• “El temps de les cireres”, de Montserrat Roig, en LF

  Per commemorar el 25è aniversari de la mort de Montserrat Roig (1946-1991) s’ha editat aquest llibre, Premi Sant Jordi de Novel·la 1976, en versió Lectura Fàcil.

  La novel·la relata el retorn a Barcelona de la Natàlia, després d’haver viscut dotze anys a França i Anglaterra, i pocs dies després de l’execució de Salvador Puig i Antich. La Natàlia pertany a una família burgesa de Barcelona, la família Miralpeix. Tots els personatges de la novel·la intenten buscar un sentit a la vida en una Barcelona marcada pels darrers anys del franquisme.

  La novel·la està escrita en tercera persona i s’estructura en cinc parts: Gorgs, Aroma de tardor, Corns de caça, Quietud, Becaines d’àngels custodis i Només somnis.

  El títol de la novel·la fa referència a Le temps des cerises de Jean-Baptiste Clément, una cançó francesa que parla de llibertat, de solidaritat, i de resistència de cara a l’opressió, amb una certa nostàlgia i una certa idea d’alegria popular, subratllant el desig de recerca d’un paradís perdut. La versió més cèlebre d’aquesta cançó és interpretada per Charles Trenet. És una cançó emblemàtica de la identitat de l’esquerra francesa.

 1. Ionela corina Cinca

  29 nov. 23
  19:21 #

  El temps de les cireres.
  Ens mostra el temps de Catalunya després de la guerra civil.
  La familia Miralpeix, de clase alta, va patir la post guerra de Catalunya. Va perdre devant les nationalistes. Les dones estavan sota el domini masclista. La Natalia va retornar després d’haber viscut doze anys a França i Angleterre.
  Aquesta llibre m’ ha agradat molt.

 2. Pilar

  27 nov. 23
  17:59 #

  Es una novel-la que transcorre a Catalunya a la dictadura de Franco. Tracta sobre una familia catalana i les vicissituds que van de haver de pasar en aquells temps tan difícils, sobretot per a les dones ja que estaven sotmeses als homes desde que naixien.
  Va ser un temps on es passava molta por, per no tenir les mateixes
  ideologías.
  M’ha agradat molt.

 3. Almudena Soriano

  27 nov. 23
  1:02 #

  La història comença quan la Natàlia torna a Barcelona. La Natàlia és part d’una família rica, els Miralpeix, i es troba amb altres personatges que, enmig de la Barcelona avorrida dels últims anys del franquisme, estan buscant un sentit a les seves vides. Ens ensenya com aquests personatges tracten amb els problemes de la vida, tot en el moment en què hi ha una crisi de valors a causa de la guerra, el franquisme i la repressió.El llibre m’ha semblat bastant masclista.

 4. Gloria B. Davis

  27 nov. 23
  0:20 #

  EL TEMPS DE LES CIRERES de Montserrat Roig

  La Natalia torna a Catalunya despres d’una llarga estada a l’Inglaterra.
  Es la Catalunya del anys setanta en la que viu la seva familia aturada en un temps de repressio franquista, dificultats economiques, socials y morals.
  La historia de la Natalia es barretja amb la de les seves familiars i ens porta a un temps fred i molt dur en el que trobar la felicitat esta en un mateix.
  Aquest llibre ens fa apreciar el que tenim avui: la llibertat d’eleccio, la liberacio de les dones i l’estabilitat politica.

 5. Gabriela

  27 nov. 23
  0:09 #

  M’agradat molt llegir aquest llibre. Fa molts estona que el llibres que llegia eran de estudis, de temas de educació y no recreatius. Per tant aquesta novel·la m’ha atrapat. De fet la he llegit en una nit.
  La lectura es de molt fàcil comprensió. I narra el retorn de una noia al seu país, passant per els motius que l’han fet anar-se anys enrrere, i com es ara, quan ella decideix retornar 25 anys després, la situació familiar.
  La trama es en la època de Franco, en família molt masclista. Aquesta noia es la única femella de la família, amb un para muy masclista un germa i una mara malaltos, i un altre germà gran, molt “idiota”. (Aquesto no ho diu el llibre, ho interpreto jo)

 6. Carina Gutiérrez Padilla

  26 nov. 23
  12:56 #

  Es una novel·la molt entretinguda, de fàcil lectura, que parla d’un en un de tots els integrants d’una família catalana que viuen a Barcelona l’any 1974, just un any abans de la mort de Franco.
  La Natalia torna a casa després de 12 anys vivint fora de Espanya i amb el seu regrés surten a la llum molts records del passat. La autora dóna molta importància a la vida de cadascuna de les dones de la novel·la.
  Ni un pas enrere!

 7. Carina Gutiérrez

  26 nov. 23
  12:48 #

  Es una novel·la molt entretinguda, de fàcil lectura, que parla d’un en un de tots els integrants d’una família catalana que viuen a Barcelona l’any 1974, just un any abans de la mort de Franco.
  La Natalia torna a casa després de 12 anys vivint fora de Espanya i amb el seu regrés surten a la llum molts records del passat. La autora dóna molta importància a la vida de cadascuna de les dones de la novel·la.
  Ni un pas enrere!

 8. Dianna Pauta Martillo

  26 nov. 23
  10:20 #

  El llibre “Temps de les Cireres” per Montserrat Roig és una obra que em va impressionar molt des del principi fins al final.
  La novel·la és una bona obra per entendre una època difícil que va viure Espanya.
  Narra la història d´una família burgesa i de com era la Barcelona en aquella època. De tots els seus personatges se’n narren les vides de forma molt descriptiva amb situacions com: desamor, relacions sexuals, avortament, incomprensió, mort, poder, egoisme, inseguretats, idealisme, repressió, entre d’altres.

  A més, narra la situació de la dona de l’Espanya de l’època i una societat masclista. A la novel·la, es veuen dos tipus de dones, d’una banda una dona oprimida i de l’altra una dona moderna.
  Jo em pregunto, ja ha arribat el temps de les cireres?

 9. Grecia Campos Lacherre

  26 nov. 23
  0:48 #

  Jo vaig trobar interessant aquest llibre. Tracta de Natalia, una dona que se’n va anar d’Espanya per buscar una millor vida i la seva llibertat i que no podia trobar a la seva ciutat, Barcelona, en aquella època pel franquisme, però torna després de 12 anys. Troba la seva família diferent, sobretot el seu pare, que ja es troba gran. S’adona que cap no és feliç amb la vida que tenen, ni tan sols ella sap què vol fer amb la seva vida. És una novel·la que ens explica vivències en el present i el passat de la Natàlia i la seva família.

 10. Carina Gutiérrez

  25 nov. 23
  21:31 #

  Es una novel·la molt entretinguda, de fàcil lectura, que parla d’un en un de tots els integrants d’una família catalana que viuen a Barcelona l’any 1974, just un any abans de la mort de Franco. La Natalia torna a casa després de 12 anys vivint fora i amb el seu regrés surten a la llum molts records del passat.
  La autora dóna molta importància a la vida de cadascuna de les dones de la novel·la.
  Ni un pas enrere!

 11. Julienne Parize

  24 nov. 23
  20:01 #

  Mai hauria pensat que aquesta canço que escoltava a la radio tindria sentit mentre llegeixi el llibre. La Montserrat Roig, il-lustra la canço amb la vida de una familia Barcelonina burgesa, abans i durant la guerra civil espanyola, i la repressio del franquisme. Ella retrata les dones i homes de la familia Miralpeix enyorant el seu paradis perdut. Recomano el llibre a tota la gent que com jo, sàpiga poc d aquells anys.

 12. Julienne Parize

  24 nov. 23
  11:41 #

  Mai hauria pensat que aquesta canço que escoltava a la radio tindra sentit mentre llegeixi el llibre.
  La Montserrat Roig, il-lustra la canço amb la vida de una familia Barcelonina burgesa, abans i durant la guerra civil espanyola, i la repressio del franquisme.
  Ella retrata les dones i homes de la familia Miralpeix enyorant el seu paradis perdut. Recomano el llibre a tota la gent que com jo, sàpiga poc d aquells anys.

 13. Continuacio.
  En aquest llibre, es fa referencia diverses vegades a SALVADOR PUIG ANTICH, militant del M
  I. L. (Moviment Iberic de Liberacio), anomenat “EL METGE”. Executat per Garrote vil en setembre de 1974. Salbador participa en un tiroteig i resulta ferit de gravetat, resulta mort un jove policía i despres de l’ hospital pasa a la preso Modelo a l’ espera del Consell de Guerra. Aixo passa despres de l’ atentat a Carrero Blanco i el gobern d’ Espanya vol demostrar la seva duresa frent a cualsevol accio en contra d’Espanya.

 14. EL TEMPS DE LES CIRERES ens mostra el temps de Catalunya despres de la guerra civil.
  Una familia de classe mitja/alta van patir la postguerra que Catalunya va perdre devant els nacionalistes.
  Van tenir que renunciar al seu idioma i les seves costums.
  Les dones estaven sota el yugo masclista.
  Aixo vol dir que hem de valorar molt mes els drets que tenim ara i lluitar per no perdre ‘ ls.

 15. Isabel

  03 juny 17
  13:58 #

  M’ha agradat Molt.
  És una novel.la amb diversitat de trames que giressin al Voltant del món del bàsquet
  Els protagonistes Mostren a els valors de l’amistat i l’honestedat

 16. Gabriel

  06 abr. 17
  11:58 #

  Els protagonistes busquen trobar un sentit a la vida. Desitgen que arribi “La primavera de la felicitat”. El guió narratiu sovint retorna al passat i fa presents els records familiars, des de l’avi Joan, despòtic i fred, fins als temps del besnét Màrius. Les vivències narratives són de la Barcelona dels anys setanta, en un temps en què falten valors humans per la guerra i la postguerra; a més d’un temps marcat per la dictadura franquista, sense esperança de futur.
  Personalment el trobo molt entretingut i interessant en tot el seu contingut. El recomano a llegir aquesta novel·la.

 17. Carme

  05 abr. 17
  16:32 #

  És una novel·la que m’ha agradat molt, té un bon ritme es llegeix ràpidament i m’ha fet reviure molts moments de joventut.
  Us la recomano, us agradarà!

 18. Teresa Fernàndez

  04 abr. 17
  8:57 #

  Comentari de la Pepita Grande:
  “Aquest llibre m’ha agradat molt”

 19. Soledad Serrano Gallardo

  24 març 17
  19:47 #

  EL TEMPS de las Cireres.
  Montserrat Roig.

  Aquesta novel·la m’ha agradat molt.
  La autora descriu els personatges on son en la actualitat i per aixo se remonta a fet i vivencias qui cadascun ha viscut en la seva infantessa i adolescencia.
  Com cadascun d’ells com van quedat marcats de diferents maneres per la seva educacio i per la guerra civil Espanyola.
  M’ha entendrit i m’ha agradat molt.

 20. Olga Terrón Martín

  24 març 17
  19:23 #

  EL TEMPS DE LES CIRERES

  Ens parla de les consequencies de la guerra civil espanyola i de com poden influir en les persones les experiencies i el tracte que han rebut en la seva infantesa.

  Tot narrat amb sabiesa i bon humor

 21. brigit

  24 març 17
  19:16 #

  aquesta novel·là és interessant,esta ben escrita, i facil de llegir.A mi m’ha agradat molt

 22. ana

  24 març 17
  19:08 #

  una historia conmovedora de una dona avancada a la seva epoca , llibre de facil lectura

 23. Xavier

  24 març 17
  19:07 #

  En la meva opinió aquesta és una novel·la d’allò més entretinguda i també molt interessant i amb una trama que t’atrapa i et fa llegir-la d’un cop.

 24. Manel

  20 març 17
  10:37 #

  La veritat es que m´agradat , les primeres 4/5 pàgines en van costar bastante, desprès vaig enganxar-me una mica,però en va costar molt llegir-ho per manca de temps.
  La meva conclusió de aquest libre encara que és ficció, pot ser que la historia no es pot tocar i que si hi ha una màquina com aquesta seria molt perillós, no es pot jugar amb el destí de les coses, pasan perquè han de pasar.

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos a:

      

Categories


Enllaços


Etiquetes


Arxius