdre’ls

 19. Maria

  02 febr. 24
  11:35 #

  M’agradat la lectura, es trata de la vida d’una familia burguesa de Barcelona, que com tantas Altres de diferentes classes socials tracten de buscar sentit a la Seva vida, en un país sotmès a una dictadura.

 20. Ionela corina Cinca

  29 nov. 23
  19:21 #

  El temps de les cireres.
  Ens mostra el temps de Catalunya després de la guerra civil.
  La familia Miralpeix, de clase alta, va patir la post guerra de Catalunya. Va perdre devant les nationalistes. Les dones estavan sota el domini masclista. La Natalia va retornar després d’haber viscut doze anys a França i Angleterre.
  Aquesta llibre m’ ha agradat molt.

 21. Pilar

  27 nov. 23
  17:59 #

  Es una novel-la que transcorre a Catalunya a la dictadura de Franco. Tracta sobre una familia catalana i les vicissituds que van de haver de pasar en aquells temps tan difícils, sobretot per a les dones ja que estaven sotmeses als homes desde que naixien.
  Va ser un temps on es passava molta por, per no tenir les mateixes
  ideologías.
  M’ha agradat molt.

 22. Almudena Soriano

  27 nov. 23
  1:02 #

  La història comença quan la Natàlia torna a Barcelona. La Natàlia és part d’una família rica, els Miralpeix, i es troba amb altres personatges que, enmig de la Barcelona avorrida dels últims anys del franquisme, estan buscant un sentit a les seves vides. Ens ensenya com aquests personatges tracten amb els problemes de la vida, tot en el moment en què hi ha una crisi de valors a causa de la guerra, el franquisme i la repressió.El llibre m’ha semblat bastant masclista.

 23. Gloria B. Davis

  27 nov. 23
  0:20 #

  EL TEMPS DE LES CIRERES de Montserrat Roig

  La Natalia torna a Catalunya despres d’una llarga estada a l’Inglaterra.
  Es la Catalunya del anys setanta en la que viu la seva familia aturada en un temps de repressio franquista, dificultats economiques, socials y morals.
  La historia de la Natalia es barretja amb la de les seves familiars i ens porta a un temps fred i molt dur en el que trobar la felicitat esta en un mateix.
  Aquest llibre ens fa apreciar el que tenim avui: la llibertat d’eleccio, la liberacio de les dones i l’estabilitat politica.

 24. Gabriela

  27 nov. 23
  0:09 #

  M’agradat molt llegir aquest llibre. Fa molts estona que el llibres que llegia eran de estudis, de temas de educació y no recreatius. Per tant aquesta novel·la m’ha atrapat. De fet la he llegit en una nit.
  La lectura es de molt fàcil comprensió. I narra el retorn de una noia al seu país, passant per els motius que l’han fet anar-se anys enrrere, i com es ara, quan ella decideix retornar 25 anys després, la situació familiar.
  La trama es en la època de Franco, en família molt masclista. Aquesta noia es la única femella de la família, amb un para muy masclista un germa i una mara malaltos, i un altre germà gran, molt “idiota”. (Aquesto no ho diu el llibre, ho interpreto jo)

 25. Carina Gutiérrez Padilla

  26 nov. 23
  12:56 #

  Es una novel·la molt entretinguda, de fàcil lectura, que parla d’un en un de tots els integrants d’una família catalana que viuen a Barcelona l’any 1974, just un any abans de la mort de Franco.
  La Natalia torna a casa després de 12 anys vivint fora de Espanya i amb el seu regrés surten a la llum molts records del passat. La autora dóna molta importància a la vida de cadascuna de les dones de la novel·la.
  Ni un pas enrere!

 26. Carina Gutiérrez

  26 nov. 23
  12:48 #

  Es una novel·la molt entretinguda, de fàcil lectura, que parla d’un en un de tots els integrants d’una família catalana que viuen a Barcelona l’any 1974, just un any abans de la mort de Franco.
  La Natalia torna a casa després de 12 anys vivint fora de Espanya i amb el seu regrés surten a la llum molts records del passat. La autora dóna molta importància a la vida de cadascuna de les dones de la novel·la.
  Ni un pas enrere!

 27. Dianna Pauta Martillo

  26 nov. 23
  10:20 #

  El llibre “Temps de les Cireres” per Montserrat Roig és una obra que em va impressionar molt des del principi fins al final.
  La novel·la és una bona obra per entendre una època difícil que va viure Espanya.
  Narra la història d´una família burgesa i de com era la Barcelona en aquella època. De tots els seus personatges se’n narren les vides de forma molt descriptiva amb situacions com: desamor, relacions sexuals, avortament, incomprensió, mort, poder, egoisme, inseguretats, idealisme, repressió, entre d’altres.

  A més, narra la situació de la dona de l’Espanya de l’època i una societat masclista. A la novel·la, es veuen dos tipus de dones, d’una banda una dona oprimida i de l’altra una dona moderna.
  Jo em pregunto, ja ha arribat el temps de les cireres?

 28. Grecia Campos Lacherre

  26 nov. 23
  0:48 #

  Jo vaig trobar interessant aquest llibre. Tracta de Natalia, una dona que se’n va anar d’Espanya per buscar una millor vida i la seva llibertat i que no podia trobar a la seva ciutat, Barcelona, en aquella època pel franquisme, però torna després de 12 anys. Troba la seva família diferent, sobretot el seu pare, que ja es troba gran. S’adona que cap no és feliç amb la vida que tenen, ni tan sols ella sap què vol fer amb la seva vida. És una novel·la que ens explica vivències en el present i el passat de la Natàlia i la seva família.

 29. Carina Gutiérrez

  25 nov. 23
  21:31 #

  Es una novel·la molt entretinguda, de fàcil lectura, que parla d’un en un de tots els integrants d’una família catalana que viuen a Barcelona l’any 1974, just un any abans de la mort de Franco. La Natalia torna a casa després de 12 anys vivint fora i amb el seu regrés surten a la llum molts records del passat.
  La autora dóna molta importància a la vida de cadascuna de les dones de la novel·la.
  Ni un pas enrere!

 30. Julienne Parize

  24 nov. 23
  20:01 #

  Mai hauria pensat que aquesta canço que escoltava a la radio tindria sentit mentre llegeixi el llibre. La Montserrat Roig, il-lustra la canço amb la vida de una familia Barcelonina burgesa, abans i durant la guerra civil espanyola, i la repressio del franquisme. Ella retrata les dones i homes de la familia Miralpeix enyorant el seu paradis perdut. Recomano el llibre a tota la gent que com jo, sàpiga poc d aquells anys.

 31. Julienne Parize

  24 nov. 23
  11:41 #

  Mai hauria pensat que aquesta canço que escoltava a la radio tindra sentit mentre llegeixi el llibre.
  La Montserrat Roig, il-lustra la canço amb la vida de una familia Barcelonina burgesa, abans i durant la guerra civil espanyola, i la repressio del franquisme.
  Ella retrata les dones i homes de la familia Miralpeix enyorant el seu paradis perdut. Recomano el llibre a tota la gent que com jo, sàpiga poc d aquells anys.

 32. Continuacio.
  En aquest llibre, es fa referencia diverses vegades a SALVADOR PUIG ANTICH, militant del M
  I. L. (Moviment Iberic de Liberacio), anomenat “EL METGE”. Executat per Garrote vil en setembre de 1974. Salbador participa en un tiroteig i resulta ferit de gravetat, resulta mort un jove policía i despres de l’ hospital pasa a la preso Modelo a l’ espera del Consell de Guerra. Aixo passa despres de l’ atentat a Carrero Blanco i el gobern d’ Espanya vol demostrar la seva duresa frent a cualsevol accio en contra d’Espanya.

 33. EL TEMPS DE LES CIRERES ens mostra el temps de Catalunya despres de la guerra civil.
  Una familia de classe mitja/alta van patir la postguerra que Catalunya va perdre devant els nacionalistes.
  Van tenir que renunciar al seu idioma i les seves costums.
  Les dones estaven sota el yugo masclista.
  Aixo vol dir que hem de valorar molt mes els drets que tenim ara i lluitar per no perdre ‘ ls.

 34. Isabel

  03 juny 17
  13:58 #

  M’ha agradat Molt.
  És una novel.la amb diversitat de trames que giressin al Voltant del món del bàsquet
  Els protagonistes Mostren a els valors de l’amistat i l’honestedat

 35. Gabriel

  06 abr. 17
  11:58 #

  Els protagonistes busquen trobar un sentit a la vida. Desitgen que arribi “La primavera de la felicitat”. El guió narratiu sovint retorna al passat i fa presents els records familiars, des de l’avi Joan, despòtic i fred, fins als temps del besnét Màrius. Les vivències narratives són de la Barcelona dels anys setanta, en un temps en què falten valors humans per la guerra i la postguerra; a més d’un temps marcat per la dictadura franquista, sense esperança de futur.
  Personalment el trobo molt entretingut i interessant en tot el seu contingut. El recomano a llegir aquesta novel·la.

 36. Carme

  05 abr. 17
  16:32 #

  És una novel·la que m’ha agradat molt, té un bon ritme es llegeix ràpidament i m’ha fet reviure molts moments de joventut.
  Us la recomano, us agradarà!

 37. Teresa Fernàndez

  04 abr. 17
  8:57 #

  Comentari de la Pepita Grande:
  “Aquest llibre m’ha agradat molt”

 38. Soledad Serrano Gallardo

  24 març 17
  19:47 #

  EL TEMPS de las Cireres.
  Montserrat Roig.

  Aquesta novel·la m’ha agradat molt.
  La autora descriu els personatges on son en la actualitat i per aixo se remonta a fet i vivencias qui cadascun ha viscut en la seva infantessa i adolescencia.
  Com cadascun d’ells com van quedat marcats de diferents maneres per la seva educacio i per la guerra civil Espanyola.
  M’ha entendrit i m’ha agradat molt.

 39. Olga Terrón Martín

  24 març 17
  19:23 #

  EL TEMPS DE LES CIRERES

  Ens parla de les consequencies de la guerra civil espanyola i de com poden influir en les persones les experiencies i el tracte que han rebut en la seva infantesa.

  Tot narrat amb sabiesa i bon humor

 40. brigit

  24 març 17
  19:16 #

  aquesta novel·là és interessant,esta ben escrita, i facil de llegir.A mi m’ha agradat molt

 41. ana

  24 març 17
  19:08 #

  una historia conmovedora de una dona avancada a la seva epoca , llibre de facil lectura

 42. Xavier

  24 març 17
  19:07 #

  En la meva opinió aquesta és una novel·la d’allò més entretinguda i també molt interessant i amb una trama que t’atrapa i et fa llegir-la d’un cop.

 43. Manel

  20 març 17
  10:37 #

  La veritat es que m´agradat , les primeres 4/5 pàgines en van costar bastante, desprès vaig enganxar-me una mica,però en va costar molt llegir-ho per manca de temps.
  La meva conclusió de aquest libre encara que és ficció, pot ser que la historia no es pot tocar i que si hi ha una màquina com aquesta seria molt perillós, no es pot jugar amb el destí de les coses, pasan perquè han de pasar.

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos a:

      

Categories


Enllaços


Etiquetes


Arxius